Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ.



                                                  

Επιμέλεια .                                                                           
Παν. Ι.Δ. Βλαχάκης                                                                                                                         Mάρτης 2014.
     
Αυτός είναι ο Έλληνας που μαθαίνει την ελληνική γλώσσα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
                                      14 Μαρ 2014 

Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό υπάρχουν πολλοί, αλλά ο Κώστας Δεδεγκίκας μαζί με μερικούς ακόμα νέους ανθρώπους κάνουν κάτι ξεχωριστό και πραγματικά σημαντικό για την διάδοση του….
 ελληνικού πολιτισμού. Μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα μέσω εφαρμογών του διαδικτύου στους Κινέζους και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με ποιό τρόπο ; Έφτιαξαν μια εφαρμογή και μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είναι ήδη χρήστες και έχουν κατεβάσει την εφαρμογή.
Πως ξεκίνησε η ιδέα
Η ιδέα ξεκίνησε το 1996 όταν Έλληνες μετανάστες του Βανκούβερ δώρισαν μισό εκατομμύριο δολάρια για την δημιουργία του τμήματος ελληνικών σπουδών στο Simon Fraser University του Καναδά. Μερικά χρόνια αργότερα το 2004 με την βοήθεια του Ιδρύματος Νιάρχου δημιούργησαν στο Simon Fraser University το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος»  όπου βασικός στόχος ήταν με την βοήθεια της τεχνολογίας να διδάξουν Ελληνικά σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι στιγμής συνεργάζονται με το τμήμα 15 πανεπιστήμια της Kίνας ενώ οι φοιτητές που παρακολουθούν ελληνικές σπουδές έχουν ξεπεράσει τους 4.000
Το Νew Media Lab είναι η ομάδα τεχνολογίας του τμήματος Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος».
Το Odysseus project όπως ονομάζεται, έχει ως κύριο στόχο να μεταδοθεί ο ελληνικός πολιτισμός σε απλούς πολίτες που είχαν  δίψα για μάθηση!
               

             Ο Κώστας έφηβος με την αδελφή του σε διακοπές. Καθισμένος σε  θεωρείο αρχαίου θεάτρου.

Δημιούργησαν εφαρμογή που βοηθά τους τουρίστες να γνωρίσουν την Αθήνα.
Παράλληλα έφτιαξαν μια εφαρμογή που βοηθάει τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα να κάνουν τις διακοπές τους πιο εύκολες, το Amazing  Athens που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού.
Όπως αποκάλυψε ο Κώστας Δεδαγκίκας μιλώντας στο Newsit  «το νέο project σχετίζεται με τον Όλυμπο είναι μια παγκόσμια καινοτομία.  Όλοι ξέρουν τα ελληνικά νησιά, την Μύκονο, την Σαντορίνη, αλλά κάνεις δεν επισκέπτεται τα βουνά της Ελλάδας που έχουν μάλιστα και τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.»

Η εφαρμογή App Find Zeus δεν είναι απαραίτητο να είναι σε σύνδεση με το ίντερνετ, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μονοπάτια του Ολύμπου και τις διαδρομές ενώ υπάρχει αναλυτικός χάρτης και μέσω GPS αποδίδει για κάθε σημείο του βουνού τα αντίστοιχα ιστορικά στοιχεία. Λειτουργεί παράλληλα δηλαδή ως ένας τουριστικός οδηγός.
Τέλος το Mount Olympus Eco-Project είναι ένα ντοκιμαντέρ και mobile app όπου έχει σαν στόχο την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στον Όλυμπο. Μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος μιας μεγαλύτερης καμπάνιας για τον οικοτουρισμό στα βουνά της Ελλάδας, κάτι που θα φέρει δουλειές σε περιοχές όπου οι τουρίστες δεν επισκέπτονται. Σκηνοθέτης και creative director του project είναι ο Γιώργος Πουλακίδας
                                                                                 ΠΗΓΗ   newsit.gr.

Σχόλιο ΠΑΝ ΒΛΑΧΑΚΗ .

Η μετανάστευση ρήμαξε τον τόπο μας. Η πατρίδα εδίωξε  τα καλύτερα παιδιά της. Από τον Αγιάννη της Κυνουρίας δυο χωριά ακόμα είναι στα ξένα. Στον Καναδά, και στις Η.Π.Α. και ένα άλλο κομμάτι στις άλλες χώρες. Δεν μιλώ για τους παλιούς μετανάστες του 1900 και ποιο πριν αυτοί αφομοιώθηκαν και κάποιοι ελάχιστοι απόγονοι τους γνωρίζουν τις ρίζες τους. Μιλώ για τους μετανάστες από το 1950 – 60 και μετά. Η Ελένη έφυγε το 1972-73 κρατά καλά μυαλό και στην ψύχη της τα Ελληνικά ήθη έθιμα γλώσσα παραδόσεις  και λατρεύει τον  πολιτισμό μας.
                                  
Η Ελένη του Αντρέα του Καμπύλη με μια συμμαθήτρια της το 1963 .Είναι στο προαύλιο του σχολείου μας στις προαγωγικές εξετάσεις.


Ζήτησα από την Ελένη δυο λόγια, σας τα παραθέτω.

Τώρα λίγα λόγια για τον Κώστα.

Γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1974,στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά. Πρωτότοκος υιός του Ανδρέα Δεδεγκίκα και της Ελένης το γένος Ανδρέα Καμπύλη. Χαρούμενο και γελαστό παιδάκι άλλα και  πολύ ζωηρό. Παράλληλα με το σχολείο των Αγγλικών παρακολουθούσε και το Ελληνικό σχολείο δύο (02) ώρες (02) φορές την εβδομάδα.
 Οι Έλληνες δάσκαλοι ήταν λειτουργοί με μεγάλη αγάπη για ότι το ελληνικό. Γι αυτό το λόγο πολλά από τα παιδιά τελείωσαν και τρις 3 τάξεις Γυμνασίου. Όταν τελείωσε το 12ταξιο Αγγλικό Γυμνάσιο γράφτηκε και στο πανεπιστήμιο του Simon Fraser, το τοπικό Πανεπιστήμιο.
Στο πανεπιστήμιο αυτό κατόπιν ενεργειών των ελλήνων της τοπικής κοινωνίας αξιωθήκαμε να τοποθετήσουμε Έδρα Ελληνικών Σπουδών. Εκεί ο Κώστας είχε την τύχη να γνωριστεί με τον καθηγητή της Έδρας dr Γερολυμάτο. Ο Κώστας από μικρός είχε ταλέντο στη ζωγραφική και στην  Καλλιγραφία. Επίσης ασχολήθηκε από πολύ μικρός και με τα κομπιούτερ. Από την εποχή του atari.
  Ο πατέρας του  εμφύτεψε την αγάπη  για τα κομπιούτερ και η μάνα την αγάπη για την πατρίδα του. Τον πρωτοέμαθε να διαβάζει Ελληνικά. Τον έμαθα ελληνικά με το αλφαβητάριο Λόλα Έλλη Μίμης…
   Θέλω να πιστεύω ότι και οι διακοπές που είχαμε την τύχη να τις περνάμε στα πάτρια εδάφη πολλά καλοκαίρια τον βοήθησαν να αγαπάει την Ελλάδα την Ιστορία της και την γλώσσα μας.
  Με φίλους ίδρυσαν και μια μικρή εταιρία με τα κομπιούτερ… είναι αυτοδίδακτος……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου