Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΝΝΗ.


 





Κώστας Σ. Ιατρίδης. 

              Κοπή της Βασιλόπιτας   στον Αγιάννη του Άστρους.

Αγιάννης σήμερα 9 Φεβρουαρίου 2014 Ήταν υπέροχη η εκδήλωση στον Άγιο Ιωάννη, γνωστό ως Αγιάννη του Άστρους σήμερα Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2014. Αγιάννης είναι εκείνο το χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα, υψόμετρο 750 μ. με θέα προς τον Αργολικό κόλπο. Εκεί πάνω ανέβαιναν οι γεωργοκτηνοτρόφοι κάτοικοι του Άστρους τα παλιά χρόνια.
 Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη- Αγιάννη Άστρους διοργάνωσε εκεί στον Αγιάννη την κοπή της Βασιλόπιτας του 2014. Διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο του Αλουπογιάννη, Φούντα, εκεί δίπλα στη Λ ά κ α , πίσω από την εκκλησία της Παναγίας. Ήταν μια ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ή ευκαιρία κ ο ι ν ω ν ι κ ή ς ε π ι κ ο ι ν ω ν ί α ς, συμμετοχής και χαράς για νέους και μεγαλύτερους ηλικιακά. Οι διοργανωτές και οι καλεσμένοι χ ά ρ η κ α ν από την σ υ ν ά ν τ η σ η και πραγματικά την α π ό λ α υ σ α ν. Ήταν φανερό στα σώματά τους , ιδιαίτερα στα πρόσωπά τους, στις συζητήσεις τους, στις εκδηλώσεις. Φάνηκε ότι και οι εκ φύσεως ε ξ ω σ τ ρ ε φ ε ί ς, αλλά και οι ε σ ω σ τ ρ ε φ ε ί ς έ ν ι ω θ α ν χαρούμενοι . Η σ υ ν ά ν τ η σ η περιελάμβανε ωραία φαγητά, νόστιμα φαγητά , κρασί Αγιαννίτικο και έδωσε την ευκαιρία σε όλους να χαρούν, να θυμηθούν, να α ν α π ο λ ή σ ο υ ν τα περασμένα και να δ ι α σ κ ε δ ά σ ο υ ν με τα παρόντα.
                               
Ο Σταύρος Μπούζιος επι το έργον .

Τη νόστιμη πίτα " έ κ ο ψ ε " ο αγαπητός ιερέας του Άστρους Γεώργιος Αρφάνης, μετά από την σύντομη καθιερωμένη εκκλησιαστική τελετή. Στη συνέχεια μοιράστηκαν τα ωραία δώρα της ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΥ ΑΓΟΡΑΣ προσφορά-δώρο στο Σύλλογο από Αστρινούς Εμπόρους Επιχειρηματίες. Επικράτησε μια ωραία, ε υ χ ά ρ ι σ τ η α τ μ ό σ φ α ι ρ α. Τα παιδιά και οι νεότεροι χάρηκαν και αυτό διαπιστωνόταν χωρίς πολλή δυσκολία. Οι μεγαλύτεροι δ ι α κ α τ έ χ ο ν τ α ν από ανάμικτα σ υ ν α ι σ θ ή μ α τ α . . . . Συμμετείχαν και συγχρόνως αναλογίζονταν. Τους ήταν κάπως δύσκολο που δεν έβλεπαν εκεί εκείνους τους παλιούς που διακρίνονταν από τις ωραίες και ανεπανάλειπτες εκδηλώσεις τους. Κοίταζαν, έβλεπαν τους νεότερους και αυθόρμητα γύριζαν στα παλιά για να " δουν" εκείνους που έλειπαν . . . . Και επειδή πολλοί είχαν ήδη "αποδημήσει" και επειδή μερικοί ένιωθαν να μην τους εκφράζουν τα σύγχρονα συμβαίνοντα . . . . . Η ζωή είναι ωραία για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φ ά σ η στην οποία ανήκουν. Εξαιρετική ήταν η μουσική ορχήστρα με τα υπέροχα μελωδικά τραγούδια της. Χάρισε στους χορευτές, στις χορεύτριες και σε όλους ωραίες στιγμές. Ήταν απόλαυση και για εκείνους που προτιμούσαν να απολαμβάνουν καθισμένοι. Χαίρονταν και εκείνοι συμμετέχοντας με το δικό του ο καθένας τρόπο.. Αρμόνιο έπαιζε και τραγουδούσε ο Σταύρος Μπούζιος μαζί με τον Νίκο Πετσάκο, που έπαιζε μπουζούκι. Το χ ο ρ ό άρχισε ο Βασίλης Κολοβός με τη Νικολέτα του. Το νεαρό ζευγάρι έδωσε το απαραίτητο έναυσμα. Σε λίγο ακολούθησαν πολλές νέες, νέοι και μεγαλύτεροι και άρχισαν να χ ο ρ ε ύ ο υ ν. Όλες και όλοι, χ ό ρ ε ψ α ν , π ή δ η σ α ν , λ ύ γ ι σ α ν τα κ ο ρ μ ι ά τους , έκαναν τις κινήσεις που τους άρεσαν, δείχνοντας ότι απόλαυσαν την ευκαιρία να εκφραστούν χορεύοντας. Ανάμεσα στα πολλά όμορφα τραγούδια ήταν και εκείνο το γνωστό " Χορέψετε, χορέψετε, τον κόσμο να χαρείτε, γιατί σε τούτο τον ντουνιά δεν θα ξαναβρεθείτε! " Ακόμη και εκείνο το " Χορέψετε, χορέψετε, παπούτσια μη λυπάστε, αρκεί να ξεκουράζονται, τη νύχτα που κοιμάστε". Σε όλους είναι γνωστό ότι ο χ ο ρ ό ς συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην πρόληψη συχνών συμπτωμάτων γήρατος. Μουσική και παρέα δημιουργούν αρμονική ατμόσφαιρα, όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας μένουν απ’έξω. Ο χορός κρατά πνεύμα, σώμα και ψυχή σε καλή φυσική κατάσταση.
                
Ο Κώστας ξεφαντώνει με τους συχωριανούς μας .

Όποιος κινείται με το ρυθμό της μουσικής, ξεχνάει τα προβλήματα της καθημερινότητας στο άψε-σβήσε. Ο χορός μεταδίδει γνήσια χαρά ζωής, είναι υγιεινός και ενισχύει τη διαπροσωπική επικοινωνία. Όποιος χορεύει τακτικά, είναι πιο ευτυχισμένος και υγιής, η ζωή απλά του χαρίζει περισσότερα.
Ο χορός κάνει καλό και στο σώμα και στην ψυχή. Με επανειλημμένες και γρήγορες κινήσεις ανεβαίνει η περιεκτικότητα της σεροτονίνης στο αίμα. Η σεροτονίνη είναι ορμόνη που φέρνει καλή διάθεση. Εκτός από αυτό οι ορμόνες της ευτυχίας αναχαιτίζουν τη δημιουργία ορμόνων άγχους και αποικοδομούν αυτές που υπάρχουν στο αίμα, πράγμα που αποτελεί μεγάλη παραγωγή της επινεφριδιοφλοιοτρόπους ορμόνης (ACTH= adrenocorticotropes Hormon), την εξαιρετική ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ταυτόχρονα αυξάνεται με το χορό η παραγωγή της επινεφριδιοφλοιοτρόπους ορμόνης, η οποία εκχύνεται από την υπόφυση. H ορμόνη αυτή φέρνει σωματική εκτόνωση και δραστηριοποιεί ταυτόχρονα το πνεύμα και μ’αυτό αυξάνει τη δημιουργικότητα. . Τα παραπάνω θεωρητικά συμπεράσματα τα διαπιστώνουμε και τα βιώνουμε άμεσα όσοι από εμάς χορεύουμε.
Πραγματικά, αξίζουν συγχαρητήρια σε πολλούς. . Σε όλους όσοι και με τα λ ό γ ι α τους , αλλά κυρίως με τις π ρ ά ξ ε ις τους συντελούν και συνεισφέρουν στην πραγματοποίηση παρόμοιων εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου