Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΤΡΟΥΣ



           Γράφει

ο Νίκος Αν. Βλaχάκης.     
        Το Μουσείο του Άστρους Ζητά επειγόντως ευεργέτες!!
Ο επίλογος" ενός Μουσείο Requίem γιά ένα Μουσείο; ή τι άλλο, τάχα;   
Το Moυσείo τoυ Άστρους, δημιούργημα του μακαρίτη Κυριάκου (Κούλη) Χασαπογιάννη, καθηγητή φιλόλογου, Γυμνασιάρχη κι Επιθεωρητή Μ.Ε. ►1  από το 1959, αρχικά ως Συλλογή Επιγραφών, Ανάγλυφων και 2 αγαλμάτων σε ιδιωτικό ►2 χώρο μεταστεγάστηκε ως αυτοτελές Μουσείο με πολλα - πάμπολλα - αρχαία εκθέματα, αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής εποχής, μεταστεγάστηκε λέω, στο κτίριο, που είναι το ίδιο αρχαίο, χάρη στη μεγάλη ευεργεσία του αείμνηστου Δημήτριου Καρυτσιώτη από το 1780 και μετά, ζει και βασιλεύει / καταρρέει(;) στο  Άστρος δίπλα στον ιερότατο χώρο της Β΄ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων και πλάι στο υψηλότατο δένδρο (τίλιο) του Δημήτριου Υψηλάντη (28-6-1821) !!!
                 
                               Άποψη τίλιο του Μουσείου Άστρους.
Οι επισκέπτες του Μουσείου – κατά καιρούς – έχουν θαυμάσει τις επιτύμβιες στήλες του Ασκληπιού με την οικογένεια του, το αγαλματίδιο του Ασκληπιάδη, την εικόνα 9 πορτρέτο) παιδιού, το κεφάλι της Αφροδίτης, το κεφάλι της Μέδουσας, το ανάγλυφο του Ηρακλή και της Αυγής, το ανάγλυφο του Απόλλωνα και του Πάνα κι αλλα γλυπτά που η αείμνηστη Αλκμήνη Ντατσούλη Σταυρίδη έχει σεμνά περιγράψει στο βιβλίο της ¨Γλυπτά από τη Θυρεάτιδα Κυνουρίας ¨ (1993), αλλά υπάρχουν και στο βιβλίο ¨Θυρεατις γη ¨ των Ι. Κουσκουνά, Ι Κακαβούλια, Κ. Χασαπογιάννη- έκδοση των ευεργετών του ιδρύματος Αγγελικής & Λεωνίδα ΖΑΦΕΙΡΗ, Αθήνα 1981, σελ 125-137.
Πολλα από τα «αδημοσίευτα» ►3 πολλοί είχαν την τύχη να τα χαρούν, ως επίσημοι της γιορτής της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στα ..υπόγεια του Μουσείου κι έχουν μείνει έκθαμβοι από τη σπουδαιότητα τους!!!
…Το αρχαιότερο κτίριο του μοναχικού αρχαιολογικού Μουσείου της Κυνουρίας  Κ ι ν δ υ ν ε ύ ε ι  !!!Κι επειδή όπως φαίνετε το Υπουργείο Πολιτισμού αδυνατεί να βοηθήσει, ας βοηθήσει ο Δήμος της Βόρειας Κυνουρίας στον οποίο ανήκει και το αρχαιότερο κτίριο που στεγάζει τις αρχαιότητες, μέσα από κάποιο πρόγραμμα, ας το βοηθήσουμε όλοι μας, όλοι οι Κυνούριοι!
Και δεν είναι καθόλου δύσκολο νομίζω- αφού τόσοι Κυνούριοι – μέσα κι έξω από την Ελλάδα- διαθέτουν περίσσευμα χρημάτων, είτε οι ίδιοι, είτε ως υψηλά στελέχη σε διάφορους Οργανισμούς και Υπηρεσίες, που μπορούν να βοηθήσουν στη συντήρηση, αλλα και στην επέκταση του Μουσείου της Κυνουρίας. Ετσι θα γίνει η στέγαση και η προβολή των όσων εκθεμάτων «συνωθούνται» στα υγρά υπόγεια, αλλα και η επαναφορά Κυνουριακών αρχαιοτήτων από αλλα Μουσεία. ►4

Τότε θα χαρούν όλοι οι επισκέπτες και ίδιος οι νέοι αφού το Μουσείο ανεβάζει το πνεύμα και θερμαίνει την ψυχή του επισκέπτη!!

                                

                                             O κήπος του Μουσείου Αστρους.
Η υπέροχη αυτή ευεργεσία του Κυνουριακού λαού  ( και τα ονόματα των ευεργετών να αναγράφουν σε ειδικό βιβλίο), αν γίνει θα χαιρετιστεί με ενθουσιασμό από όλους τους ντόπιους και ξένους.

Κλείνω το σημείωμα μου με την ελπίδα - έστω κι αν είναι τολμηρή - ότι θα εχει αντήχηση/ απήχηση στην ψυχή του καθενός λάτρη της αρχαίας τέχνης και στο πατριωτισμό όλων μας .Φιλε Κυνούριε, κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό!!! Δημοσιεύτηκε στην ιστορική εφημερίδα Κυνουρία. 

Σχόλια: Παν. Ι. Δ. Βλαχάκη.
►1. Όποιος ενδιαφέρεται ας μελετήσει το βιβλίο - θυρεατις γη σελ 125 μέχρι σελ 137 αναφερει 76 αρχαία αντικείμενα. 
►2. Στεγάζονταν σε ένα σπιτάκι του Αγροκηπίου κοντά στο παλιό σπίτι του Ευθυμίου εκεί που είναι σήμερα το τελείωμα του πάρκου, λίγο ποιο κάτω από   τους φοίνικες.
►3. Έκτοτε έγιναν αρκετές ανασκαφές της Ε΄ εφορίας στη Λουκού το 1977 ( Γ. Σταϊνχάουερ - Παν. Φάκλαρης) λογικά πρεπει να προστέθηκαν και άλλα ευρήματα.  Για περαιτέρω μελέτη μπορούμε να ανατρέξουμε στην διδακτορική διατριβή ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ1985) του συμπατριώτη μας καθηγητή αρχαιολογίας κ. Παν. Β. Φάκλαρη.
►4. Όσο αφορά αντιπροσωπεύτηκα έργα που υπάρχουν σε αλλα μουσεία μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου στην εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΝΕΑ Αρ φυλ 2025 / 2 ΑΠΡ. 1987.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου