Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Η ΛΑΜΠΑ ΤΗΣ ΣΙΟΚΛΟΓΙΑΝΝΟΥΣ.


        Γράφει ο
Παν. Ι.Δ. Βλαχάκης.


                          Η Λάμπα της θειάς Τρύσως της Σιοκλογιαννούς !!! 

Μάιος 1968 Αγιάννης γειτονιά της Παναγίας στη Λάκκα. Φωνές  ένας πιτσιρικάς  κουρεμένος με την ψηλή με περασμένο το λάστιχο – σφεντόνα , στο λαιμό, καθότανε σε ανάμενα κάρβουνα .  Φρούμαζε  σαν το μουλάρι τους, έσμιγε τα φρύδια του και χαμηλόφωνα έριχνε βρισιές στον εαυτό του.  Τότε βλέπεις σεβόμαστε τους μεγαλύτερους και δεν βρίζαμε μπροστά τους.  Τι έπαθες παιδάκι μου; Ρώτησε  η καλή γιαγιά με τα πολλά παιδιά και τα πολλά εγγόνια !!  Έσπασα μια λαμπίτσα όταν διάβαζα χθες το βράδυ. Ο Δάσκαλος ο κύριος Ανάργυρος μας έχει πει να διαβάζουμε ημέρα αλλά εγώ διαβάζω το βράδυ που έχει ησυχία !!  Ευτυχώς που δεν έβαλα φωτιά στο σπίτι.                              

                                               Η αφεντομουτσουνάρα μου το 1967- 68
Η μάννα φώναζε όλο το απόγευμα είχε λαλακιάσει η γλώσσα της !! Έλα να  διαβάσεις, αν σε πιάσω θα σε χορτάσω ξύλο …. Την αγνοούσα και  καθόμουνα στο  δημόσιο δρόμο λίγο ποιο πέρα από την απογευματινή σύναξη των γυναικών της γειτονιάς μας.  Κλότσαγα τα χαλίκια του δρόμου και έκανα τα δικά μου . 
Το προηγούμενο βράδυ η μάννα έβγαλε την καλή της λάμπα  που την είχαμε στη σάλα μας. Έλα όμως που αυτή  έκαιγε πολύ πετρέλαιο!!!!! Δεν έχουμε λεφτά για πετρέλαιο, έσπασες τη λάμπα και δόστου  φωνές και  κακό ..Η ανάγκη βλέπεις. Της θυέλλης η λαμπίτσα δεν φωτίζει καλά. Πως θα διαβάσεις;;  
Η μάνα έχασε την υπομονή της και κατέβηκε να με μαζέψει. Τότε τη φώναξε η γιαγιά  και της είπε: << Πάψε μωρή μην μαλώνεις το παιδί, θα  πάθει τίποτα>>. Έλα εδώ καμάρι μου  να σου δώσω εγώ μια λάμπα. Η λάμπα είναι πολύ παλιά από μπλε ωραίο γυαλί, τότε  δεν είχε φυτίλι και λαμπόγυαλο. Ευχαριστήσαμε  τη γιαγιά,  η μάννα ηρέμισε λίγο . Άλλο πρόβλημα τι γίνεται με το λαμπόγυαλο κα το φυτίλι; Ο πατέρας ήταν στο Γιαλό,  λεφτά γιοκ !! Κατέβασε ιδέα η κεφάλα μου, ξεβίδωσα το μηχανισμό και μια και δυο μπακάλικο του μπάρμπα Σπύρου του Μαχαίρα – Τρυποσκούφη.
                            
 Ρε καλώς τον Πάνο,  πάλι έσπασες το γυαλί ;; Όχι τη λάμπα και όλα τα έσπασα.  Μου χάρισε μια μικρούλα όμορφη λάμπα η  θεια Τρύσω  η Σιοκλογιαννού, αυτός είναι ο μηχανισμός. Θέλω γυαλί, φυτίλι και μια φουρκέτα!!!! Έψαξε ο λεβεντόγερος βρήκε το δύσκολο νούμερο του φυτιλιού, σπρώξαμε λίγο  τα δοντάκια του μηχανισμού που κρατά το γυαλί μου έβαλε και πετρέλαιο. Εντάξει φύγε θα με πληρώσεις αύριο. Πόσο 4 δραχμές  το πετρέλαιο είναι δώρο. Τη φουρκέτα  τη φουρκέτα, θα σπάσει το λαμπόγυαλο !!!!  Φώναξε με αγωνία το παιδί με το κουρεμένο κεφάλι.  Πάρε δυο  φουρκέτες και κοίτα μην τα ξανασπάσεις όλα του  είπε γελώντας.

Η  λαμπίτσα με υπηρέτησε μέχρι το 1970 μετά διάβαζα στο Γιαλό, στο Αστρος με γαλακτερή λάμπα 100 Watt!!! Μετά με πορτατίφ με ηλιακού φωτός και τώρα με Led οικονομική και με άπλετο  ζεστό  φως …..Ρε μανία να διαβάζω το βράδυ και την αυγή.

                                                    
                                                       Η λάμπα  της  Σιοκλογιαννούς
       
Όταν απολύθηκα από το τρελάδικο που λέγεται στρατός έκανα νοικοκυριό σε ένα μικρό δωμάτιο στους Αμπελοκήπους. Aπο τα πρώτα πράγματα που έφερα ήταν η λάμπα της γιαγιάς. Ναι δικοί μας παππούδες και γιαγιάδες ήταν οι περισσότεροι στο Χωριό ας μην είχαμε δεσμούς αίματος. Είχαμε κοινωνικούς δεσμούς είμαστε τα παιδιά της γειτονιάς, τα παιδιά του χωριού!! Οι γερόντισσες και οι γέροντες ήταν οι παππούδες μας. 

Πολλοί οι λόγοι ίσως και ψυχολογικοί ή ο φόβος του σκότους  η προνοητικότητα με έκαναν να φέρω τη λαμπίτσα από το Χωριό. Ένα άλλο όταν διδάσκω σε Εσπερινό σχολείο έχω πάντα ένα φακό στην τσέπη μου ή σε εμφανές σημείο !!! Το γιατί έχω βαρεθεί να το εξηγώ στους νέους συναδέλφους. Σε περίπτωση που σταμάτησε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θέλω φως, φως για μένα και για τα παιδιά.
Τη λάμπα την χρησιμοποίησα ελάχιστες φορές. Αργότερα όταν  χάλασε  ο μηχανισμός τον ανακατασκεύασα την γέμισα με ειδικό λάδι και την έχω σε περίπτωση κοπεί το Ρεύμα !!! Λάθος έκφραση << Ρεύμα έχουμε όταν συνδέσουμε φορτίο στην πηγή …>> Θα απορρίψω  και τον εαυτό μου στο μάθημα της ηλεκτρολογίας  !!!!!!!

Χθες λόγω της ανόητης προκλητικής και θρασύτατης φράσης ενός εθνοπατέρα  καθάρισα τη λαμπίτσα με προσοχή. Την άναψα για 2 λεπτά μια χαρά δουλεύει. 
Αυτό το αναχρικό με συνδέει με το παρελθόν. Όποια /ος έχει διαβάσει με λάμπα του πετρελαίου θα με καταλάβει……

Ε Όχι ρε Τραμπάκουλα ρε .. άντε μην αρχίσω … Ρε ποιοι είσαστε εσείς που θα μας γυρίσετε στην εποχή του λυχναριού ……Άμα ξεσηκωθούν τα παιδιά τότε θα σας ρίξουν στο ποτάμι και δεν θα φταίνε αυτά . Ρε ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ τους κόβετε το ΦΩΣ… το μέλλον  τους. Σκοταδιστές, το φως είναι φως Μας  το δίνει ο Ήλιος, τα αστέρια, η λάμπα, το κερί, ο λύχνος .Μας το δίνουν οι άνθρωποι που εργάζονται στα ορυχεία, αυτοί που κρέμονται σαν τα πουλιά στους πυλώνες ..... Φως φως φως…  Το φως θα διαλύσει τα σκοτάδια, ρε σκοτάδια που λέει και ένας λαϊκός τύπος στο Χωριό μας !!!!!!!!!!!!!

Αλίευσα από το διαδίκτυο …
Στο χωριό με λάμπες πετρελαίου μας στέλνει ο Ταμήλος
Το ακούσαμε και αυτό... Την ημέρα που κατατίθεται το νομοσχέδιο στη Βουλή για τη “μικρή” ΔΕΗ και ενώ οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησής της ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Ταμήλος βγήκε δημόσια και είπε ότι δεν θεωρεί κοινωνικό αγαθό το ρεύμα ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ μας προτείνει να ανάβουμε λάμπες πετρελαίου για να έχουμε φως στο σπίτι μας.
Συγκεκριμένα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε ότι: “Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπό το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό”.
Τόσο σχετικός είναι με το θέμα της ΔΕΗ που δεν ξέρει κάν ότι η ηλεκτρική ισχύς μετριέται σε watt (βατ) και όχι σε Gigabyte! “Από τα 17 δις που είναι η ισχύς, η ΔΕΗ παράγει μόνο τα 10 Gigabyte” είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου