Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΧΑΝΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΗ




ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΙΣ. ΑΓΡΑΝΙΩΤΗΣ 
ή ΑΝΤΡΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΡΙΣΤΕΙΔΗ .

  Ο Αντρέας  Αγρανιώτης, γιος του Παπαρίστειδη του οποίου το σπίτι είναι ακόμα δίπλα στη Μητρόπολη του Αγιάννη τον Πρόδρομο. Ηταν ο κτήτορας του Αγιολιά.  Πρέπει να ειχε γεννηθεί το 1892  δεδομένου ότι ηταν λίγο μεγαλύτερος απο τον παππού τον  Πανό τον Κολοβό. Είχαν δάσκαλο το Μερμήγκι από τη Μελιγου . Πηγαίνανε ναζί σχολείο στην Εκκλησία του Πρόδρομου. Εργάστηκε για πολλά χρόνια υπάλληλος στη Ιωνική Τράπεζα . Κάθε χρόνο έφερνε από την Αθήνα γραφική ύλη και την μοίραζε στα παιδιά του δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννου . Αγαπούσε πολύ τον Αγιαννη αυτοχαρακτηρίζετο ως Βλαχαγιαννίτης .
   Έκανε σαν μικρό παιδί από τη χαρά του στον αγιασμό της δεξαμενής που έφερε το νερό μέσα στα σπίτια του Αγιάννη . Έγραψε ένα ποίημα που σατίριζε και καυτηρίαζε την εσκεμμένη καθυστερήσει του εργολάβου. Εκθείασε τους Αγιαννίτες εργάτες . Επαίνεσε  τον συχωρεμένο το Λυσσαίο - Οδυσσέα Σούρσο- που δούλευε το κομπρεσέρ για τα φουρνέλα . Δυστυχώς δεν εχω βρει ακόμα εκείνους τους στοίχους με  το λογύδριο του και το ποίημα .Τους ψάχνω, στο νου μου είναι αχνοί . Μόνο τη εικόνα του εχω συγκρατήσει.
   Βρήκα στην εφημερίδα  << Κυνουρία >> ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 552 σελ 3 ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1967. Τους στοίχους που αναφέρονται στα εγκαίνια του Υδραγωγείου στο Χαντάκια της Κυνουρίας , οικισμός κατοικούμενος τότε  απο Αγιαννίτικες οικογένειες. Ο τίτλος   

Κυνουριακοί στίχοι

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ 

Στα Χαντάκια του Αγιαννη
Ήρθ' ο Mαρίvoς του Χασαπογιάννη
Λίγο νεράκι για να φέρει.
Στα, άγονα ετούτα μέρη.

Κι ήρθε στα αλήθεια το νεράκι,
Που χρόνια το 'χανε  μεράκι,
Και  Χορτάσαν΄ οι Τσωραίοι ,
ΟΙ Μπαρλαίοι,  οι Κουβαραίοι
Και οι Άλουπογιανναίοι.

Τώρα πια απ΄ τά βαρέλια  
Θα ζυμώνουν τα καρβέλια
Και τα ρούχα τους θα πλένουν,
Τα πανιά τους θα λευκαίνουν.

Πάνε πια των γύναιων οι βόλτες,
Θα καθίσουν να μπαλώσουν και τις
              ( πόλκες 1
Και τα σπίτια τους θ' ασπρίσoυν,
Τα κουτσομπολιά θ΄ αρχίσουν.

Και ο Μαρίνος με καμάρι
Λέει πως τους ψήφους τους θα
            πάρει ,
Μα θα τόνε  φάει ένας  άλλος
Ό Ανδρέας ο Μεγάλος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΡΑΝlΩΤΗΣ
('Ο Οποίος το είπε κατά τα εγκαίνια του Υδραγωγείου στα Χαντάκια – συνοικισμόν Αγίου Ιωάννου – Άστρους.
1.  Γυναικεία  ζακέτα από  μετάξι . Τις φορούσαν οι κόρες των Προυχόντων στον Αγιαννη. Εδώ το αναφέρει σκωπτικά γιατί δεν πρέπει να υπήρχε τέτοιο πράγμα στο συνοικισμό των Γεωργοκτηνοτρόφων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου