Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΗ ΙΙ.





 
          Επιμέλεια  ©
      Παν. Ι.Δ. Βλαχάκης. 
                                           
Ο κ. Γιάννης Γρηγ. Κουρόγιωργας Αγιαννίτης που κατοικεί στον Καναδά το έγραψε σαν σχόλιο στο κείμενο  Μαγαζιά του Αγιάννη που το δημοσίευσε το astros news. gr Παλμός του Άστρους στις 25 Φεβρουαρίου, 2015. Τον Ευχαριστώ το αναρτώ και στους ΠΑΡΝΩΝΙΤΕΣ γιατί o Γιάννης είναι γνήσιο τέκνο του Πάρνωνα και μας τιμά σε όλα τα επίπεδα.
                              

                                                   Ο Γιάννης Γρηγ. Κουρόγιωργας.

Πολύ ωραία δουλειά Παναγιώτη να είσαι καλά. Θα μου επιτρέψεις να προσθέσω μερικά ακόμα, για να συμπληρώσουμε όσο θυμόμαστε ακόμα. ►1
 Υπήρχε ακόμα το περίπτερο του Κορδώνη ►2 που ήτανε σε μια ξύλινη παράγγα δίπλα στη ταβέρνα του Ψημούλη, που αργότερα έγινε το μπακάλικο του Μακαρούνα (Κώτσιου- Κώστα Δικαίου) στη πλατεία του Αγιώργη. Εκεί αγοράζαμε παιδιά τσιγάρα Έθνος, και φυσικά και από του Μπολόλια, τον μπάρμπα Βασίλη πατέρα της Κατερίνας που δούλευε το περίπτερο σε πολλή μεγάλη ηλικία ας πούμε ενενήντα, που τα λέγαμε και στούκας, από μια κούτα που είχε μέσα 88 τσιγάρα, νομίζω με ένα πενηνταράκι (μισή δραχμή) παίρναμε ένα τσιγάρο και τα καπνίζαμε στη στροφή του Ματζουράνη μακρυά από το χωριό να μην μας βλέπουν.

 Υπήρχαν ακόμα δυό εμπορικά μαγαζιά ρούχων του Μπαρκά που ήτανε στο δρόμο που πηγαίνουμε προς το πρόδρομο μετά το καφενείο του Κατσούλη αριστερά. 

Το εμπορικό του μπάρμπα Βασίλη Καβάσαλη που ήταν κάπου εκεί κοντά. Ο μπάρμπα Βασίλης Καβάσαλης►3 ήτανε πολύ ευγενικός και γλυκομίλητος άνθρωπος και έλυνε πολύ εύκολα και γρήγορα όλα τα σταυρόλεξα. Μας έλεγε ωραίες παλιές ιστορίες όταν καθόμαστε κάτω από την πλατάνα στην πλατεία του Αγιώργη.

 Υπήρχε και η χασαποταβέρνα του Κουτίβα ή Σκαντζιού►4 που ήτανε απέναντι από το σπίτι του έγγονα Σταύρου Κουτίβα ή Σκληρού.

 Υπήρχαν και κουρεία που παλιά το είχε ο Παναγιώτης Σκαρπέλος ή Μαντζουράνης ή Σπόρτης, ►5 πριν φύγει για την Γερμάνια. Πάλι δίπλα στο σπίτι Σταύρου Κουτίβα ή  Σκληρού. 

Αργότερα κουρείο είχε και  ο Νικολάκης Καμπύλης ή Ζούσας που ήτανε πολύ γραφικός τύπος σαν κουρέας και λίγο παραμυθάς λόγω επαγγέλματος.

 Και να προσθέσω ότι το τσαγκάρικο, πριν το θείο σου, στου Χαρή του Γυρολόγου το είχε ο Αδάμης ή Λουμάκος αδελφός του  Θοδωρή του Φον του ταξιτζή - έφυγε αυτός για Καναδά.
        
          Πίσω  το μικρό κτήριο είναι το περίπτερο του Μπολόλια.

Επίσης ο Αδάμης, Λαμπρόπουλος ή Τσιάχτης πούλαγε και υφάσματα σαν έμπορας με το μουλάρι γυρνώντας και διαφημίζοντας την πραγμάτια του με πολύ έντονο τρόπο που τον πειράζαμε όλοι. Αντίθετα ο πατέρας του Νίκου Δήμα από την Μελιγού που ήταν και αυτός έμπορος ρούχων ήταν σχεδόν αμίλητος και σιωπηλός.

 Μια και ανέφερες το μύλο του Κολοβού, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι υπήρχαν και 4 νερόμυλοι στο πρόδρομο ►6 που δούλευαν μέχρι το 60;.

Νομίζω ότι υπήρχε και φούρνος ►7 που ήτανε στο δρόμο πάνω από το καφενείο του Κατσούλη πίσω από τον Αγιώργη που δεν τον θυμάμαι ανοικτό, ο πατέρας σου που τον έχω και ξάδερφο.. πες του χαιρετίσματα, θα θυμάται καλύτερα.

 Ας αναφέρουμε εδώ κάτι και για τους οργανοπαίκτες και μια ωραία ιστορία.
Αυτούς που θυμάμαι είναι ο μπάρμπα Πάνος Κων. Μπάρλας ή Κατσιανός ►8 στο κλαρίνο που πάντοτε έπαιζε με κέφι, στη ανάγκη βόηθαγε καμιά φορά και ο αδερφός του ο μπάρμπα Μήτσιος- ο Μητσιαρώνης. Ο Τάσης Δικαίος- ο Δραπέτης- στο λαούτο , ο Μαρίνος Αλουπογιάννης στο βιολί, ο Σάκκας (Τάσης Κων Μπάρλας ) στη πίπιζα και ο Λάμπης Καμπύλης στο τούμπανο.

  Από τα γύρω χωριά οι πιο γνωστοί ήταν ο Αγγελλέτος ή Μπαχάτης από την Μελιγού στο κλαρίνο, ο μπάρμπα Γιάννης Μουρλούκος ή Σελιβερδές από τα Βέρνεβα στο λαούτο και οι Περραίοι από το Πλάτανο στα βιολιά.

 Αλλά ας πούμε κάτι για τον μπάρμπα Πάνο τον Κατσιανό. Ήταν πολύ ήπιος και ευτυχισμένος άνθρωπος με αυτά που είχε. Μας έλεγε ότι ποτέ δεν είχε αρρωστήσει, ποτέ δεν είχε ούτε πονοκέφαλο και ποτέ δεν πήρε φάρμακα ούτε ασπιρίνη. Τα καλοκαιριά βράδια τον παίρναμε για καντάδες στον Αγιάννη παιδιά τότε. Αυτός ήταν πολύ χαρούμενος που έπαιζε κλαρίνο πολλές ώρες μαζί μας.

Ο Στράτης Δαλιάνης ή Λοκανίκας, παλιός δήμαρχος, μάζευε τα λεφτά από όλους για να πληρώσουμε τον μπάρμπα Πάνο.  Μια φορά θυμάμαι είχε ένα πενηντάρι (50 δραχμές)  και το έβαζε στη μια τσέπη του μπάρμπα Πάνου.  Μετά από λίγο το έπαιρνε και το έβαζε στη άλλη τσέπη και αυτό έκανε όλη τη νύκτα για να κάνει τον μπάρμπα Πάνο να πιστεύει ότι του έβαζε πολλά λεφτά.
 Φυσικά ο μπάρμπα Πάνος το καταλάβαινε αλλά συνέχιζε με κέφι το κλαρίνο και την άλλη μέρα όταν τελικά βρήκε το πενηντάρι μας ρώταγε στη κορδέλα που πηγαίναμε πότε θα πάμε για καντάδα. Αυτός ήθελε να παίζει κλαρίνο και να χαίρεται βλέποντας όλους να διασκεδάζουν.

 Τότε στα πανηγύρια χόρευε όλος ο κόσμος μαζί στη πλατεία του Αγιώργη ας πούμε χωρίς υπερβολή και 100 άτομα στο χορό όλοι μαζί. Όποιος είχε λεφτά και μερακονώτανε – έμπαινε στο κέφι πέταγε κάτι και για τα όργανα.
 Αργότερα ο Μπαχάτης από τη Μελιγού μετά από κάθε χορό μετά από κάθε τραγούδι κούρτιζε το κλαρίνο πολλή ώρα για να του ρίξουν λεφτά να παίξει και να χορέψουμε. Αυτό το κούρτισμα το είχε παρακάνει, που ο κόσμος δεν το ήθελε πια, αλλά έγινε σιγά σιγά συνήθεια για όλους.
 Ο Πάνος Κων. Μπάρλας ή Κατσιανός παίζει κλαρίνο δίπλα ο Γιώργος Φωτ. Γαΐτάνης. 

Μια φορά ήταν ημέρες του Πάσχα και χόρευε ο κόσμος στο Αγιώργη δίπλα στις μουριές και τότε οι άλλοι οργανοπαίκτες αρχίσανε τα κουρτίσματα για τα λεφτά και αφού κανένας δεν έριχνε τίποτα γιατί δεν είχε, μες το κόσμο δυνατά, που συνήθως μίλαγε πολύ σιγά, να το ακούσουνε όλοι ο μπάρμπα Πάνος ο Κατσιανός είπε: «Βαράτε ρε παιδιά να χορέψει ο κόσμος αέρα τους πουλάμε !!!» και άρχισε να παίζει μόνος του και μετά τον ακολούθησαν και οι άλλοι τι να έκαναν.

Φιλικά Γιάννης  Κουρόγιωργας   (Φεβρουαρίου 25, 2015 σχόλιο .στον Παλμό του Αστρους – Astros news .
  
 Την προηγούμενη φορά είχα λησμονήσει κάποια μαγαζιά και κάποιες δραστηριότητες. Ένα άλλο μικρότερο παιδί που και αυτό ζει στα ξένα ο Μήτσιος της Θανάσως, ο Περδικάρης με επέπληξε γιατί ξέχασα τον Σινεμά, τον Καραγκιόζη και τον Φαρμακοτρίφτη το Μανωλάκη. Καλά ρε Μήτσιο μη βαράς καμάρι μου θα τα γράψω και για αυτά και θα συμπληρώσω και κάτι άλλο.

Ο Εμμανουήλ- Εμμανουήλ ►8 ήταν ο Φαρμακοποιός και συμβολαιογράφος!!! Το σπίτι του στον Αγιάννη ήταν δίπλα από του Παπά- Αριστείδη κοντά στον Πρόδρομο. Εκεί είχε το φαρμακείο του και δούλευε το γουδί!!. Είχα πάει στο σπίτι του γιατί η υπηρέτρια του η θεια Κούλα ήταν ξαδέρφη της Πολυξένης του Ιππέα – Αλουπογιάννη  και της γιαγιάς της Ελένης του Μπάρλα - Λαβιού και είχαμε συγγένεια. Η γιαγιά Κούλα είχε χαρίσει στη μάνα μου 2-3 παράξενα βάζα. Το Μανωλάκη δεν τον θυμάμαι. Μου έλεγαν ότι έπινε νερό την άνοιξη και το καλοκαίρι από τη Μούσγα και μόνο το Φθινόπωρο από τις πηγές προδρόμου. Το χειμώνα κατέβαινε στο Άστρος – Γιαλό κα το φαρμακείο του ήταν στην πλατεία. Το κτήριο το αγόρασε  ο Μητσιάκης Δημ Λεμπέσης – και τώρα λειτουργεί καφετέρια και ψητοπωλείο. Παλιά εκεί ήταν το κατάστημα με τα κατεψυγμένα προϊόντα του Χαρ. Κορομβόκη.  

Υπήρχε και το τσαγκάρικο του Γιάννη του Γαρδικιώτη Ξιούρα στο πατρικό του σπίτι μαζί με το σαμαρτζίδικο του μπάρμπα Θανάση.

Κινηματογράφο έπαιζε στον Αγιώργη στη μάντρα του καφενείου του Τζιορτιώνα ο Χάρης ο Μπόγρης - Διαμαντόπουλος. Την ενέργεια την εξασφάλιζε από μια γεννήτρια με μηχανή εσωτερικής καύσεως δεν θυμάμαι αν ήταν βενζίνης ή πετρελαίου. Συχνά χάλαγε ή του την χαλούσαν κάποιοι για να βρουν ευκαιρία να μπουκάρουν οι τζαμπατζήδες. Έπαιζε εμπορικά έργα.

Τα Τ.Ε.Α έπαιζαν κινηματογράφο με μια Αμερικανική super 8 mm στον τοίχο της Παναγιάς της Λάκκας. Είχαν ένα καλό ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος σε τρέιλερ. Τα ηχητικά τους ήταν χάλια δεν είχαν καλά ηχεία και ο ενισχυτής ήταν της πυρκαγιάς!! 
   Πριν την προβολή έβαζαν τα << Επίκαιρα >> σκέτη προπαγάνδα. Θυμάμαι τον Πατακό με το μυστρί, κάποιους απο τους ακατανόητους λόγους του δικτάτορα  Παπαδόπουλου, τον Ζωιτάκη  κ.α. 

Κατόπιν έπαιζαν τους<< Γενναίους του Βορά >>, << Στα σύνορα της προδοσίας>>, << Δραπέτες του Μπούλκες>> κ.α.   Έπαιζαν καουμπόικες, με τη Βουγιουκλάκη  ταινίες με το Θανάση Βέγγο κ. α Κουμάντο έκανε ένας δεκανέας από την Πάτρα ονόματι Παρασκευάς.

Με την χρίση της νέας τεχνολογίας προβολή κινηματογραφικής ταινίας στο προαύλιο του σχολείου μας. Αύγουστος 2013. 

Στο τέλος μιας προβολής έπαιξε ζωντανά φλογέρα στο μικρόφωνο, μάλλον ένα φλάουτο είχε, ο βοσκός Βασίλης Ιωαν Αλουπογιάννης ή Βασιλείου ή Γκιώνης. Ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος που το χειμώνα κατέβαζε τα ζωντανά του στα Χαντάκια- οικισμός που κατοικείτο από Αγιαννίτες γεωργοποιμένες. Όπως προανέφερα τα ηχητικά είχαν τα χάλια τους. Ακούγονταν η φλογέρα με πολλά μα πάρα πολλά παράσιτα. Τότε ο Λιάς ο Σιόκλας είπε: «Εχει πολλά παράσημα!!!!» γελάσαμε αρκετοί. Οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν γιατί γελάσαμε και μας μάλωσαν! Ήταν βλέπεις παρών και ο ταγματάρχης των Τ.Ε.Α. Κων/νος Ζ.. από το Πευκί της Ευβοίας, ►10 έπρεπε να είμαστε κόσμιοι ! 

Όταν έρχονταν ο ταγματάρχης οι τότε παρατρεχάμενοι τον τραπέζωναν στου Μαχαίρα ή στου Φούντα. Εκείνος τους μιλούσε για το εθνοσωτήριο γεγονός. Κάποτε χώθηκα στο μαγαζί του μπάρμπα Σπύρου τούρλωσα τ αυτιά μου και άκουσα την ομιλία του.   

Καραγκιόζη θυμάμαι να παίζεται στην μάντρα του Καφενείου. Όμως και πολλά παιδιά σκαρώναμε Καραγκιόζη. Έπαιξε και η αφεντομουτσουνάρα μου μία και μοναδική παράσταση. Αυτό όμως μια άλλη φορά.

ΣΧΟΛΙΑ Παν. Ι. Δ. Βλαχάκη. ©

►1 Τις πρώτες γραμμές δεν  θα τις έβγαζα. Δεν μου αρέσει να με παινεύουν φοβάμαι το καλάμι…. Από το Γιάννη το δέχομαι γιατί ήταν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του Αγιάννη. Τι να πω για  το ήθος και τον χαρακτήρα του. Ο αείμνηστος Λεωνίδας ο Δάσκαλος μας, τον έβαζε και έκανε μάθημα στα άλλα παιδιά. Τι να έκανε δεν προλάβαινε με τόσα παιδιά. Αυτό μου το είπε μια μικρότερη μαθήτρια: ¨ Τον λέγαμε Κύριο και γνώριζε νεράκι την γραμματική και το συντακτικό!!¨ Ο Γιάννης του μπάρμπα Γρηγόρη τελείωσε τη νομική στα μέσα της δεκαετίας του ΄60. Βαθιά δημοκρατικός( δεν έχω την άδεια του να αναφέρω περισσότερα) πιεζόμενος από την Χούντα μετανάστεψε και διέπρεψε στα ξένα. Σπούδασε οικονομικά στον Καναδά όπου εργάστηκε σε μεγάλες εταιρίες. Τώρα είναι  συνταξιούχος και επισκέπτεται  συχνά την πατρίδα μας. Δυστυχώς διαχρονικά  η Ελλάδα τρώει τα καλύτερα παιδιά της. Τον ευχαριστώ που με τίμησε και συμπλήρωσε τις αναμνήσεις μου.  
►2 Ο Βασίλης ο Κορδώνης – ο Σερίφης ο επιστάτης του Δημ Σχολείου Αστρους- ήταν ανάπηρος πολέμου και είχε άδεια περιπτέρου. Ήταν μελισσοκόμος και κηροπλάστης. 
►3  Ο Βασίλης ο Καβάσαλης ήταν Καστρίτης έμπορος που είχε παντρευτεί στο Αστρος.
►4 Κουτίβας ή Σκαντζιός ο παππούς με την ταβέρνα αυτή και με κάποια κτήματα σπούδασε τα παιδιά του.
►5 Παναγιώτης Σκαρπέλος ή Μαντζουράνης ή Σπόρτης. Ξενιτεύτηκε στη Γερμανία. Ο ένας γιος του ο Γιάννης είναι καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο.
►6 Στην περιοχή του Αγιάννη δούλευαν επτά νερόμυλοι. Οι τέσσερεις του Προδρόμου οι τρις πρώτοι ήταν του Τουρκοπαπάζογλου - αργότερα είχαν άλλους νοικοκύρηδες. Στον Αι Λιά ήταν ο Γιανακαΐκος της οικογένειας Κουτίβα. Χαμηλά στο ρέμα  και του Σταυρούλη ή Κωστόπουλου ή Λυχνίδη. Ποιο κάτω ο νεότερος του Γιώργη Ιωαν. Κολοβού χαμηλά στο ρέμα πριν από τα Χαντάκια. Θα αναφερθούμε αναλυτικά για τους Μύλους σε άλλο κείμενο.
►7. Ρώτησα για το φούρνο. Εκκρεμεί η απάντηση όποιος ξέρει ας βοηθήσει.
►8 Ο Πάνος Κων. Μπάρλας ή Κατσιανός ήταν γιος του μεγάλου κατσικοκλέφτη Κωνσταντίνου Μπάρλα του γνωστού Κατσιανού. Ένα θέλω να προσθέσω έπαιζε κλαρίνο περπατώντας στον ανήφορο!! Τέτοια γερά πνευμόνια είχε. Δεν ήταν γρήγορος στα γυρίσματα γιατί δεν χρησιμοποιούσε τα κλειδιά, έπαιζε γλυκά με την ψυχή του. Τον Θυμάμαι πολύ γέρο να παίζει και να του κρατά το ίσιο με το τούμπανο ο Σαλέας- Γεώργιος Μιχ. Κολοβός. Το Τραγούδι που τους άρεσε ήταν  της Μαρουδιάς τα αλώνι. Μεγάλα γλέντια στον Αγιάννη.
►9 Οι δυο γιοί του ήταν Αξιωματικοί Ο ένας ήταν αρχηγός του Λιμενικού ή λιμενάρχης στον Πειραιά επί Μεταξά. Κατόπιν τα σπίτια η περιούσια πουλήθηκαν και δεν υπάρχει αυτό το όνομα στον Aγιάννη.
►10 Μετά από πολλά χρόνια τον συνάντησα Κ.Ζ. σε ένα κατάστημα με εργαλεία στην Αθήνα. Του μίλησα, θυμόταν αρκετά από την εποχή με ρώτησε αν ζουν κάποιοι από την περιοχή μας. Ήταν ευγενικός και με κάλεσε να με φιλοξενήσει σε ένα ξενοδοχείο που έχει στην Β. Εύβοια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου