Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

«ΠΑΡΝΩΝΑΣ Εθνική Αντίσταση- Εμφύλιος »




Επιμέλεια. 
Παν Ι.Δ. Βλαχάκης.

    Εκδόθηκε από τις εκδόσεις «ΦΥΛΛΑ» και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, το βιβλίο του συμπατριώτη μας Κωστή Ιωαν. Τσούχλου με τον τίτλο " ΠΑΡΝΩΝΑΣ Εθνική Αντίσταση- Εμφύλιος ".
  Τον συμπατριώτη  κ Κωστή Τσούχλο τον διαβάζω χρόνια στον τοπικό τύπο. Έχω διδαχτεί αρκετά από τα βιβλία του. Οι απόψεις του για το δύσκολο θέμα της πρόσφατης ιστορίας είναι κατατοπιστικές.
 Εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο και σε πρώτη προσέγγιση παραθέτω τον πρόλογο και το βιογραφικό του συγγραφέα.
  

                                   ΠΡΟΛΟΓΟΣ.

Τα γεγονότα, που, κατά τη γνώμη μου, επηρέασαν τη Νεότερη Ιστορία μας είναι η Μικρασιατική Καταστροφή, ο πόλεμος και η Κατοχή της χώρας μας από τους Γερμανο- Ιταλο- Βουλγάρους, ο επάρατος Εμφύλιος και οι βάρβαρες δικτατορίες Μεταξά (1936) και Συνταγματαρχών (1967).

Με τούτο το βιβλίο δε θέλουμε να ξύσουμε πληγές, ούτε να αναμοχλεύσουμε μίση, πάθη και αντεκδικήσεις, αλλά,sine iraet studio (χωρίς οργή και πάθος), με τις αυθεντικές μαρτυρίες, τις ιστορήσεις και τις διηγήσεις, λιτές και δωρικές, πρωταγωνιστών  των γεγονότων, χωρίς κομματικές παρωπίδες και ιδεοληπτικές  προσκολλήσεις, ειλικρινά ανεπηρέαστα και αντικειμενικά, όσο γίνεται, να παρουσιάσουμε το πολιτικο- στρατιωτικό- κοινωνικό κλίμα των περιόδων αυτών και των λαθών που έγιναν από κάθε πλευρά. Μήπως διδαχτούμε από τα λάθη μας. Δεν παίρνουμε θέση. Πιστοί στην Καλλιμάχεια αρχή: «αμάτρυρον ουδέν αείδω»     (δεν εξιστορώ τίποτε που να μην είναι μαρτυρημένο), δεν κρίνουμε, δεν επικρίνουμε, δεν κατακρίνουμε, δεν δικαιολογούμε.

Η ιστορία αδέκαστη και αμείλικτη. Εμείς μπορεί να λησμονούμε, να συγχωρούμε και να επιζητούμε τη λήθη. Εκείνη όχι. Δεν παραγράφεται. Δε συγχωρεί τους Μηδίσαντες Έλληνες, τους Εφιάλτες, τους προσκυνημένους συνεργάτες του Μωάμεθ Β΄ κατά  την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, τους προσκυνημένους καλοπερασάκηδες προεστούς της τουρκοκρατίας, τους Νενέκους του Ιμπραήμ, τους ξενόδουλους πολιτικούς όλων των εποχών, τους υπεύθυνους του διχασμού Αγγλο – Αμερικάνους, όπως και τους προδότες και στυγνούς συνεργάτες των Γερμανών, τους Γερμανοτσολιάδες και τους δωσίλογους της μαύρης Κατοχής, που πέρασε ο λαός μας.

Το βιβλίο αναφέρετε στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα. Ο αναγνώστης ας το κρίνει όπως θέλει. Οπωσδήποτε όμως θα συμφωνήσει: Όχι πια ξενοκρατία, όχι πια ΔΙΧΑΣΜΟΣ πατρίδα μας, στο Λαό μας.
                                                                   Κωστής Τσούχλος.


                                               Κωστής Ιωαν Τσούχλος 

   ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ     

Ο Κωστής Τσούχλος Γεννήθηκε στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης. Μετεκπαιδεύτηκε επί 2ετία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1963 υπηρέτησε δάσκαλος σε πολλά χωριά της υπαίθρου και αργότερα στον Πειραιά και Αθήνα.

Προήχθη σε Επιθεωρητή Δημοτικών Σχολείων και, από το 1992, σε Ειδικό Πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το 1997 συνταξιοδοτήθηκε. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από πολύ νέος.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη λαογραφική του συλλογή <<Τσακώνικη Λαογραφία>>.
Από νωρίς ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και τη συγγραφή. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων, μελετών και εργασιών σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες με θέματα διδακτικής, ψυχολογίας, παιδαγωγικής, λογοτεχνίας, ιστορίας, λαογραφίας και θεμάτων που αφορούν την Κυνουρία και Αρκαδίας. Έχει τύχει ευμενέστατης κριτικής της λογοτεχνίας μας.
Έχει αξιόλογο ανέκδοτο υλικό (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα) που, δυστυχώς αναζητεί τον εκδότη του.
Είναι παντρεμένος με τη Νηπιαγωγό  Ειρήνη Στολάκη και έχουν ένα παιδί, το Γιάννη.

Έργα του.

        Αηδονολαλιές (παιδική ποίηση) Αθήνα 1963
        Τα Σα εκ των Σων… (διηγήματα) Αθήνα 1965
        Εύθυμο Σχολειό (σχολικό θέατρο) Αθήνα 1969
        Οι αναμάρτητοι αμαρτωλοί (νουβέλες-διηγήματαα) Αθήνα 1971
        Κλαυσίγελως (ποίηση) Αθήνα 1975
        Ανάλυση αναγνωστικού Ε’ Δημοτικού Αθήνα 1976
        Ανάλυση αναγνωστικού  ΣΤ’ Δημοτικού Αθήνα 1976
        Παιδικά τιτιβίσματα (παιδική ποίηση) Αθήνα 1976
        Ιωάννης Καποδίστριας Αθήνα 1980
       Το ξύπνημα της θηλυκότητας στη νεοελληνική μας ποίηση.
        Ψυχολογικά και παιδαγωγικά συμπεράσματα Αθήνα 1984
        Οι Τσάκωνες στο ’21 Αθήνα 1984
        Λαογραφικά της Τσακωνιάς Αθήνα 1993



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου