Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.



                         
 Του Γιάννη Γρηγ. Κουρόγιωργα.
 Αγιαννίτη της διασποράς.

Μουσείο Κυνουρίας, “ιερός χώρος, Σχολή Καρυτσιώτη,  Μουσείο Άστρους, έπαυλη Ηρώδη: Τι πρέπει να κάνουμε και γιατί πρέπει να λέμε  τα “πράγματα με το oνομά τους “.

Στο μικρό χώρο μας γίνεται  ένας ατέλειωτος  διάλογος για περίπου δέκα χρόνια, χωρίς κανένα ουσιαστικό έργο, σχετικά με τους  αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, του "ιερού  χώρου" της Β”. Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων, της Σχολής Καρυτσιώτη που στεγάζει το κλειστό για μερικά χρόνια Μουσείο Άστρους  και της έπαυλης του Ηρώδη,  όπως για ευκολία τον λένε μερικοί, που ήταν ο Ρωμαίος Έπαρχος συνεργάτης των Ρωμαίων κατακτητών. 

Ειδικότερα τα θέματα που ασχολούνται οι συμπολίτες  είναι:  πότε θα ανοίξει το Μουσείο  Άστρους, που πρέπει να φτιάξουμε το Mουσείο Κυνουρίας , τι μουσείο θέλουμε , τι γίνεται με τα έργα στη έπαυλη του Ηρώδη. Ειδικά για το έργο της έπαυλης του Ηρώδη υπάρχουν  πολλά ερωτηματικά  όπως“ Το έργο, προϋπολογισμού 4.298.000 ευρώ,…… από αυτό το ποσό “απορροφήθηκαν”   περίπου 2.000.000 €; Αλήθεια που πήγαν αυτά τα χρήματα; “,
 Για ποιους λόγους το έργο της κατασκευής του στεγάστρου απεντάχθηκε και ποιοι ευθύνονται για το ότι εγκεκριμένα Κοινοτικά και Εθνικά κονδύλια για το έργο χάθηκαν;”

 
                                                                       Το Κλειστό Μουσείο του Άστρους. 

“H μελέτη για την κατασκευή του περιβόητου στεγάστρου και του έργου «ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ  ΗΡΩΔΗ ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΛΟΥΚΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ», εκπονήθηκε, θεωρήθηκε, αμφισβητήθηκε, αναθεωρήθηκε και πάλι αναθεωρήθηκε. Το έργο, προϋπολογισμού  4.298.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Π.Ε.Π., αλλά δυστυχώς  απεντάχθηκε και οι συμπολίτες μας  δικαιολογημένα περιμένουν απαντήσεις και διευκρινίσεις  από τους αρμόδιους  φορείς. (ο τονισμός των λέξεων είναι δικός μου).
Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα ερωτηματικά της έπαυλης δείτε το σύνδεσμο, η άλλες σελίδες από το Αstrosnews  .

Σε αυτό το διάλογο, για λίγα χρόνια, συμμετείχαμε για μερικά θέματα  με τις αυθόρμητες απόψεις μας στον ηλεκτρονικό τύπο εδώ και εκεί , και  τώρα είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για όλα , να τα πούμε όλα με το ονομά τους και να μαζέψουμε όλες τις απόψεις μας σε ένα κείμενο, για να γίνουμε περισσότερο αντιληπτοί , για να μην υπάρχουν  ερωτηματικά και υπόνοιες.Έτσι θα βοηθήσουμε τις προσπάθειες των συμπολιτών μας για μια αρτιότερη ενημέρωση. Έχουμε  μεγάλη υποχρέωση  και δικαίωμα  να κάνουμε τις προτάσεις μας και να πούμε τη ταπεινή γνώμη μας  και συνιστούμε έντονα να κάνουν το ίδιο όλοι οι συμπολίτες μας, γιατί άμα δεν το κάνουμε "θα το κάνουν άλλοι για μας που θα είναι χειρότεροι". Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε συνοπτικά  και  καθαρά, χωρίς βέβαια με σειρά, στα παραπάνω και άλλα ερωτήματα , και σχετικά θέματα και θα προτείνουμε καθαρά  “τι πρέπει να κάνουμε”.   

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε σε κανένα ότι ζούμε πια την εποχή "της αλήθειας του κόπτη", που ηθελημένα η άθελα κατά βάση συμφωνούμε όλοι μας , και αυτό θα έχει σαν συνέπεια τα χρήματα  για όλες τις ανάγκες μας στο μέλλον θα είναι δυσκολότερο να βρεθούνε  από όλες της πηγές. Δεν ξέρουμε ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας για τη μελέτη και κατασκευή ενός μουσείου, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης η κυβέρνηση. Ξέρουμε ότι τελικά “έτσι η αλλιώς” εμείς θα το πληρώσουμε. Ξέρουμε ότι εμείς είμαστε αναρμόδιοι για να αποφασίσουμε και μόνο μπορούμε να λέμε τη γνώμη μας δημόσια και να ευχόμαστε το καλύτερο, είναι πιθανόν κάποτε να ακουστούμε, άμα δεν γινόμαστε υπερβολικοί και άμα άλλοι πολλοί συμφωνούνε μαζί μας. Ακόμα μπορούμε να κάνουμε  δημόσιες παρεμβάσεις, να  καταθέτουμε γραπτώς  τις θέσεις  και προτάσεις μας στο τύπο και να κάνουμε  θεσμικές γραπτές προτάσεις με όνομα ,διεύθυνση , ημερομηνία και υπογραφή  γραπτώς στους αρμόδιους φορείς  εκλεγμένους από μας η οχι .Οι δημόσιες παρεμβάσεις και οι θεσμικές προτάσεις των πολιτών , που ξέρουν καλύτερα το χώρο και τις μικρές λεπτομέρειες ,όταν δεν είναι υπερβολικές ,βοηθούν τις περισσότερες φορές τους άρμοδιους φορείς να πάρουν σωστότερες αποφάσεις.

Πρέπει να θυμόμαστε , εμείς ψηφίζουμε τους αρμόδιους φορείς.

1)Μουσείο Κυνουρίας
Είναι εποχή να αποκτήσουμε και εμείς ένα μουσείο στο τόπο μας, το  Μουσείο Κυνουρίας , “με τον καλύτερο  αποτελεσματικό  και  οικονομικό τρόπο”.
O καλύτερος αποτελεσματικός   τρόπος
Τι μουσείο θέλουμε ,γιατί θέλουμε μουσείο, τι θέλουμε να δείξουμε περισσότερο, που πρέπει να γίνει.
Θέλουμε ένα  Μουσείο , γενικού ενδιαφέροντος, στην υπηρεσία της κοινωνίας  και της ανάπτυξής της ,που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Βασική παράμετρο των εργασιών αποτελεί και η κοινωνική διάσταση της λειτουργίας του, η επικοινωνία με το κοινό .Εκτός  από τις ξεναγήσεις, το μουσείο θα έπρεπε να παρέχει εκπαιδευτικές δυνατότητες…” Ένα μουσείο για όλη την Κυνουρία και για όλη την μακρά τρισχιλιετή ιστορία μας.

Τα παραπάνω είναι επιλεγμένα  από την Βικιπαίδεια , όσοι θέλουν να μάθουν  περισσότερα δείτε το σύνδεσμο, η άλλες σελίδες από την Βικιπαίδεια, ο τονισμός των λέξεων είναι δικός μου.
Ας αρχίσουμε από ότι συμφωνούμε όλοι μας, να φτιάξουμε μια σοβαρή και αδιαφιλονίκητη πρόταση, που οι αρμόδιοι φορείς θα την μελετήσουν και δεν θα την πετάξουν στα σκουπίδια.
Θέλουμε μουσείο για όλους τους γνωστούς λόγους  προβολής και διατήρησης της κληρονομιάς μας, το μουσείο πρέπει να γίνει για ότι καλύτερο και γνωστότερο έχει να προσφέρει ο τόπος μας όλη η Κυνουρία , αλλά και να περιέχει σαν ένα μεγάλο θέμα  τη   Β” Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων,  και  για ότι  ήταν οι πρόγονοι μας , για ότι είμαστε εμείς , για να δείξουμε  τον Ελληνικό πολιτισμό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα τέτοιο μουσείο πρέπει να κτηστεί στο φυσικό του χώρο του , που δεν είναι άλλος από το χώρο της εθνοσυνέλευσης , απο τον “ιερό χώρο”. Ο ακριβής χώρος του μουσείου είναι ανατολικά της σχολής, βόρεια του "ιερού χώρου", στο τέλος του προαυλίου της σχολής και απέξω τοu τοίχοu που υπήρχε κάποτε.

Το κτήριο του μουσείου θα σέβεται τον χώρο και ο "ιερός χώρος " και η  Σχολή  δίπλα στο μουσείο θα συμπληρώνουν αρμονικά τι θέλουμε να δείξουμε. Η Σχολή φυσικά θα χρησιμοποιείται για  ότι σχετικό θέλουμε . Η Σχολή Καρυτσιώτη  ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για να γίνει η Εθνοσυνέλευση σε αυτό το τόπο, γιατί επίσης υπήρχαν εδώ πολλοί μορφωμένοι απόφοιτοι της σχολής, οι λεγόμενοι καλαμαράδες. Οι  δύο χώροι συνυπάρχουν και είναι δεμένοι μεταξύ τους.

Τα μουσεία κυρίως γίνονται για τους νέους, τους νέους επιδιώκουμε να φέρουμε στα μουσεία μας .Ο προτεινόμενος χώρος είναι τέλειος για ότι θέλουμε  και πρέπει να επιδιώκουμε γιατί είναι στο κέντρο του Άστρους και οι νέοι μας μαζί με τους ηλικιωμένους που δεν έχουν η δεν μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητα  με τα πόδια σε πολύ κοντινή απόσταση  θα έχουν μια εύκολη πρόσβαση.
  
Δίπλα βρίσκεται το Ίδρυμα Ζαφείρη που παρέχει κατάλληλες και αναγκαίες υποδομές για τους επισκέπτες, (πιούνε έναν καφέ, ένα αναψυκτικό), και άλλα πολλά ιδιωτικά κτήρια που εύκολα μπορούν να γίνουν υποδομές   μαγαζάκια κ.λπ. η κεντρική πλατεία και  όλα αυτά “με τα πόδια ,σε πολύ κοντινή απόσταση  , εύκολη πρόσβαση”.  Όλα αυτά είναι αναγκαία, πρέπει να υπάρχουν  για κάθε σύγχρονο μουσείο και πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα.

Συνοπτικά  τέλειος χώρος  για τους νέους και τους επισκέπτες μας , σχολεία, απέραντη πλατεία Καρυτσιώτη  , γήπεδο, Ίδρυμα Ζαφείρη με βιβλιοθήκη …και χώρους υποδομής, iερός χώρος, σχολή Καρυτσιώτη , μουσείο, ιδιωτικά κτήρια έτοιμα για μαγαζάκια, κεντρική πλατεία  και όλα αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση  με τα πόδια.
Για την πρόσβαση των λεωφορείων… Είναι θέμα ρύθμισης. Υπάρχει άπλετος χώρος πίσω από το Μουσείο όπου η πρόσβαση είναι πάρα πολύ εύκολη και με λίγη περιποίηση του χώρου αλλά και πινακίδες το πρόβλημα λύνεται” , μας προτείνουν οι φίλοι μας. Υπάρχει και η πλατεία Καρυτσιώτη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε όλα αυτά μαζί, άνετα και εύκολα προσβάσιμα δεν υπάρχουν πουθενά σε κανένα μουσείο του κόσμου. Αυτά καλούμαστε να "πουλήσουμε" και να διαφημίσουμε  στους  αρμόδιους φορείς, που μαζί με τα περιεχόμενα  και τα θέματα του μουσείου που θα είναι από όλη την Κυνουρία  και από όλη την Ιστορία μας θα πείσουν όλους ότι  “αυτό πρέπει να κάνουμε”.

O καλύτερος  οικονομικός  τρόπος
Πόσο θα στοιχίσει , ποιός θα τα πληρώσει, μπορούμε να φτιάξουμε κάτι με λιγότερα χρήματα. Είμαστε τυχεροί, οι αρμόδιοι φορείς θα αποφασίσουν για μας. Η χρηματοδότηση θα γίνει μάλλον  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή άλλους θεσμούς.

Ο Δημοσθένης έλεγε στους Αθηναίους, σε ανάλογους χρόνους , χωρίς χρήματα τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε. Θέλουμε κάτι αποτελεσματικό και οικονομικό. Γιατί από όπου και  να προέρχονται τα χρήματα σε τελευταία ανάλυση “έτσι η αλλιώς” εμείς τα πληρώνουμε. Άμα ξοδέψουμε κάτι υπερβολικό, ξέρουμε θα κοπεί από κάπου αλλού. Το κτήριο του μουσείου πρέπει να σέβεται τον χώρο, να είναι "σεμνό" και να μην έχει  πολυτέλειες , υπερβολές και χλιδές.Oι αρμόδιοι φορείς θα αποφασίσουν.

Επίσης οι αρμόδιοι φορείς θα αποφασίσουν και για δεύτερο σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας της χρηματοδότησης, πρέπει αυτό το σχέδιο να το ετοιμάσουμε, να το “πουλήσωμε” στους αρμόδιους φορείς.
                                                
Ακολουθεί  το Β Μέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου