Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΚΙΟ ή ΑΔΙΚΟ




Γράφει ο 
Παν. Ι.Δ. Βλαχάκης. ©

                               ΤΟ ΔΊΚΙΟ ή ΤΟ ΆΔΙΚΟ της Καθαρίστριας.

   Στο τέλος του προηγουμένου έτους για πολλές  μέρες πριν η κοινή γνώμη, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασχολούνταν « με την 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο» και την μεγάλη ποινή που της επέβαλε δραστήριο Θεσσαλικής πόλης.
   Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Από νομικούς επιστήμονες, πολιτικούς και απλούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι μιλούσαν για την εξοντωτική ποινή των δέκα ετών. Τον βίο την οικογένεια και την ανάγκη της καθαρίστριας να εργαστεί. Ελάχιστοι στέκονταν στο γεγονός ότι πλαστογράφησε έστω το απολυτήριο της στοιχειώδους εκπαίδευσης.
   Ελάχιστοι  έψεξαν την κοινωνία και την πολιτεία γιατί το παιδί αυτό δεν τέλειωσε το δημοτικό. Είναι γεγονός ότι στις φτωχές οικογένειες όλο και λιγότερα παιδιά έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
   Ελάχιστοι στάθηκαν στο γεγονός ότι η πράξη αυτή ήταν απόρροια της γενικότερης διαφθοράς που επικρατεί στην κοινωνία μας. Η ανάγκη έκανε την γυναίκα αυτή να προβεί στην πράξη αυτή; Δεν διαφωνεί κανένας. Τι θα γίνει όμως αν αρχίσουμε όσοι έχουμε ανάγκη να πλαστογραφούμαι τίτλους;
   Πρώτοι διδάξαντες οι μεγάλοι. Κάποιοι Ταγοί έδωσαν το κακό παράδειγμα. Παρουσίασαν πλαστούς τίτλους ή τίτλους αποκτηθέντες με σκοτεινούς τρόπους. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ακόμα και υπουργοί έγιναν κάποιοι αιώνιοι φοιτητές, κομματόσκυλα απέκτησαν το πτυχίο τους με μάγκικους και μαγικούς τρόπους.
   Κάποιες σύζυγοι μεγάλων έγιναν και Δόκτορες. Κάποια παιδιά καθηγητών πανεπιστήμιων κληρονομικό δικαίω κατέλαβαν έδρες. Ακολούθησε και η πλέμπα. Γέμισε ο τόπος με πτυχία και μεταπτυχιακά από Βαλκανικές χώρες. Το πόσο αξιόπιστα είναι θεός και η ψυχή τους χαμός. Όσον αφορά κολέγια και πανεπιστήμια άλλων χωρών….
   Οι μικροί έχουν μερίδιο  της ευθύνης; Λέω ναι γιατί βιωματικά υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Σε κάποιες υπηρεσίες  επί δυο χρόνια διασταύρωναν τίτλους. Βρέθηκαν αρκετοί πλαστοί κυρίως από ιδιωτικές σχολές. Βρέθηκαν και άλλα που δεν είναι του παρόντος.


 Καθαρίστριες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους στο Υπ Οικονομικών.

   Πριν από χρόνια  βρέθηκε πλαστός τίτλος ενός νεαρού πατέρα τριών παιδιών. Με τον τίτλο αυτό διορίστηκε σε ένα νευραλγικό υπουργείο με μεγάλη αμοιβή. Οι τότε υπεύθυνοι έστειλαν την  έκθεση υπηρεσιακά στον εισαγγελέα.
    Κατέφθασε στα γραφεία  ο πατέρας του κυρίου. Ξέρετε ρε μαλ…ες  ποιος είμαι εγώ; Κόκαλο οι υπάλληλοι. Φωνάζοντας και χειρονομώντας  έθεσε το επιχείρημα ότι ο γιος του έχει παιδιά και έπρεπε να τα ζήσει. Οι αρμόδιοι του απάντησαν ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Όταν κάποιος του απαντά  ότι ο γιος του κέρδισε την θέση ενός άλλου ατόμου που ίσως  έχει παιδιά. Έφυγε μουρμουρίζοντας, βρίζοντας και απειλώντας την κοινωνία τους πάντες και τα πάντα. Την νύχτα όλως τυχαίως τα γραφεία της υπηρεσίας έπιασαν φωτιά! 

   Ποιος έψεξε τους κομματικούς στρατούς που διόριζαν σωρηδόν στις ΔΕΚΟ και σε καλές θέσεις δικά τους παιδιά με παχυλούς μισθούς, πλασματικές υπερωρίες, αργομισθίες κ.α. Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό για όλους. Υπάρχουν τα κορόιδα που πηγαίναμε με το «Σταυρό στο χέρι» κάποιοι από αυτούς δεν είναι χριστιανοί! 
   Υπάρχουν τα τίμια κορόιδα που δούλευαν και δουλεύουν δουλειές του ποδαριού και παράλληλα σπουδάζουν σε Εσπερινά σχολειά, σε ΑΤΕΙ και σε Πανεπιστήμια. Υπάρχουν αξιοπρεπείς άνθρωποι που δεν καταδέχονται να κτυπήσουν την πόρτα του Βολευτή για μια εργασία. Δεν γνωρίζω το ποσοστό και ελπίζω ότι είναι αρκετοί. Σ αυτούς τι λέμε; Πλαστογραφήστε, γλύφτε κατουρημένες ποδιές, γίνεται υποχείρια πολιτικάντηδων;
   Δεν συμφωνώ με κάποιον πολιτικό αλήστου μνήμης που είχε πει «Μαζί τα φάγαμε». Υπάρχουν και αυτοί που τρώνε τα ψίχουλα. Υπάρχουν και οι παρατρεχάμενοι των μεγάλων υπάρχουν και τα λούμπεν στοιχεία που τα ξεπουλάνε όλα.
   Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο καθένας πρέπει να στέκετε τίμια στη ζωή. Όταν παρανομεί να δεχτεί την ανάλογη ποινή. Ο νόμος να πιάνει και τα μεγάλα ψάρια που σκίζουν τα δίκτυα και όχι μόνο τα ψιλά. 


                                 Καθαρίστριες σε πορεία διαμαρτυρίας. 

   Έκανα μια σύντομη κουβέντα με 3 συναδέλφους και με την  καθαρίστρια την κα Κατίνα. Η όποια είναι καλός άνθρωπος βιοπαλαιστής και έχει μεγάλη οικογένεια. Τους είπα ας φανταστούμε τους εαυτούς μας ενόρκους ή λαϊκούς δικαστές! Το θέμα το γνωρίζεται. Ποια ποινή θα επιβάλατε στην καθαρίστρια;
    Ο ένας είπε έξι μήνες φυλακή, ο άλλος δυο χρόνια φυλακή. Ένας άλλος συνάδελφος είπε κοινωνική εργασία ένα χρόνο. Η αφεντομουτσουνάρα μου  ανέβασε την κοινωνική εργασία στα δυο χρόνια με την προϋπόθεση να μην θιχτούν τα συνταξιοδοτικά της δικαιώματα γιατί εργάστηκε. Άλλο ότι ξεγέλασε την τότε επιτροπή και προσλήφτηκε παράνομα. Πρόσθεσα να ψάξουν αν το έκανε μόνη της ή αν υπήρχε κύκλωμα... Φέξε μου και γλίστρησα.
   Η κα Κατίνα η καθαρίστρια είπε «Έλα μωρέ τίποτα. Σιγά το αδίκημα που έκανε ;» Εν αρχή συμφώνησα μαζί της. Αλλά της είπα « Άσε την συναδελφική αλληλεγγύη και σκέψου την κόρη σου που σπουδάζει στο Πολυτεχνείο και εργάζεται σε καφετέρια και μπράβο της... Σωστά;» Σωστά απάντησε με καμάρι. ©
    - Σπουδάζεις με κόπο και τα άλλα σου παιδιά και μπράβο σε όλη την οικογένεια σας. Ρωτώ αν κάποια κοπέλα πλαστογραφήσει τον τίτλο του πολυτεχνείου και φάει τη θέση εργασίας της κόρης σου τι θα κανείς;»  
   - «Θα της κόψω το λαρύγγι με τα δόντια αν την βρω» Απάντησε γελώντας δείχνοντας μας ότι θα αγωνιζόταν με νύχια και με δόντια για το δίκιο του παιδιού της. Δεν γνωρίζω αν θα έκανε πράξη την απειλή. Αλλά το ύφος της ήταν κάτι πάνω απο σοβαρό.
   Γελάσαμε και δεν πρόλαβα να της απαντήσω γιατί κτύπησε το κουδούνι για την επομένη διδακτική ώρα. «Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», φώναξε η κυρά Κατίνα η καθαρίστρια και άρπαξε τα εργαλεία της δουλειάς της και συνέχισε να καθαρίζει και τους διαδρόμους.
                Τα συμπεράσματα δικά σας. ©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου