Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

ΤΙΜΙΟΣ ΜΈΧΡΙ ΘΑΝΆΤΟΥ.























                Γράφει  
 Ο Γεώργιος Αλκ. Διαμαντάκος
       
 Σαράντος Γεωργουλής του Δημητρίου. γεννήθηκε το 1924. Σπούδασε στο μικρό Πολυτεχνείο, μηχανικός, τοπογράφος, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, ηλεκτρονικός. Φωτογράφος ερασιτέχνης. ►1
Στην κατοχή, τραυματίστηκε με μια κλεμμένη Γερμανική μηχανή που συγκρούστηκε με Λεωφορείο, μένοντας σοβαρά βαρήκοος. Στο ατύχημα θεωρήθηκε νεκρός. Τον αναγνώρισε μια κοπέλα επιβάτης. Της επέτρεπε να περνάει και να πηγαίνει να βλέπει το γιατρό πατέρα της σε ένα αντιστασιακό στρατόπεδο. Αυτός τον πήρε, και μετά από 15 μέρες σε κώμα συνήλθε!
 Κάθε Χριστούγεννα, απόκριες και γενικά γιορτές, όταν ερχόταν στο χωριό, ερχόταν γεμάτος παιχνίδια που η διαδικασία μοιράσματος στα παιδιά ήταν γι αυτόν η μέγιστη χαρά!


            Ο Σαράντος Γεωργουλής ΑΡΧΕΙΟ Γεωργίου Αλκ Διαμαντάκου.

Επί ΕΡΕ διορίστηκε στην Νομαρχία Λιβαδειάς. Κάποια στιγμή ο Καραμανλής ζητάει από τον Νομάρχη Σαμπατακάκη να αναλάβει την νομαρχία Αρκαδίας. Ο Νομάρχης δέχεται, υπό τον όρο να πάρει μαζί του και τον μηχανικό Γεωργουλή. Έτσι κι έγινε.
 Στην Αρκαδία άρχισε να παράγει έργο. Χάραξε πολλούς δρόμους, όπως το δρόμο Λεωνιδίου Βασκίνας, στο οροπέδιο Παλιόχωρας Λεωνιδίου. (ο επιστάτης του εργοταξίου, πήρε το παρατσούκλι Γεωργουλής, επειδή όταν τον έβλεπαν να έρχεται κοντά τους οι εργάτες έλεγαν: «έρχεται ο Γεωργουλής!».
Στην Νομαρχία είχε τοποθετηθεί και υπεύθυνος υλικού (για τα μηχανήματα και οχήματα..) Ανακάλυψε όμως ότι υπήρχαν... τρωκτικά...
 Έτσι στο δρομολόγιο για υπόδειξη οδηγιών διάνοιξης δρόμου στον μπολντοζιέρη, στου Κουλουρά το χάνι σκηνοθετήθηκε ατύχημα από τον οδηγό του τζιπ και τον μπολντοζιέρη. Τιμωρήθηκαν με κάτι λίγα χρόνια με αναστολή. ►2 
 Ήταν το 1963 και ο Σαράντος μόλις 39 ετών... Έτσι χάθηκε ο Σαράντος του Καστρίου. Ο Νομάρχης εξ αιτίας αυτού του γεγονότος εγκατέλειψε την πολιτική σκηνή.

  ΣΧΟΛΙΑ Παν. Ι.Δ. Βλαχάκη.
►1 Διάβασα στο διαδίκτυο ένα κείμενο του Βασίλη Κοσμά Αναφέρεται https://www.facebook.com/basiles.kosmas/posts/2261211647265343 στον γείτονα του τον Σαράντο Γεωργουλή. Τα γραφόμενα συγκίνησαν και με γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Τα καλά έργα του Σαράντου τα έβρισκα μπροστά μου και τολμώ να πω ότι διδάχτηκα κάποια πράγματα μέσω του φίλου μου και ανιψιού του του Γιώργου. << Γιώργο που ξέρεις αυτά τα εξεζητημένα πράγματα στα Ηλεκτρονικά και στα Ηλεκτρολογικά; Τι στο καλό οικονομικά σπούδασες; «Μου τα δίδαξε ο θείος μου ο Σαράντος.»  Πως χειρίζεσαι τις φωτογραφικές μηχανές και γιατί « τραβάς» με αυτό τον παράξενο τρόπο; Ακόμα και πρωτόγονα σέλφυ τράβαγε ο Γιώργος!!  « Μου τα δίδαξε ο θείος μου ο Σαράντος.» ξέροντας την θλιβερή ιστορία δεν τον ρωτούσα παραπάνω.  Τώρα τον έπεισα να γράψει δυο αράδες στη μνήμη του σημαντικού, τίμιου και καλού ανθρώπου που τον δολοφόνησαν τα λαμόγια της εποχής.

 ►2  Ένα θα προσθέσω ακόμα αυτός που τον «απεγκλώβισε»  – ο Σαράντος ήταν πλέον νεκρός - ήταν ο αγαθός γίγαντας ο Αγιαννίτης ο Οδυσσέας Σ. Ο Σαράντος ήταν άτυχος γιατί το χωράφι που έβγαζε βίκο με την οικογένεια του ήταν μακριά και ο λεβέντης άργησε να φτάσει στον τόπο του ατυχήματος. Έβαλε την πλάτη του και γύρισε το Τζιπ φυσικά τον βοήθησαν και οι δολοφόνοι αφού είχαν κάνει το αποτρόπαιο έργο τους. Να μην επεκταθώ σε λεπτομέρειες. Ας αναπαύονται εν ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου