Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

H ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΣΤΡΟΣ ΤΟ 1945.



            
                                                                   H ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΣΤΡΟΣ ΤΟ 1945.
       

       Επιμέλεια - Σχόλια
       Παν . Ι. Δ. Βλαχάκης 
        Νοέμβριος  2012

    Στην περίοδο της σκλαβιάς οι εργάτες του χωριού μας πήρανε πρωτοπόρα θέση στον αγώνα του έθνους για την επιβίωση και τη Λευτεριά . Κάτω απ΄ τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά μπλόκα των Γερμανοϊταλών και ράλληδων , οι εργάτες συμπτύξανε το σωματείο τους . Σκοπός του εργατικού Σωματείου Άστρους ηταν η οικονομικη και πνευματικη εξυψωση των μελλων του, η αναπτυξη απαγγελματικής αλληλεγγύης κλ.π.


   Το 1943 και 44 βρίσκει τους εργάτες όλους μέσα στο εργατικό τους σωματείο. Το Σωματείο ελαιοεργατών διεκδικεί 8ωρη δουλειά και αυξήσει του μεροκάματου. Τα αιτήματα τους απορρίπτονται απο τους εργοστασιάρχες. Συγκαλείται Γενική συνέλευση και αποφασίζεται 24ωρη απεργία που λήγει με νίκη των εργατών και συγκεκριμένα πέτυχαν 8ωρη δουλειά και τα παρακάτω μεροκάματα ( που μπορούν οι εργάτες να τα συγκρίνουν με τα σημερινά). Πρώτος μάστορης τρις οκάδες λάδι, δεύτερος δυόμισι και τρίτος δύο οκάδες και πληρωμής κάθε Σάββατο . Το 1944-45 το Σωματείο έρχεται σε συνεννόηση με τους εργοστασιάρχες.

   Το Άστρος ακολουθούν και τα γειτονικά χωριά και με μεγαλύτερο ενθουσιασμό . Έτσι βλέπουμε στις 7 του Γενάρη του 1945 να έρχονται αντιπρόσωποι απο δώδεκα εργατικά Σωματεία στα γραφεία του Εργατικού Σωματείου Άστρους. Τα Σωματεία που στείλανε αντιπρόσωπους είναι τα εξής:

1.      Εργατικό Σωματείο Παραλίου Άστρους.

2.      Σωματείο Ψαράδων

3.      Σωματείο Λιμενεργατών.

4.      Εργατικό Σωματείο Άγιου Ανδρέα .

5.      Ένωση εργατών Καρακοβουνίου

6.      Εργατικό Σωματείο Βερβένων .

7.      Εργατικό Σωματείο Στόλου.

8.      Εργατικό Σωματείο Δολιανών.

9.      Εργατικό Σωματείο Άστρους .

10.  Σωματείο Χτιστών Μαραγκών

11.   Σωματείο Τσαγκαράδων.

12.  Σωματείο Καραγωγέων

Οι αντιπρόσωποι απεφάσισαν την ίδρυση Εργατικού Κέντρου στο Άστρος  και βγάλαν Συμβούλιο και Εξελεγκτική επιτροπή. Στις 30 Γενάρη το Εργατικό Κέντρο καλεί τους αντιπρόσωπους του σε συνεδρίαση και απολογισμό δουλειάς . Την ημέρα αυτή (ιστορικός σταθμός για την εργατική κίνηση στον τόπο μας) μπήκανε τα θεμέλια της συνδικαλιστικής πάλης των εργατών μας .Σήμερα οι Μοναρχικοί με την τρομοκρατία διέλυσαν τα πάντα. Και μαζί κτύπησαν και την προοδευτική κίνηση των εργατών μας που με αγώνες και θυσίες δημιούργησαν .Οι εργάτες έχουν βαρείες υποχρεώσεις στη ζωή και στην οικογένεια τους , να διεκδικήσουν ενωμένοι (ανεξάρτητα απο πολιτικά φρονήματα ) μεροκάματο 2,5- 3,5 οκ. λάδι τώρα που ανοίγουνε τα εργοστάσια .

      Τ. ΚΑΚΑΒΟΥΛΙΑΣ

Τάσης ( ο Ράφτης) Κακαβούλιας

 Παλιός κομμουνιστής πριν από τον πόλεμο . Ήταν στο ΚΚΕ μαζί με το Ζαχαριάδη, τον Πλουμπίδη, το Λουλέ , το Φλωράκη κ.α. Το καθεστώς Μεταξά έκαψε τα βιβλία του στην πλατεία του Άστρους. Το ψευδώνυμο  του ηταν <<Μαύρος>> Σημαίνον στέλεχος στην περιοχή μας μέχρι το τέλος του  Α αντάρτικου. Οργάνωσε στην περιοχή σωματεία , έφτιαξε βιβλιοθήκη , πολιτιστικό σύλλογο κ.α. Ηταν από τους πρώτους παίκτες του Πανθυρεατικού. Στο Β  αντάρτικο τον εξουδετέρωσε με αισχρό τρόπο ο αμφιλεγόμενος Κ. Ζησιάδης. Οι συνεχείς διώξεις και απο το ιδιο του το κόμμα δεν τον κλόνισαν έμεινε πιστός στις αρχές του . Έκτοτε ηταν το θύμα των παρακρατικών και του μετεφυλιακού κράτους. Τον κυνηγούσαν μέχρι το θάνατο του, Όποιος του έλεγε καλημέρα γινόταν αμέσως στόχος. Μειλίχιος ,σοβαρός καταρτισμένος Μαρξιστικά .

Σχόλια : Στα ελαιοτριβεία οι εργάτες δούλευαν κάτω απο μεσαιωνικές συνθήκες . Θυμάμαι ότι μου έλειπε ο πατέρας μου έφευγε στις 5 το πρωί και γύριζε στις 12 το βράδυ. Μου εχει διηγηθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1950 δούλεψε 20 ώρες στο διαχωριστήρα του εργοστάσιου του Γαλάνη –Παπαδακου . Υπήρχαν εργοστασιάρχες που στο τέλος τους δίνανε ψίχουλα. Είδαν ανακαλύψει το ωρομίσθιο !!! Οι συνθήκες εργασίας μέσα στην υγρασία ηταν συνθήκες γαλέρας.

1 σχόλιο: