Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑ.


                               

Χρίστος Γεωρ. Κυρκιντάνος 
Στολιώτης Λογοτέχνης  – Συγγραφέας

                    Γερμανική επιδρομή στην Κυνουρία.
                               
Κυρία Μέρκελ, τί γύρευαν, θείοι και συγγενήδες σας, στην Κυνουρία το Θεριστή του 1944;
Από την ακτογραμμή Ζάβιτσα - Φωκιανός, ίσαμε την οροσειρά του Ζυγού, όλος ο τόπος, παραδομένος στη φωτιά, τη λεηλασία, τους βιασμούς και το αίμα.
Το αδέκαστο φώς του Ιούνη και οι αντρειωμένοι των παραμυθιών, στα περάσματα, προστατεύανε τα χωριά μας. Οι αιώνιοι βράχοι ξόρκιζαν τους ασήμαντους. Γιορτή, κιόλας, των Αποστόλων και διαλαλούσανε, Πέτρος και Παύλος, μέσα στις εκκλησιές, ταπεινοφροσύνη.
           
                                                      Η Ζάβιτσα από το Ζυγό.

Πώς πέρασε τόσα μπλόκα ο «πολιτισμένος» στρατός σας, κυρία Μέρκελ;
Από την κρυψώνα μας, στο ρουμάνι, είδαμε τους δικούς σου που ρίχνανε εμπρηστικές χειροβομβίδες στο σπίτι μας. Παιδιά εμείς τότε. Μας ξυπνήσανε αχάραγα οι γονείς μας και φύγαμε, αφώτιγοι, στα βουνά να γλιτώσουμε. Αφήσαμε στα στρωσίδια μισοτελειωμένα τα όνειρά μας. Μόλις φερμένα από το αλώνι και τα γεννήματα.
Ύστερα ήρθανε οι ημέρες που καπνίζανε τα ερείπια.
Και τώρα, στην «ευρωπαϊκή παρέα» που σμίξαμε, κυρία Μέρκελ, ελάτε να κοιταχτούμε στα μάτια. Μπορείτε;

Σχόλιο. Από τον αγαπητό συμπατριώτη και φίλο Χρίστο Κυρκιντάνο έλαβα ηλεκτρονικά το  θαυμάσιο αυτό κείμενο.  Σε προσωπικό επίπεδο εκτός των άλλων μου αναφέρει τα έξης: << Πολύ σημαντική δημοσίευση που μπορεί να αποτελέσει την βάση για να καταγράψουν οι επιζώντες τις αναμνήσεις τους και θεσμοθετηθεί επέτειος μνήμης.>> Τον ευχαριστώ πολύ. Απλά προσπάθεια κάνω. Πιστεύω ότι σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται σε διαφορετικό επίπεδο. Αν κάποιος από τους επιζώντες ή νεότερους επιθυμεί να δημοσιεύσω αναμνήσεις ή ντοκουμέντα είμαι στη διάθεση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου