Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.





Γράφει ο Αγιαννίτης Δάσκαλος 
Κώστας Σωτ. Ιατρίδης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. του  ο Κώστα Σωτ. Ιατρίδη
ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ, ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ από τον ΑΓΙΑΝΝΗ, Άστρους και την ΠΕΡΙΟΧΗ Άστρος-Αγιάννης 26 Ιουλίου 2013 γράφει ο Κώστας Σωτ. Ιατρίδης, Άστρος iatridis@web.de , iatridis.k@gmail.com Το παρόν κείμενο που διαβάζεις είναι μια απλή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, μια ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Εκφράζει μια διάθεση για επικοινωνία. Για έκφραση κάποιων αναμνήσεων, προσωπικών βιωμάτων, ανταλλαγή απόψεων. « Είσαι αυτό που κατα/νοείς και νιώθεις!» Είναι μια ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για καταγραφή απόψεων, αφηγήσεων, διηγήσεων. Διαβάζεται σε πρώτο και σε τρίτο πρόσωπο. .

 Η ιδέα να το γράψω μού ήρθε χτες, 25 Ιουλίου 2013. Ήταν παραμονή της εορτής της Αγίας Παρασκευής. Βρέθηκα χτες για πολλοστή φορά εκεί/εδώ στο χωριό που γεννήθηκα, στον Αγιάννη. Στο θερινό χωριό των κατοίκων του Άστρους. Εδώ πάνω ανέβαιναν παλιότερα οι περισσότεροι από τους κατοίκους για να ασχοληθούν με τις αγροτοκτηνοτροφικές τους δραστηριότητες. Αυτή η ιδέα μού ήρθε αυθόρμητα στο νου μου καθώς κοίταζα, έβλεπα τους ανθρώπους που είχαν έρθει χτες στον εσπερινό και αργότερα που χορεύαμε εκεί στη Λάκα στην ταβέρνα  Καραμάτζανη. Ήταν παιδιά, νέοι, ενήλικες.
                 
                                              Πρόδρομος η μητρόπολη του Αγιάννη.
Ο νους μου έτρεξε στα περασμένα χρόνια. Τότε που ήμουν και εγώ μικρό παιδί και νεότερος. Έμενα την άνοιξη και το καλοκαίρι στον Αγιάννη, εκεί κάτω στον Πρόδρομο. Θυμήθηκα, ανακάλεσα στο νου μου, αναλογίστηκα, συγκινήθηκα. Διαπίστωνα ότι πάρα πολλοί από τους παλιούς., τους μεγαλύτερους από εμένα, ακόμη και αρκετοί συνομίληκοί μου δεν ήταν εκεί. Ένα αυθόρμητο κίνητρο να σκεφτώ. .

 Είμαι ο Κώστας Σωτηρίου Ιατρίδης. Είδα το πρώτο φως του ήλιου, γεννήθηκα εδώ στον Αγιάννη. Ναι, γεννήθηκα εδώ. Το σπίτι μας ήταν λίγο πιο πάνω από την εκκλησία του Προδρόμου. Στο τρίτο σπίτι πιο πάνω από εδώ που βρισκόμαστε, στην αυλή της εκκλησίας. Έτσι μού έλεγε η μάνα μου. Το σπιτάκι μας δεν υπάρχει πια σαν οικοδόμημα. Έπεσε, γκρεμίστηκε, χάλασε. Το μόνο που βλέπει κανείς εκεί, είναι ένας σωρός από πέτρες, χώματα και μια συκιά . . .Και όμως μέσα μου η εικόνα του υπάρχει!
Μπαίνω στο θέμα μου. Σε καλώ εσένα που ο ίδιος /η ίδια γεννήθηκες σε τούτο το όμορφο χωριό, που ένας από τους γονείς ή τους προγόνους σου γεννήθηκε ή έζησε εδώ. Να σκεφτείς, να αφηγηθείς, να διηγηθείς, να γράψεις μερικά από εκείνα που εσύ προσωπικά έζησες ή άκουσες να συμβαίνουν τα περασμένα χρόνια εδώ πάνω. Ποιος είναι ο σκοπός; Απλά θα είναι ένα κίνητρο να καταγραφούν και να μείνουν μερικά από όσα λέμε καθημερινά στις παρέες μας, στα παιδιά μας, σε διάφορους άλλους γνωστούς και φίλους μας. Τα γραπτά μένουν. Από τα γραπτά μαθαίνουμε πολλά. Για το παρελθόν. Για όσα έφυγαν και γίνονται αιτία να δημιουργήσουμε και το σήμερα και το αύριο και το μέλλον. Η ίδια η ζωή μας, η καθημερινότητά μας, η δράση και η δραστηριότητά μας, όλα στηρίζονται και στο παρελθόν. Στο μακρινό και στο χτεσινό μας. Όλα αυτά ορίζουν και προσδιορίζουν το μέλλον. Το ξέρεις. Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Με αρχή και τέλος. Το θυμάσαι το ποίημα του Καβάφη, η ΙΘΑΚΗ. Ξαναδιάβασέ το. «Και αν φτωχική τη βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Σού χάρισε ένα ωραίο ταξίδι.» Δεν χρειάζεται να αφηγηθείς πολλά. Απλά να θυμηθείς μερικά από εκείνα που εσύ έζησες ή άκουσες, για τα χρόνια που βρέθηκες εδώ πάνω, στον Αγιάννη, σαν παιδί, σαν νέος, σαν ενήλικος, σαν επισκέπτης. Έχεις πάρα πολλά!
                   
                    Αγιάννης του Άστρους. Κάπου στο βέλος ήταν το σπιτάκι του Κώστα .      
Κάποτε είχα διαβάσει εκείνο που είχε γράψει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. «Πάτησα στους ώμους των προγόνων μου κι έτσι μπόρεσα να δω πιο πέρα από τα τείχη του καιρού μου». Με τη φράση του αυτή επισημαίνει εύστοχα την αξία και τον θησαυρό που κρύβονται στον προγονικό κόσμο, στο παρελθόν μας. Αυτό μπορεί να μας παρακινήσει να ξεκινήσουμε μια εισαγωγή στην καταγραφή όσων μάς συνδέουν με το παρελθόν του τόπου μας και με τις προσωπικές μας εμπειρίες και αναμνήσεις. Με τα παραπάνω δεν επιθυμώ να παρακινήσω στην καταγραφή των διάφορων γενεαλογικών δέντρων του καθενός μας. Ούτε σε συλλογή λογοτεχνικών κειμένων. Ο προσωπικός μου σκοπός που συντάσσω και καταγράφω στο πρόχειρο σημείωμα που διαβάζεις, δεν φτάνει τόσο ψηλά. Μού αρκεί να σε παρακινήσω να θυμηθείς και εσύ και εγώ προσωπικά χαρακτηριστικά της ζωής που ζήσαμε εδώ/εκεί στον Αγιάννη. Τα τυχόν μονοσέλιδα ή δισέλιδα γραπτά που ίσως προκύψουν, μπορούμε να τα μεταχειριστούμε σαν μια ΣΥΛΛΟΓΗ από ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ, ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ από τον ΑΓΙΑΝΝΗ, Άστρους. Ίσως να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την έκδοση ενός ολιγοσέλιδου ή και πολυσέλιδου τόμου. Οι φιλοδοξίες μας δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλες. « Δεν θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα.» Ξαναδιάβασε τα παραπάνω. Σκέψου όσα προτείνονται, θυμήσου και αποφάσισε εσύ χωρίς βιασύνη, χωρίς πίεση.
                                Θεολόγος ο οικισμός που κατοικούσε ο Κώστας.
Ο Κώστας που σύνταξε αυτό το κείμενο δεν είναι ούτε συγγραφέας, ούτε επιστημονικός συνεργάτης κανενός εκδοτικού οίκου. Είναι και νιώθει απλά ένα χωριατόπαιδο. Αυτό είναι το κοινωνικό του υπόβαθρο. Τα καλοκαίρια τα περνούσε εκεί κάτω στον οικισμό, στα ΚΑΜΠΥΛΑΙΙΚΑ, στο ΘΕΟΛΟΓΟ. Τους χειμώνες κατοικούσε στον άλλο οικισμό ΜΠΑΡΛΑΙΙΚΑ. Πάνω από τη ΛΟΥΚΟΥ.
 Φοίτησε στα σχολεία στον Αγιάννη και στο Άστρος. Την άνοιξη και το φθινόπωρο πήγαινε με τα πόδια στο σχολείο μαζί με τα .άλλα παιδιά. Το ίδιο συνέβαινε και το χειμώνα. Επισκεπτόταν το σχολείο στο Άστρος. ΄Εμαθε μερικά γράμματα. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Φιλολογία, Κοινωνιολογία, δημοσιογραφία, αγγλικά, γερμανικά, Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Διδακτική στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στο Nottigham, στο Bath, στο Erlangen, στη Νυρεμβέργη, στη Φρανκφούρτη. Είναι συνταξιούχος δάσκαλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Άνοιξε κάπως τα μάτια του. Έχει επίγνωση των όσων σκέφτεται και λέει. Προσπαθεί να διατηρεί σε εγρήγορση το νου και την καρδιά του. Την κριτική σκέψη και το συναίσθημα. Γνωρίζει και διαπιστώνει ότι « δεν πήρε το μυαλό του αέρα». Προσπαθεί να πατάει σταθερά στο χώμα που τον γέννησε.Του αρέσει να εκφράζεται. Αυτά περιεκτικά. Σε γενικές γραμμές.
 Για κάποια τυχόν επικοινωνία, μπορείς εσύ να μιλήσεις μαζί μου ή να χρησιμοποιήσεις το ηλεκτρονικό διαδίκτυο iatridis@web.de, iatridis.k@gmail.com Γεια και χαρά σου.
Κώστας Σωτηρίου Ιατρίδης, Άστρος Ιούλιος 2013

ΣΧΟΛΙΟ.
Συμφωνώ με την πρόσκληση του Κώστα του Ιατρίδη. Μια παρόμοια προσπάθεια κάνω με τον ισότοπο -  blog «Οι ΠΑΡΝΩΝΙΤΕΣ – ΚΥΝΗΓΕΤΕΣ» Οι Κυνηγέτες δεν έχουν καμιά σχέση με το κυνήγι. Επειδή πολλοί νομίζουν ότι είναι κυνηγοί σκέπτομαι να κρατήσω τον τίτλο ΠΑΡΝΩΝΙΤΕΣ και να βάλω σε υπότιτλο τους  – ΚΥΝΗΓΕΤΑΙ = ΚΥΝΕΣ  = ΚΥΝΟΥΡΙΟΙ. Γιατί ο Πάρνωνας ο Μαλεβός μας φτάνει μέχρι τη Λακωνία  και πρέπει να ξεχωρίζουμε την γεωγραφική ενότητα. ΚΥΝΗΓΕΤΑΙ  ή ΚΥΝΕΣ  = ΚΥΝΟΥΡΙΟΙ. έδωσαν στο όνομα τους στην Κυνουρία . Ήταν ιδεατές θεραπευτικές οντότητες που συνόδευαν  και βοηθούσαν  τον Ασκληπιό στο έργο του. Σκοπός μου ήταν και είναι να κάνω τον ιστότοπο -  blog  ομάδα. Χρειάζεται συνεργασία, ομαδικό πνεύμα και αρκετή δουλειά. Με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν αρκετοί  συμπατριώτες και φίλοι. Τους ευχαριστώ πολύ και συνεχίζουμε. Όποιος θέλει ας μου στέλνει κείμενα και φωτογραφίες σε JPG στο Εmail : vlachakispan@gmail.com.  Μοναδικός σκοπός μου η επικοινωνία και η  ανιδιοτελής προσφορά ΤΟΠΟ ΜΑΣ. Σαν διαχειριστής αποκλείω τον καθένα που θα ήθελε κάθε είδος ατομικό κέρδος. Περιμένω τις συνεργασίες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου