Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΔΙΚΟΒΡΥΣΗ.











Χριστόφορος Β Νικολάου
 Γενάρης  2014

Ένα ποταμολίθαρο στο Κουί συγχωριανοί, μια πλάκα κι ένα καλέμι,
           ΕθΝIΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟI ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΩΝ.
Θα υλοποιηθεί η επιθυμία και ευχή του Χριστόφορου;;
 
Δε γινότανε να λείπουνε οι πρόγονοί μας απ' αυτούς τους αγώνες. Τούτος ο άγριος τόπος που βρεθήκανε και τα απροσκύνητα βουνά που τους περιζώ­νανε, καλλιεργήσανε τις καταβολές τους και σφυρηλατήσανε την πίστη και την αγάπη για τη λευτεριά και όλες τις ανθρώπινες αξίες.
Στην επανάσταση του Έθνους η προσφορά του Χωριού είναι ιστορικά καταγεγραμμένη και τεκμηριωμένη. Ο Αγιοπετρίτης οπλαρχηγός Αναγνώστης Κοντάκης στα απομνημονεύματά του, αναφέρει τον οπλαρχηγό Δημή­τριο Αγγελινό (πρόκειται ασφαλώς για το Δημ. Αγγελινά………… του οικισμού του Τσερβασιού στο μεγάλο απελευθερωτικό Αγώνα.
Επίσης, η εντολή του Αγιαννίτη στρατηγού Πάνου Ζαφειρόπουλου – Άκουρου - στον καπετάνιο Γρηγόρη Ηλιόπουλο, να πάρει άντρες από το Τσορβάσι, του Ρούβαλη και τα άλλα Καστριτοχώρια, δηλώνει ότι το Τσορβάσι είχε και μπορούσε να δώσει άντρες, που με κάποιο τρόπο είχανε γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να αγωνιστούνε για τη λευτεριά της Πατρίδας.

  Στην πολιορκία του Μοναστηριού από τον Ιμπραήμ και στη μάχη που ακολούθησε, στις 8 Αυγούστου του 1826, ανάμεσα στους άλλους υπερασπι­στές ήτανε και οι πάρα κάτω Τσερβασινοί μοναχοί, στους οποίους η Πολιτεία   απένειμε το βαθμό του αξιωματικού Ζ' τάξεως:
1) Παίσιος Ευαγγελής, 26 χρόνων.
    2) Συμεών Κουτζιούκος, 24 χρόνων.
    3) Χρύσανθος Χριστοφίλου, 19 χρόνων.
         


Στους Βαλκανικούς πολέμους το Τσερβάσι είχε τη συμμετοχή και το φόρο του:
1) Κων/νος Ν. Καρύμπακας, 1891-1912.
2) Στις επιχειρήσει του 1914-16, έλαβε μέρος ο Αγγελινάς Γεωργ. Δημήτριος και πέθανε στην Τρίπολη στις 7 Απριλίου 1914.
Στη Μικρασιατική Εκστρατεία:
1) Κυριαζής Θεοδ. Κωνσταντίνος (Χειμώνας), 1869 - 1921, δεκανέας, εξαφανίστηκε στο Ουτς Σεράι της Τουρκίας στις 5 Ιουνίου 1921.
2) Μπαζιάνος Κων. Ιωάννης, 1899 - ;, χάθηκε κι αυτός, δεν ξέρουμε που και
πότε ακριβώς.
Επίσης αγωνιστήκανε οι Ηλίας Ι. Φωτόπουλος, Σπύρος Ι. Γερούλης, Νι­κολής Γ. Γερούλης, Λεωνίδας Κουτσογιάννης, r. Στ. Λιλής κ.α. Μάλιστα, μερικοί ήρθανε από την Αμερική για να βοηθήσουνε την Πατρίδα.
Στο Αλβανικό Έπος η συμμετοχή της Περδικόβρυσης ήτανε μεγάλη, πο­λεμήσανε 10 άντρες. Σφραγίστηκε όμως με βαριές απώλειες, έπεσαν ηρωικά τρία παλικάρια της:
1) Αγγελινάς Ευσταθ. Ιωάννης, 1910 - 1940. Στρατιώτης του 80ου Συντ. Πεζικού, σκοτώθηκε στη μάχη, στην περιοχή Προγονατίου κοντά στο Τεπελένι, στις 23 Δεκεμβρίου 1940.
2) Νικολάου Ιωάνν. Χρήστος, 1913 - 1940. Δεκανέας, τραυματίστηκε θανά­σιμα στην ίδια μάχη. Όλη νύχτα ψυχορραγούσε στη σκηνή. Τον κρατούσανε στην αγκαλιά τους οι άλλοι Τσερβασινοί για να μην κρυώνει και του τραγου­δούσανε. . .
3) Νικολάου Θεοδ. ΚωνΙνος (Ντίνος), 1913 - 1941. Στρατιώτης στο 850 Σύ­νταγμα πεζικού. Τραυματίστηκε στη μάχη και πέθανε στο Α: Χειρουργείο     του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Άρτας, στις 4 Ιανουαρίου 1941.
                
          Στη Μάχη της Κρήτης ακόμη είχαμε θυσία:
1) Ευαγγέλου Ιωάν. Κωνσταντίνος (Κόκωτας). Εξαφανίστηκε στα Σφακιά
Χανίων στις 29 Μαίου 1941.

Το βαρύτερο τίμημα πλήρωσε η Περδικόβρυση στον εμφύλιο πόλεμο - σπαραγμό:
     1) Κυριαζής Γεωργ. Αλέξανδρος, 1920 - 1944. Εκτελέστηκε από τα Τάγμα-
τα Ασφαλείας στον Πλάτανο, τον Ιούνιο του 1944.
     2) Μαρινάκης Κων. Βασίλειος, 1926 - 1944. Εκτελέστηκε από 'εθνικόφρο
          νες' κοντά στον Άγιο Πέτρο, στις 2 Ιουλίου 1944.
     3) Νικολάου Ι. ΚωνΙνος, 1906 - 1944 και               .
     4) Χριστοφίλης Δ. Ιωάννης, 1920 - 1944, πιαστήκανε από αντάρτες στο
Χωριό και εκτελέστηκαν στις 20 Ιουλίου 1944, κοντά στον Άη Λια του Αγιο νικόλα.
5) Ευαγγέλου Π. Ευάγγελος, 1915 - 1948, πιάστηκε στο βουνό, καταδικά­στηκε σε θάνατο από το στρατοδικείο Τριπόλεως και εκτελέστηκε στην Τρί­πολη τον Απρίλιο του 1948.
6) Χρήστος Ευσταθ. Αγγελινάς, 1925-1948, στρατιώτης. Σύμφωνα με πλη­ροφορίες εκτελέστηκε κρυφά στη μονάδα που υπηρετούσε. Επίσημα, ο θά­νατός του αποδόθηκε σε ατύχημα.

Σ' όλες αυτές τις ηρωικές μορφές που πληρώσανε με τη ζωή τους τη δική μας ελευθερία και αξιοπρέπεια, πρέπουν τιμές που δεν τις δώσαμε.
 Ένα ποταμολίθαρο συγχωριανοί, μια πλάκα κι ένα καλέμι, στο Κουί. Τους το χρωστάμε.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ .
O Χριστόφορος Βασ. Νικολάου γεννήθηκε στην Περδικόβρυση (Τσερβάσι) το 1947. Πήγε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του, στο γυμνάσιο του Περιστερίου Αθήνας και στο λύκειο του Αγίου Νικολάου Καστρίου. Μπήκε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών απ' όπου και πήρε πτυχίο γεωπόνου και οινολόγου. Άσκησε το επάγγελμα του Oινολόγου και εμπόρου γεωργικών εφοδίων.    
   Παντρεύτηκε τη συμμαθήτριά του στο λύκειο Μαίρη Μενελάου Καπράνου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Σήμερα είναι συνταξιούχος. Ασχολείται με γεωργία, κηπουρική, μαστορέματα - κατασκευές, μουσική, λογοτεχνία και ιστορία.
   Αγαπά και πονά ( απο το γεωπόνος) - πολύ τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου