Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ.

 






Μήτσιος Ι. Περδικάρης
Γενάρης  2014
                 Στων Αθανάτων τις Κορφές.

Βουβός ο άνεμος ετούτο το πρωί,
ο ήλιος νωθρός ακόμα,
δεν ζεσταίνει, πως ν' ανεβείς`
σε τούτα τα σκαλιά.

Ποιός περιμένει. Αγαπημένα,
πρόσωπα κοιτάω να 'δώ στο πλήθος
τριγύρω, σε δέντρα, σε πουλιά,
στο θρόισμα να σ άκουγα των φύλλων.

Αχνάρια οι πέτρες, τα βουνά,
Ανάσα σου ο ουρανός, ο αγέρας,
Ματιά σου η θάλασσα, η βροχή.
Κλήμα, σταφύλι, μια ευχή!!!

Κρασί και λάδι στη χοή,
πηλός και κρύσταλλο νερό
Η αρχή.
Κλείνω τα μάτια μου
σφιχτά σαν αγκαλιά..
για πάντα να σε βρίσκω εκεί..

Η μάνα μου ξεπροβοδά
και η νόνα στο κατώφλι (και η Γιαγιά προσμένει)
καρτερεί,
δίπλα ο γέρος ο παππούς
κι αυτοί που δεν γνωρίζω..

Σύντροφοι σου που ήρθανε
να φύγετε μαζί
για τις κρυφές τις κορυφές
τα ουρανοπιασμένα τα βουνά
που αθάνατοι μονιάζουν...

                                   Σχόλια Παν Βλαχάκη.

1) Επειδή κάποιοι ανιστόρητοι ανακινούν την «θεωρία των δυο πόλων» για να πιαστούν από τα μαλλιά επειδή τους πνίγει η μπόχα των σκανδάλων τους, αναρτώ το ποίημα του συμπατριώτη και φίλου μου. Γράφω δυο αράδες στη μνήμη των γενναίων των Ανυπότακτων του Δεύτερου Αντάρτικου. Που ήρθαν αντιμέτωποι με κάποιους άλλους γενναίους αλλά όχι ανυπότακτους !! Έλληνες εναντίων Ελλήνων η κατάρα της φυλής !!!!!!!!!! …

2) Το Γενάρη του 1949 στη μάχη του Αγιοβασίλη της Κυνουρίας έλαβε μέρος και ο πατέρας του Μήτσιου του Περδικάρη. Ο 15χρονος τότε Γιαννάκος. Από τον μακρινό παγωμένο Καναδά ο Μήτσιος μου έστειλε αυτό το ποίημα στη μνήμη του πατέρα του.
                     

                                Οι πηγές  στον Αγιοβασίλη ΦΩΤΟ Γιώργου Διαμαντάκου.
   
3) Όταν ο Γιαννάκος Περδικάρης παρουσιάστηκε στην Ορεινή Μελιγού, στο μεγάλο Παρνωνίτη - από τη μεριά της Λακεδαίμωνας - καπετάνιο, τον Ήρωα Τάκη Γεωργόπουλο εκείνος τον προέτρεψε να γυρίσει στο σπίτι του. Ο Μικρός επέμενε πως δεν γύριζε με τίποτα και εξήγησε στον καπετάνιο τους λόγους που βγήκε στο βουνό. Τότε ο Γεωργόπουλος του είπε γελώντας θα είσαι η αλογοουρά του λόχου!! Τον είχε σαν παιδί του σε όλες τις αποστολές και τον προστάτευε.
Ο Μικρός αντρώθηκε στον αγώνα. Στην αρχή ήταν βοηθητικός μετά έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις του Δεύτερου Αντάρτικου !! Ήταν από τα μικρότερους σε ηλικία μαχητές του Δ.Σ. στο Μοριά !!!
Ο Μικρός σταυρώθηκε πολλές φορές γιατί ήταν από την μεριά των ηττημένων!! Τον σταύρωσαν στον Αγιοβασίλη, στο Λεωνίδι, στον Αργολικό κόλπο - δεμένο πίσω από το αρματαγωγό ΑΞΙΟΣ, στο Ανάπλι ,στην Ποσειδώνια, στη Λέρο και στο φοβερό ανθρωποφάγο στρατοδικείο της Τρίπολης !!
         
                                                   
Ο μικρότερος αντάρτης << Της Νεκρής Μεραρχίας >> επέζησε !!  Εδώ γλεντάει στο πανηγύρι του Αγιολιά στο Στόλο της Κυνουρίας . ΦΩΤΟ Μήτσιου του Περδικάρη.

Ας μου επιτραπεί από τον συμπατριώτη μας συγγραφέα κ Χρ Κυρκιντάνο, να παραθέσω δυο γραμμές από το «ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΟΥ».

:….Μεσοπέλαγα μέσα στη θάλασσα, είκοσι επτά του Γενάρη, χειμώνας καιρός. Το καράβι τραβούσε κατά τ' Ανάπλι και μ' έσερνε, δεμένο στο συρματόσκοινο Πολεμικό καράβι, ο «Αξιός». Παιδί εγώ, μόλις κλεισμένα τα δεκαέξι. Νύχτα, σκοτάδι, κι η θάλασσα παγωμένη, φαρμάκι…….
.
Και ένα ακόμα… Απάντηση του Γιαννάκου στον παλιό εχθρό του Κώστα Λουμάκη όταν αυτός ήταν Νομάρχης Αρκαδίας στην εθνοσωτήρια Εθνική κυβέρνηση – χούντα !!!


- Έρχονται οι σκοτωμένοι στον ύπνο μου, στρατηγέ, με τα αίματα και γυρεύουν μνημόσυνο. Να μη τους ανάβω ένα κερί; …………!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου