Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΥ.

 


Γράφει ο Αγιαννίτης
       Δάσκαλος
Κώστας Σ. Ιατρίδης.


Οι ε ο ρ τ έ ς είναι α π α ρ α ί τ η τ ε ς, α ν α γ κ α ί ε ς!
  
 Ενισχύουν την σωματική και την πνευματική α ν θ ρ ώ π ι ν η υπόσταση.
Ά ρ τ ο ς και θ ε ά μ α τ α! Ε ο ρ τ α σ τ ι κ έ ς ε κ δ η λ ώ σ ε ι ς !  Αυτό είχαν πιστοποιήσει οι αρχαίοι Έλληνες ως τα βασικά, τα πλέον απαραίτητα. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον άρτο, δηλαδή την τ ρ ο φ ή για το σώμα του και τα θ ε ά μ α τ α , για να χαίρονται τα μ ά τ ι α του και το συναίσθημά του. Αυτό εφαρμόσθηκε, συνέβη χτες βράδυ Τετάρτη 07 Μαΐου 2014. Μία ε κ δ ή λ ω σ η έξω, στη φ ύ σ η της Αρκαδίας, της Κυνουρίας, εδώ στην Ανατολική Πελοπόννησο. Σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στο π ρ ο α ύ λ ι ο και στη μικρή εκκλησία του ήδη εγκαταλελειμμένου μικρού μοναστηριού ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ. Βρίσκεται κοντά, δίπλα στον μικρό , παλιό οικισμό ΚΑΜΠΥΛΑΙΙΚΑ. Πρόκειται για εκείνον το μικρό οικισμό των τεσσάρων αγροικιών. Εκεί έμεναν από αρχές Απριλίου έως τέλη Οκτωβρίου οι αγροτοκτηνοτρόφοι με το επώνυμο Καμπύλης. Ανήκει στον Άγιο Ιωάννη (Αγιάννη) του Άστρους. Εκεί , ολόκληρη η γύρω περιοχή τα προηγούμενα είκοσι-τριάντα χρόνια, έσφυζε από ζωή.
   
                                                               Περιοχή Θεολόγος.
 Εκεί περνούσε τα καλοκαίρια του και ο σ υ ν τ ά κ τ η ς του παρόντος κειμένου. Απολάμβανε στις ομορφιές της φύσης μαζί με τους συγγενείς του, η πλειοψηφία των οποίων έφερε το επώνυμο Καμπύλης. Κατοικία του ήταν μια υ π έ ρ ο χ η β ί λ α μέσα στην χωμάτινη πλαγιά. Έτσι την έ ν ι ω θ ε , την β ί ω ν ε , την α π ο λ ά μ β α ν ε ! Χωρίς το ελάχιστο, το παραμικρό σ υ ν α ί σ θ η μ α μειονεξίας Ήταν μια θ α υ μ ά σ ι α , πρωτόγονη καλύβα. Η λέξη πρωτόγονη δεν παρατίθεται για να υποδηλώσει κάποιο επίπεδο ή την έλλειψη κάποιας χλιδής! Απλά και κυριολεκτικά, έτσι ήταν χωρίς κάποια διάθεση αστειολογήματος. Οι τρεις πλευρές της αποτελούνταν από κάτι εντελώς φυσικό, φυσιολογικό. Ήταν τα σκαμμένα χώματα στην πλαγιά του λόφου. Καθαρό, άγριο ασπρόχωμα! Η εμπρόσθια πλευρά ήταν τα σανίδια. Από εκεί απολάμβανε την θαυμάσια θέα προς τον Αγιάννη, το όμορφο χωριό των αγροτοκτηνοτρόφων του Άστρους, την Ορεινή την Επάνω Μελιγού , την κορυφή του Πάρνωνα, και όλη τη υπέροχη περιοχή. Τώρα τα δάκρυα αρχίζουν να τρέχουν!
Οι σ υ ν ε ι ρ μ ο ί των αναμνήσεων εκείνης της παιδικής. . . αθωότητας! Μια περιοχή υπέροχη! Με χωράφια κάποτε καλλιεργούμενα, με αμπέλια, με λόφους, με λαγκαδιές, ποταμάκια-χειμάρρους. Μέχρι και τη δεκαετία του 1980 περίπου ολόκληρη η περιοχή ήταν γεμάτη από γιδοπρόβατα, μουλάρια, γαϊδουράκια, ζωντανά κάθε λογής και πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας, αγροτοκτηνοτρόφους από τον Αγιάννη τη Μελιγού, τα Χαντάκια, το Στόλο. Το έχω ήδη καταλάβει. Έχω ξ ε φ ύ γ ε ι από το θέμα! Για να αποφευχθεί η παράθεση αναμνηστικών χειμάρρων , η ανάγκη ε π α ν α φ ο ρ ά ς στο π α ρ ό ν! Ε π α ν έ ρ χ ο μ α ι. Πρόκειται για την ε τ ή σ ι α εορτή του μοναστηριού ΘΕΟΛΟΓΟΣ. Χτες το βράδυ, Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 ήταν υ π έ ρ ο χ α εκεί στο ΘΕΟΛΟΓΟ στο μικρό ΟΙΚΙΣΜΟ ΚΑΜΠΥΛΑΙΚΑ πιο κάτω από τον Άγιο Ιωάννη του Άστρους. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΣΤΡΟΥΣ. Τα θερμά μας σ υ γ χ α ρ η τ ή ρ ι α και σε όλους που εργάστηκαν τόσο ωραία ! Την παραμονή, ε σ π ε ρ ι ν ό ς με τον άξιο ιερέα μας Γεώργιο Αρφάνη και τους θαυμάσιους ιεροψάλτες, το Γιώργο, το Νίκο, το Στράτη. Ακολούθησε η π ε ρ ι φ ο ρ ά της εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Οι πολυάριθμοι επισκέπτες- σχεδόν κανένας αγροτοκτηνοτρόφος- συμμετείχαν με αξιοσημείωτη κατανυκτική παρουσία και ηρεμία. Η ωραία ο μ ά δ α της χορωδίας των γυναικών με την ωραία ο μ ά δ α των νεαρών γυναικών και ανδρών με τις εθνικές μας ενδυμασίες πλούτισαν την όμορφη βραδιά.
 Στη συνέχεια οι χ ο ρ ε υ τ έ ς ( παιδιά, νέες, νέοι, μεγαλύτεροι ) με τη βοήθεια των εξαίρετων μ ο υ σ ι κ ώ ν της Ομάδας του Σπύρου του Καρκούλη, του Λιόντου και των άλλων συνεργατών του χ ά ρ ι σ α ν σε ό λ ο υ ς αξέχαστες στιγμές ευτυχίας! Οι πολυπληθείς επισκέπτες-προσκυνητές χ ά ρ η κ α ν εκείνο το υπέροχο βράδυ! Ναι, η σ υ ν ε ρ γ α σ ί α είναι κάτι το θ α υ μ ά σ ι ο ! Όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την συμμετοχή τους στην παραπάνω εκδήλωση. Βασικά από την γενικά ευχάριστη ατμόσφαιρα της φύσης. Εξίσου σημαντική ήταν και η απόλαυση των εδεσμάτων. Ένα μεγάλο μέρος από τα κρέατα και τα ποτά είχαν διατεθεί δωρεάν από μέλη και φίλους του Συλλόγου. Την ετοιμασία και την διάθεση των νόστιμων υλικών για την ικανοποίηση της ε δ ε σ μ α τ ι κ ή ς ανάγκης των συμμετεχόντων την προσέφεραν τα μέλη του συλλόγου Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ άντρες και γυναίκες καθώς και φίλοι από τα γύρω χωριά . Εργάστηκαν όλοι με πολλή ευχάριστη διάθεση. Τους αρμόζουν συγχαρητήρια! Φρόντισαν, τα ετοίμασαν όλα ανιδιοτελώς, με πολύ ωραία διάθεση προσφοράς. Τα περισσότερα από τα υλικά τα είχαν προσφέρει δωρεάν για την ενίσχυση του Συλλόγου μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Αυτά τα νόστιμα εδέσματα και ποτά τα επέλεξαν οι προσκυνητές για την ικανοποίηση της σωματικής εδεσματικής επιθυμίας τους μετά τον εσπερινό. Υπέροχη ήταν και η λειτουργία το πρωί της Πέμπτης 9 Μαΐου 2014 στο παραπάνω μικρό εκκλησάκι του μοναστηριού του ΘΕΟΛΟΓΟΥ.
                             
      Στη μέση ο γενάρχης των Καμπυλαίων με δυο από τα πολλά παιδιά του.       Τον Μήτσο αριστερά και τον μπάρμπα Πάνο των μαθητικών μας χρόνων. Η φωτογραφία ευγενική προσφορά του φίλου μου  Νίκου Π. Καμπύλη.

Αξιοσημείωτα είναι και τα ακόλουθα: Σημαντική είναι η ηλεκτροδότηση του μοναστηριού του ΘΕΟΛΟΓΟΥ . Πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Νίκος Χαριλάου Καμπύλης ευχαρίστησε ανάμεσα στους άλλους και τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Ευ. Γιαννακούρη. Είχε διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο για την έγκριση της ηλεκτροδότησης. Σημαντικές ήταν και οι πρακτικές ηλεκτρολογικές ε ρ γ α σ ί ε ς του φωτισμού . Πρόκειται για ένα επίπονο συνολικό έργο. Για την εγκατάσταση στην εκκλησία, στο προαύλιο και στη γύρω περιοχή, εργάστηκε εντελώς δωρεάν ο Νίκος. Αρνήθηκε να αναφερθεί το επώνυμό του. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι την εκδήλωση τίμησαν με την συμμετοχή τους και οι πολιτικοί του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας . Ανάμεσα σε αυτούς ο νύν Αντιδήμαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Π. Μαντάς, οι επίσης υποψήφιοι Γ. Δαλιάνης, Ι. Γιoβάς, οι υποψήφιοι π/σ Γ. Ρουμελιώτης, Γ. Μπακούρης καθώς και πολλοί άλλοι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 . Ελπίζουμε ότι θα τιμήσουν με την παρουσία τους και την επόμενη εκδήλωση τον Μάιο του 2015.

  Σχόλια  Παν Ι.Δ. Βλαχάκη.

      I.        Κωστάκη  μου είχες δεν είχες με γύρισες πάλι πίσω στο χρόνο. Αυτό για την καλύβα σας μου το έλεγε ο πατέρας μου όταν διάβαζα τα δικά μου και παραμελούσα τα μαθήματα. Σε έφερνε σαν παράδειγμα προς μίμηση. Πρέπει να πάμε να δούμε  τα ίχνη της.
    II.        Δίνω συγχαρητήρια στη μεγάλη οικογένεια των Καμπυλαίων   που αναβιώνουν το Πανηγύρι. Τολμώ να κάνω μια πρόταση λίγο ποιο παραδοσιακό, να γίνει με αθόρυβο τρόπο όπως παλιά.
   III.        Ο Νίκος που έφτιαξε τα ηλεκτρικά αξίζει περισσότερα συγχαρητήρια επειδή έκανε  ανώνυμα την προσφορά του. Αν είναι αυτός που υποψιάζομαι, έχω να πω ότι μου έδωσε φως. Έκανε την εγκατάσταση στο σπίτι στο Γιαλό  το έτος 1966. Μια λάμπα μια απλή πρίζα στο σπίτι και ένα στεγανό διακόπτη με ένα φως  στο στάβλο να βλέπουμε και παχνίζουμε τα ζωντανά. Τρία φωτιστικά σώματα και μια πρίζα !!!!!! Μετά πήρε το δρόμο της ξενιτιάς……
  IV.        Όσον για τους πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες είναι δικό τους θέμα το  προσκύνημα!! Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ας ευλογήσει τις προσπάθειες τους για το καλό των κομμάτων τους!!!!!  Να αποσπάσετε υπόσχεση – που ξέρεις μπορεί να τηρήσει κάποιος από αυτούς το λόγο του – για ένα οικονομικό  κονδύλι με σκοπό τη συντήρηση των αγιογραφιών του ναΐσκου. Να εξηγούμε για να μην μπλέξω με το ιερατείο.  Τον ναό το βλέπω σαν μνημείο της θρησκευτικής και λαϊκής μας παράδοσης.
   V.        Κώστα αν τους δεις του χρόνου να μου γράψεις …..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου