Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014


         Γράφει 
ο  Παν. Ι.Δ. Βλαχάκης.

 Άγιος Βασίλειος ή η Καρικατούρα της διαφήμισης.

Ο Άγιος Βασίλειος, γεννημένος το 330μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου . Ο πατέρας του Βασίλειος ήταν καθηγητής ρητορικής. Η μητέρα του Εμμέλεια απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων. Τα πρώτα γράμματα, τού τα δίδαξε ο πατέρας του. Συνέχισε τις σπουδές του στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαία  Ελληνική Φιλοσοφία, Γραμματική, Ρητορική,  Γεωμετρία, Αστρονομία και Ιατρική. Οι σπουδές του στην Αθήνα διήρκησαν τεσσεράμισι χρόνια.
 Ήταν συμφοιτητές με το Γρηγόριο το Θεολόγο και με τον ¨Ιουλιανό τον  Παραβάτη¨  τον αυτοκράτορα που μισήθηκε  ως προδότης του Χριστιανισμού και λατρεύτηκε σαν ήρωας από τους λάτρεις του αρχαιοελληνικού πνεύματος, στις περιόδους της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
                                 
                              "βαστάει πέννα και χαρτί, χαρτί και καλαμάρι"
Επέστρεψε στην Καισαρεία το καλοκαίρι του 356 μ. χ. και έγινε καθηγητής  ρητορικής. Το 358 μ. χ. επηρεασμένος από το θάνατο του αδερφού του μοναχού Ναυκρατίου,  βαπτίζεται Χριστιανός, και αποφασίζει να αφιερώσει τον εαυτό του στην ασκητική πολιτεία. Αποσύρθηκε σε ένα κτήμα της οικογενείας του στον Πόντο. Όταν βαπτίστηκε  δώρισε στους φτωχούς  το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.
Ο Άγιος Βασίλειος, βοηθούσε  τους πεινασμένους, τους αδικημένους  και τους αρρώστους, ανεξάρτητα από το γένος, τη φυλή και το θρήσκευμα. Ίδρυσε  την  ¨Βασιλειάδα¨ ένα  ίδρυμα στο οποίο   λειτουργούσαν  νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνας για την φροντίδα και ιατρική περίθαλψη των φτωχών αρρώστων και ξένων.
Αντιτάχτηκε  στην  πολιτική εξουσία.  Έγραψε πολλά παιδαγωγικά και ασκητικά, συγγράμματα.  Καταπονημένος την μεγάλη του δράση και από  την ασκητική ζωή του ο Άγιος Βασίλειος παραδίδει το πνεύμα στο Θεό την 1η Ιανουαρίου του 379 μ. χ. σε ηλικία 49 ετών.
                                            Tο κόκκινο κατασκεύασμα του 1931
Η σημερινή μορφή του Αϊ-Βασίλη  των δυτικών δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μύθων από διαφορετικές εποχές και διαφορετικές περιοχές του κόσμου που εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε εποχής.
                             
Η οπτικοποιημένη εκδοχή πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό «Harper’s Weekly» το 1863.
Συμμετοχή στην δημοφιλία είχε και το παιδικό βιβλίο «The Life and Adventures of Santa Claus» του 1902.
Η White Rock Beverages ήταν μια εταιρία αναψυκτικών που τον χρησιμοποίησε το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό, και το 1923 τζίντζερ-έιλ
Σάντα Κλάους.
Στη δεκαετία του 1930 Η Coca-Cola άρχισε να χρησιμοποιεί την εικόνα του πρόσχαρου Σάντα Κλάους στις διαφημίσεις της εδραιώνοντας την εμφάνισή του στη λαϊκή κουλτούρα. Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα.

Είναι  ο «Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαος) των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» «ο Καλός γέρο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων και ο «Babbo Natale» των Ιταλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου