Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΒΑΝΔΑΛΟΙ.


    Γράφει   ο
Παν. Ι.Δ. Βλαχάκης.

Βάνδαλοι βεβήλωσαν, Βάνδαλοι κατέστρεψαν…

Βάνδαλοι, στο Παράλιο Άστρος το 2014 βεβήλωσαν το μνημείο του Αγωνιστή Πάνου Ζαφειρόπουλου ή Άκουρου. Ο Άκουρος καταγόταν από τον Αγιάννη της Κυνουρίας. Ήταν Έμπορος, Φιλικός, Αγωνιστής της παλιγγενεσίας και ένας από τους πρώτους οικιστές της σημερινής λουτροπόλεως. 
Κάποιοι συμπατριώτες μας έστησαν τον ανδριάντα του στρατηγού σε ένα διακριτικό σημείο της πλατείας. Με την ενέργεια αυτή τίμησαν τον ίδιο, την οικογένεια του που ήταν και αυτοί αγωνιστές. Στο πρόσωπο του τίμησαν και όλους τους Καινούριους αγωνιστές - της τότε Επαρχίας Αγ. Πέτρου και Πραστού - αξιέπαινη η προσπάθεια τους αυτή και καλό θα ήταν να συνεχιστεί με φειδώ σε άλλες ιστορικές προσωπικότητες και μνημεία.
Ο Ανδριάντας είναι δημιούργημα ενός Κυνούριου καλλιτέχνη. Αν και δεν είμαι ειδικός το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Υπάρχει ένα λάθος στην ημερομηνία θανάτου γράφει 1847, ο Πάνος πέθανε το 1848 αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
    

       Ο Αγιαννίτης αγωνιστής Στρατηγός Πάνος Ζαφειρόπουλος ή Άκουρος.
 Ο σκοπός του ανδριάντα επετεύχθη περνούν και τον βλέπουν εκατοντάδες άνθρωποι αρκετοί απ αυτούς προβληματίζονται και άλλοι θυμούνται, άλλοι προσκυνούν νοητά τους ήρωες. Υπάρχουν και οι ανενημέρωτοι οι αδιάφοροι και τέλος οι Βάνδαλοι.
Για να το ελαφρύνω και να αναφερθώ στην παράδοση μας. Όταν περνώ από εκεί σαν αιθεροβάμων του λέω: «Ρε Πάνο τι έκανες με την ξαδέρφισα του Όθωνα ; …!!!!» Ο Πάνος ήταν λάτρης του ωραίου φύλου. Τώρα τι έκανε με τη Βαυαρή δεν το ξέρω !!! Αυτό είναι μια άλλη πτυχή της πολυσχιδούς προσωπικότητας του οργανωτικού, τίμιου, ευφυή, παθιασμένου πατριώτη και ικανότατου στρατηγού του κοινονοικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΄21.
Ας επικεντρώσω στην προσωπικότητα του φυσικού αρχηγού των ένοπλων λαϊκών αγωνιστών του Αγιάννη και όλης της τότε επαρχίας μας. Του Πορθητή της Τρίπολης, μαζί με τους Τσάκωνες του Πραστιώτη Μαν. Δούνια και τον κανονιέρη του Δημ. Αβραντίνη.
Ας πληροφορήσω τους Βάνδαλους για να μάθουν και να μην καταστρέφουν το μάρμαρο που συμβολίζει κάποια πράγματα. Ήταν ο άνθρωπος που απέκρουσε μαζί με τους - Νικηταρά, Στάικο Σταικόπουλο, Τσώκρη, Ανδ. Μεταξά, Δανιήλ Πανά κ.α.- τις ορδές Ιμπραήμ πασά και ξεφτίλισαν Γάλλους αξιωματικούς του. Τότε στο Κάστρο τους, στις 5 και 6 Αυγούστου 1826, γλύτωσαν πολλά γυναικόπαιδα από την ατίμωση, τη σφαγή και την αιχμαλωσία.
Ο φιλομαθής Πάνος είχε προνοήσει να μεταφέρει με μουλάρια από τον Αγιάννη στο Κάστρο την βιβλιοθήκη της Σχολής Καρυτσιώτη και τα όργανα για τα πειράματα φυσικής τα οποία και έσωσε. Μας λέει κάτι αυτό; Μας διδάσκει κάτι ο Πάνος ο Άκουρος ;
      

                            Τμήμα του Κάστρου των Ζαφειρόπουλων.
Ο Άκουρος έλαβε μέρος σε πάμπολλες μάχες, πιάστηκε αιχμάλωτος κινδύνευσε και έδωσε τα πάντα στον αγώνα. Ευτύχησε να δει τον τόπο του, τον τόπο μας ελεύθερο. Οι Ζαφειρόπουλοι έγιναν οι πρώτοι οικιστές της τότε Σκάλας του Άστρους, του σημερινού Παραλίου Άστρους.
   Οι Ζαφειρόπουλοι επέμεναν να κατεβούν όλοι οι Αγιαννίτες  στην τότε Σκάλα του Αστρους, το σημερινό Παρ. Άστρος και όχι στα τότε Αγιαννίτικα καλύβια το σημερινό Άστρος. Τους ακολούθησαν αρκετοί αλλά όχι όλοι, ο Πάνος ο Άκουρος για να τους πείσει, να τους συνετίσει τους έκαψε 2-3 φορές τα Αγιαννίτικα καλύβια το σημερινό Άστρος. Εκεί βλέπεις ήταν οι καλαμαράδες οι πολιτικοί, οι εχθροί τους, οι θανάσιμοι αντίπαλοι τους.
 Οι Ζαφειρόπουλοι μετοκοισα στον Πειραιά, γιατί λόγω ληστείας από τους Χοντρογιανναίους απογυμνώθηκαν από κεφάλαια. Άλλαξαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί και κατά συνέπεια οι οικονομικές δραστηριότητες τους μεταφέρθηκαν στη νέα πρωτεύουσα. Ναυάγησε το μεγαλεπήβολο σχέδιο των Ζαφειρόπουλων, δεν τους βγήκαν οι οικονομικοί σχεδιασμοί τους να φτιάξουν Λιμάνι πίσω από την χερσόνησο του Αστρους τέτοιο ώστε να καλύπτει όλη τη Μεσόγειο!!!! 
Ο Πατριώτης Πάνος ζήτησε να ταφεί στα χώματα του, τα χώματα που λευτέρωσε με το αίμα του και με το βιός του. Ο Πάνος πέθανε το 1848 υπάρχει σχετική συσκότιση για το που έχει ταφεί.
 Άλλοι λένε ότι ο τάφος του ήταν εκεί που είναι κτισμένο ένα τριώροφο δίπλα από το Θέατρο του Φάρου. Αυτή τη γνώμη είχα μέχρι πριν ένα χρόνο. Κατόπιν από άλλη πηγή βρήκα ότι έχει ταφεί σε κτήμα του σε άλλο σημείο της Θυρέας… «αγόρασε Χερσαίον τόπον ακαλλιέργητον κατοικούμενον πάντοτε υπό ληστών και θηρίων » Αυτό πρέπει να ήταν στη θέση Συκιά και είναι θέμα για έρευνα…...
Δεν ασχολούμαι με τους Βάνδαλους, τους λειτουργικά και ιστορικά αναλφάβητους γιατί με θλίβει η συμπεριφορά τους στον ανδριάντα  του αγωνιστή που μας ελευθέρωσε από την Τούρκικη σκλαβιά.  Θλίβομαι πραγματικά γιατί είναι νέα παιδιά. Θλίβομαι για τους γονείς τους και για τους δάσκαλους που δεν κατορθώσαμε να τους μάθουμε να σέβονται τα μνημεία του τόπου μας.
Όσον αφορά το παγκόσμιο φαινόμενο του γκράφιτι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα. Το γκράφιτι προκαλεί ανεπανόρθωτες αισθητικές και υλικές ζημιές σε μνημεία αιώνων. Το θέμα των γονιών, των δάσκαλων, των ψυχολόγων, και της κοινωνίας. Όλοι έχουμε ευθύνη. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μας το κακό με τα Graffiti  έχει παραγίνει.
Πινακίδες καταστραμμένες, συνθήματα παντού, κάποια προάγουν τον πολιτισμό και τέρπουν την ψυχή με την μεγάλη αισθητική τους!!  Πριν από καιρό άκουσα και εκπομπή σε τοπικό διαδικτυακό ραδιόφωνο, διάβασα στο έγκριτο Astros news- ο παλμός του Αστρους, σοβαρά άρθρα και αρκετά σχόλια που προβλημάτισαν και με βοήθησαν να σκεφτώ.
Έχουν ευθύνη οι διαφημιστικές εταιρείες και τα λαμόγια, που έχουν το θράσος να βάζουν διαφημίσεις σε δημόσιο χώρο χωρίς άδεια.
Έχουν ευθύνη αυτοί που γράφουν κομματικά – συνδικαλιστικά συνθήματα αδιαφορώντας για την αισθητική.
Έχουμε ευθύνη οι νεοέλληνες – ελληναράδες γιατί περιφρονούμε απόλυτα τον δημόσιο χώρο και έχουμε ιστορική αλλεργία στην μη-κοινοτική οργάνωση και κοινοτική πρωτοβουλία. Με την κατάργηση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης και με το σπάσιμο της κοινωνικής δομής άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 φτάσαμε στα φαινόμενα αυτά.
                                       Έργα βανδάλων 
Έχουν ευθύνη και οι ίδιοι οι νεαροί παιδιά, βαριεστημένα από την έλλειψη άλλων ενδιαφερόντων, συχνά οργανωμένα παρέες- συμμορίες, που πραγματοποιούν τους βανδαλισμούς.
Τέλος την μεγάλη και καίρια ευθύνη την έχει η τοπική και πολιτική ηγεσία του τόπου. Τους ¨καμάρωσα¨ προχθές των Θεοφανείων ,στη βάπτιση του σταυρού σε φωτογραφίες που ανέβασε το ¨ Astros news- ο παλμός του Αστρους¨. Καμάρωναν σαν τα γύφτικα σκεπάρνια !! Καλά δεν ντράπηκε ένας από αυτούς που στον ανδριάντα του Άκουρου ήταν γραμμένα τα καλαίσθητα συνθήματα – μουτζούρες- Graffiti!!!  Ένας από τη Δημοτική αρχή δεν βρέθηκε  να δώσει εντολή σε ένα συνεργείο καθαρισμού του Δήμου να το καθαρίσει έστω υποτυπωδώς.
Αλλά τι λέω τώρα τέτοια ώρα τέτοια λόγια ο σκοπός μας είναι να μαζεύουμε ψηφαλάκια !! Σκοπός είναι να αφήσουμε πολιτικές και κομματικές καταβολάδες !! Σιγά μην ασχοληθούμε με την αισθητική, τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας. Ένα έχω να σας πω ¨Ντροπή σας Αρκάδες Ανάξιοι Ταγοί!!! ¨
Όσον αφορά τους απλούς ανθρώπους τι να πω, αναγνωρίζω τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε αλλά ένα έχω να πω. Η Συμμετοχή μας και μόνο η συμμετοχής μας στα κοινά θα φέρει καλύτερες μέρες στον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου