Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ


      Γράφει ο ©

Θανάσης Γεω. Λεμπέσης-
Προπολεμικός .

      Φίλε μου Τάκη Βλαχάκη. Διάβασα προσεκτικά  το κείμενο σου για τα πάσης φύσεως λαμόγια. Έχεις αιχμηρή πέννα και «αιχμαλωτίζεις » τον αναγνώστη ακόμα και αυτόν που δεν τον αγγίζει για ευνόητους λόγους η πολιτική χροιά που ντύνεις τα γραφόμενα σου. Σε συγχαίρω για μια ακόμα φορά. ►1
Όμως μέσα στα κείμενα σου μιας και ανάφερες τον αξέχαστο μπάρμπα Λουφολιά, έκανα κάποιες πολιτικές αναλύσεις ….!!!!
 
Ο Λουφολιάς στη γειτονιά μας.  

Μήπως ο μπάρμπα Λουφολιάς υπήρξε ένας επαναστάτης ;;; Ένας αντιεξουσιαστής, που ποτέ δεν τον είδαμε έτσι; Αναλύοντας την προσωπικότητα του σκέφτηκα τα παρακάτω:
Ο μπάρμπα Λουφολιάς έκραζε συγκεκριμένους ανθρώπους… Αν και στο Χωριό μας η οικονομική μας διαβάθμιση μέτραγε σε κουβέλια ►2 σιτάρι ή σε οκάδες λάδι ή σε αριθμό ζώων.     
Ο αείμνηστος Λουφολιάς « κτυπούσε » τις υψηλές εισοδηματικές τάξεις και τους καλοντυμένους. ►3 Τον ακούγαμε να φωνάζει: « Κηφήνες, Κολαντεράδες, Φαγάδες… ! Φοράτε κουστουμάκια, μεταξωτές γραβάτες, πήγατε στην Αθήνα και μας ήρθατε με χρυσό δοντάκι….!!!
Δεν θέλω να συγκρίνω τα σημερινά λαμόγια με τους συγχωριανούς μας . Η κοινωνική όμως διαφοροποίηση ήταν στόχος του Λουφολιά. 
Ας σκεφτούμε όμως και κάτι λίγο παράλογο βέβαια, Μήπως ο μπάρμπα Λιάς « αφήνιαζε » στα πανηγύρια επειδή έβλεπε την έστω και μικρής διάρκειας κραιπάλη; - γλέντια, αυτοκίνητα, οινοποσία- !!
Σκεφτήκατε κάτι; Μήπως ο «άγαρμπος» συνεχής διασκελισμός του σήμαινε κυνηγάω, τρέχω, άρα είμαι «Ανυπότακτος» ;
Δεν θυμάμαι η μηχανή που λεγότανε μπαμπά Λιάς να έχει όπισθεν, πάντα τα γκάζια στο φουλ.
Το συνεχές σήκωμα της μαγκούρας- χωρίς να κτυπάει – μήπως σήμαινε δεν Υποτάσσομαι;
Θα μπορούσε να είναι μπροστάρης σε διαδηλώσεις στο Σύνταγμα ;
Νομίζω ναι…

Σκίτσο μιας νέας συμπατριώτισσας μας της κ Γιάννας Χάγια. Εμπνέει καλλιτέχνες ο Λουφολιάς; 

Αυτά φίλε Τάκη . Ο μπάρμπα Λιάς ήτανε εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων Έστω αργά ας τον αναγνωρίσουμε σαν ήρωα….
Θα μπορούσαμε τα χρόνια να έχουμε μια ταμπέλα στην Αγία Παρασκευή και να λέμε.: « Καλώς ήρθατε πολιτικοί όμορφο Aγιάννη, προσέξτε τι θα πείτε και τι θα πράξετε. Ο Λουφολιάς κρατάει μαγκούρα από αρκουδόβατο !!!
                       10 /10/ 2015©  Σούλης Προπολεμικός.

ΣΧΟΛΙΑ  Παν. Ι.Δ. Βλαχάκη. ©

►1 Δεν θα τα αναρτούσα για ευνόητους λόγους. Κάνω εξαίρεση γιατί το «παιδί» που το δίκασαν επειδή έφαγε μια χούφτα μούρα με επαινεί. Είναι τιμή μου αλλά τα καλάμια ;;;;;Ευχαριστώ Θανάση.
►2 Κουβέλι. Kατασκευή που χρησιμεύει ως κατοικία ενός σμήνους μελισσών. Μέτρο σιτηρών Δημητριακών, ελιών. Ένα Κουβέλι =…. οκάδες =     κιλά νομίζω 50….. ;;;;;; 
►3 Από « εργατικούς ανθρώπους» = ανθρώπους του μόχθου δεν ζητούσε ποτέ τίποτα. Οι Βλαχαγιαννίτες τον κέρναγαν ένα ποτήρι κρασί με την ψυχή τους. Οι δάσκαλοι και οι παραθεριστές αγανακτούσαν χωρίς να έχουν  δίκιο!!! « Δώς΄ μου ένα τάλιρο ρε κηφήνα… στις παλιές του τις αρβύλες του αν ήταν δικαστικός, δάσκαλος, ή πλούσιος – Τσόπελας !!!!!!!!!!»  Τον  μόνο δάσκαλο που δεν χούγιαζε ήταν τον Αντρέα Τ… . Το δικό μας παιδί τον Αγιαννίτη καθηγητή. Τον αγαπούσε και έκαναν πλάκες. Τότε ήταν η καλύτερη του μεζέδες, τσιγάρα και μετρημένο κρασάκι. 
►4  Ας μου επιτραπεί να στολίσω και εγώ τους Πολιτικούς με τα λόγια του αείμνηστου Λουφολιά.»» «Ου να χαθείτε κηφήνες, φαγάδες, κολαντεράδες να σας πιάσει ταμπλάς ζερβόδεξος να ξεβρομίσει ο τόπος …»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου