Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΔΗΜ. ΣΑΚΑΛΗΣ.

 
Επιμέλεια
Παν. Ι.Δ. Βλαχάκης.
Απρίλης 2014.

                          Δημήτρης Θεμ. Σακαλής.

Ο Δημήτρης Σακαλής του Θεμιστοκλή και της Άννας ( Αννιώς )το γένος Τρυποσκούφη γεννήθηκε στο Άστρος της Κυνουρίας το 1938. Η καταγωγή του όπως των περισσοτέρων Αστρινών είναι από τον Αγιάννη του Άστρους νυν της Β΄ Κυνουρίας. Το πατρικό του σπίτι ,του μπάρμπα Θεμιστοκλή του Αγρονόμου, είναι κοντά στην πλατεία του Αγιώργη. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Άστρος.   
                                             
                                                     Δημήτρης Θεμ. Σακαλής.
Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο του Φιλολογικού τμήματος. Υπηρέτησε σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τότε Μ.Ε. από το 1962 μέχρι το 1968. Ανάμεσα τους και στο Γυμνάσιο –Λύκειο του Άστρους – Τώρα έχει το όνομα του.
Το 1968 κέρδισε τριετή υποτροφία από το Ι.Κ.Υ για το πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Το 1972 υποστήριξε την διδακτορική του διατριβή με τίτλο << Die Datierung Herons von Alexandrien>> Koln 1972( H Xχρονολόγηση του Ήρωνα από την Αλεξάνδρεια >> Ο Δημ Σακαλής ανέλαβε μια πολύ δύσκολη και εξειδικευμένη εργασία . Ο Ήρωνας ο Αλεξανδεύς είναι ένα πρόβλημα που ακόμα δεν έχει βρεθεί οριστική λύση. Ο Δημ. Σακαλής επιγραμματικά και με σαφήνεια ανάπτυξε τα συμπεράσματα του και έβαλε την σφραγίδα του στη λύση του δύσκολου αυτού θέματος.
Δίδαξε στη Βαρβάκειο το σχολ. έτος 1973-74.
                             

Εορτασμός Β Εθνοσυνέλευσης - Παρασκευή του Πάσχα- στο  ιστορικό Τίλιο  στο Άστρος μαζί με μαθητές και συναδέλφους .
Το 1974 ανέβηκε στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και ανέβηκε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας. Προσθέτω με την αξία του και χωρίς τα τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι << Πανεπιστημιακοί>>. Είχε πολλές αρετές και προπαντός τον χαρακτήριζε το ήθος και η εργατικότητα. Ας δώσω το λόγο σε δυο πανεπιστημιακούς που τον γνώριζαν και υποκλίνονταν στον άνθρωπο και στο έργο του.

«Ανέβηκε  βουνά της Ηπείρου μαζί με την Οικογένειά του αφήνοντας μια βολική θέση στο Αρσάκειο στην Αθήνα εφοδιασμένος με λαμπρές σπουδές στο Πα­νεπιστήμιο της Κολωνίας. Είχε μπροστά του το όραμα της ανύψωσης του ακριτικού μας Πανεπιστημίου τη στιγμή που στη χώρα μας μετά την ε­πάρατη επταετία ξαναγύριζε η αισιοδοξία και ξαναζωντάνευε η Παιδεία. Κυρίως όμως είχε τη φιλοδοξία. να αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του στην καλλιέργεια της επιστήμης του που ήταν η Κλασική Φιλολογία…» 1

<< ο Δημ Σακαλής δούλεψε σκληρά όλα αυτά τα 19 χρόνια που ήταν κοντά μας . Η ατομική προοπτική του , η εξέλιξη του και η ανέλιξή του στην πανεπιστημιακή ιεραρχία ήρθαν σαν ώριμος καρπός της επίπονης και μακροχρόνιας προσπάθειας του και όχι ως δική του συστηματική επιδίωξη. Ο δικός του στόχος ήταν άλλος: να συμβάλει στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στην πατρίδα μας  γύρω από τον αρχαίο κόσμο….>> 2
Το επιστημονικό του έργο είναι τεράστιο Δάσκαλος και Επιστήμονας με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν είναι ο σκοπός μου ούτε έχω τις γνώσεις για να αναφερθώ σε αυτό. Θα παραθέσω την εργογραφία του και όποιος θέλει και έχει τις γνώσεις ας ανατρέξει σ αυτήν . Είναι εξειδικευμένα άκρως επιστημονικά θέματα. 
                         
                                   Στα αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου το 1966.
Θέλω να γράψω δυο λόγια για τον άνθρωπο Δημ  Σακαλή. Τον θυμάμαι ευγενικό, ήρεμο ,σοβαρό και σεμνό. Δεν είχα την τύχη να τον έχω δάσκαλο. Είχα την τιμή να έχω καθηγήτρια για ένα χρόνο τη σύζυγο του  την ευγενική και υπομονετική με μας την αείμνηστη Βασιλική Βασ. Παπαδάκου . Απέκτησαν δυο αγόρια τον Θεμιστοκλή και τον Βασίλη. Με το Βασίλη μιλάμε,  τον ευχαριστώ που με βοήθησε σε αυτή την απλή αναφορά - ταπεινό μνημόσυνο και ένδειξη ευγνωμοσύνης για ένα μεγάλο συμπατριώτη μας.
            
                                  ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ Δ. Θ. ΣΑΚΑΛΗ

    (i) Για την αρχαία επιστήμη:
1. Die Dαtierzιηg Heroηs voη Alexαndrien (δ΄δ., Κoln 1972, S. 167).  (Η χρονολόγηση του Ήρωνα από την Αλεξάνδρεια) Η διδακτορική του διατριβή
(ίί) Για τον αττικισμό και το Λουκιανό:
2. «Κριτικά και ερμηνευτικά στον Σολοικιστή του Λουκιανού» (Δωδώνη 5(1976) 75-92).
3. «Ανάττικα και Ψευδαττικά από τον αττικιστή Μοίρη» (Δωδώνη
6 (1977) 442-70)
   4. Η γνησιότητα του ((Ψευδοσοφιστή» του Λουκιανού (Δωδώνη, Παράρτημα 13, Γιάννενα 1979, σσ. 85).
      (ϊϊί) Για τον Πλάτωνα:
      5. Ιωνικό Λεκτικό στον Πλάτωνα. Μέρος Α' Σύνταξη (Δωδώνη,
Παράρτημα 9, Ιωάννινα 1978, σσ. 220).
      6. Ιωνικό Λεκτικό στον Πλάτωνα. Μέρος Β' Φωνητική (Δωδώνη,
Παράρτημα 15, Ιωάννινα 1980, σσ. 158).
      (ίν) Για τους Ιπποκρατικούς:
      7. «Beitrage zu den Pseudo-HiIJpokratischen Briefen» (Πρακτικά του Συνεδρίου  Actes du IVe Colloque interηαtionαl Hippocrαtique (Lausanne, 21-26 Septembre 1981) Geneve 1983, 499-514).
      8. Ιπποκράτους Επιστολαί.  Έκδοση Κριτική και Ερμηνευτική
(Ιωάννινα 1989, σσ. 402).
      (v) Για την αρχαία τραγωδία:
      9. «ο ρόλος του Τεύκρου στην Έλένη του Ευριπίδη» (Δωδώνη 9
(1980) 137-74).
10. «Κριτικές και ερμηνευτικές παρατηρήσεις στην Ελένη του Ευριπίδη» (Δώδώ1'17 10(1981) 49-84).
11. «Αισχύλος Ετοιμόλογος»: «Νοmina Ominα στους Πέρσες του Αισχύλου» (Δωδώνη 13(1984) 57-85),
12. «Φιλολογικά μελετήματα στην αρχαία ελληνική τραγωδία» (Αρχαιογνωσία 3 (1987) 49-79).
    13. «Συμβολή στην απoκατάσταση των τραγωδιών του Σοφοκλή»
(Δωδώνη: Φιλολογία 18(1989) 109-30).
14. « Αναθεωρήσεις στις τραγωδίες του Αισχύλου: Ι Επτά επί Θήβας
(Δωδώνη: Φιλολογία 19 (1990) 171-207).
15. « Αναθεωρήσεις στις τραγωδίες του Αισχύλου: ΙΙ Ικτίδες (Φηγός,
τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Σωτήριο Δάκαρη, Ιωάννινα (τυπώνεται).
Σημειώσεις.
1   Ιωάννης   Βεργάδος, Πρύτανης Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. (Φιλολογικό μνημόσυνο Δευτέρα 18 Απριλίου 1994
2   Μαίρη   Μάτζιου.  (Φιλολογικό μνημόσυνο Δευτέρα 18 Απριλίου 1994 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου