Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΛΑΜΌΓΙΑ και ΚΟΡΌΙΔΑ


         
Γράφει ο . ©
Παν. Ι.Δ. Βλαχάκης.

«Λαμόγιο» ή «λαμόγια». Λέξη ή έννοια ; Ξένη λέξη; Αντιδάνειο, μήπως η λέξη είναι Ελληνική; Μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας η λέξη «λαμόγιο» ή «λαμόγια» στον πληθυντικό; ►1 Όχι χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στα ελληνικά και προέρχεται από την αργκό. Ο Νίκος Τσιφόρος, ο Ηλία Πετρόπουλος, ο Καπετανάκης κ. α . την αναφέρουν στα έργα τους σαν χαρτοπαικτικό όρο, που σημαίνει «ο στημένος παίκτης, που γδέρνει το κορόιδο»

Άλλη εκδοχή είναι ότι το Λαμόγιο ήταν κυρίως ο αβανταδόρος, ο δήθεν παίκτης συνεργάτης του παπατζή, που υποκρινόταν ότι παίζει για να προσελκύσει ευκολότερα τα θύματα.

Άλλοι λένε ότι είναι Ισπανική και σημαίνει το χέλι τον καταφερτζή μεταφορικά αυτόν που ξεγλιστρά σε κάθε κατάσταση !!
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι είναι Ιταλική και προέρχεται από τα κακόφημα χαρτοπαικτικά στέκια της Νάπολης! «la moglie» (πρφ.: λα μόγιε – μτφ.: η σύζυγος).... Αυτά ας τα βρουν οι ασχολούμενοι την θεωρία της γλώσσας.

Στο άκουσμα της λέξης «λαμόγια» το μυαλό του απλού ανθρώπου πάει σε κάποιους διεφθαρμένους πολιτικούς, απατεώνες συνδικαλιστές, ανήθικους μεγαλοδημοσιογράφους, κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και σε άλλους ανθρώπους της εξουσίας.

      Ρίξιμο ρου παπά !!!!!!!!!!
Οι άνθρωποι αυτοί είναι υπόγειοι τύποι, μετέρχονται ύπουλα, παράνομα και ανήθικα μέσα για αποκτήσουν εξουσία και χρήματα. Παπατζή έλεγαν οι αριστεροί τον Γεώργιο Παπανδρέου – γέρο της δημοκρατίας- παλιό Κεντρώο πολιτικό !!

Αυτά είναι τα μεγάλα λαμόγια ! Τα λαμόγια αυτά δόμησαν το νεοελληνικό κράτος 2 από την απελευθέρωση μέχρι τις μέρες μας. Κάπου διάβασα ότι είναι ειδική φυλή!

Τα μεγαλολαμόγια με διάφορες λαμογιές, μεθοδεύσεις και κομπίνες καρπώθηκαν πακτωλούς χρημάτων. Με το παράδειγμα τους και με τον εύκολο τρόπο απόκτησης χρημάτων και αγαθών έδωσαν κακά πρότυπα στην κοινωνία και στην νεολαία μας. Τολμώ να πω ότι έσπασαν τον κοινωνικό ιστό. Το χειρότερο είναι ότι κατόρθωσαν να διαλύσουν την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, το κράτος και τους θεσμούς.

Τα μεγάλα λαμόγια που καρπώνονται τα πάντα θα μπορούσε κάποιος να τους δικαιολογήσει. Την δουλειά τους κάνουν την τάξη και τα προσωπικά μεγάλα συμφέροντα τους υπηρετούν…

Είναι μόνο αυτοί;

Όχι Υπάρχουν και τα μικρά λαμόγια, οι παρατρεχάμενοι, τα ανθρωπάκια που κάνουν την βρώμικη δουλειά. Οι σφουγγοκωλάριοι που για λίγα ή πολλά ψίχουλα τα εκχωρούν όλα, πουλάνε την ψυχή τους και την αξιοπρέπεια τους. Γέμισε ο τόπος με μικρολαμόγια, με παλιανθρωπάκια, με μικροαπατεονίσκους, με συμφεροντολόγους, με παρτάκηδες με  νοικοκυραίους, με… με …!

Πάνω από όλα το μικροσυμφέρον τους δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο. Αυτοί είναι οι παλάντζες, που λέμε στον τόπο μας, είναι αυτοί που «Δίνουν και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι! » ►3

Ρε λαμόγιο έπιασε φωτιά στη γειτονιά και καίγετε το σπίτι του γείτονα. Πάμε να βοηθήσουμε θα καεί και το δικό σου. Δεν βαριέσαι καημένε έχει ο θεός! Εγώ έχω μέσον και θα τα βολέψω !

Γέμισε ο τόπος λαμόγια πρωί πρωί βλέπω το λαμόγιο το σκουπιδιάρη να πίνει καφέ κάτω από ένα δένδρο. Δίπλα του τα σκουπίδια είναι σορός. Στη μέση του δρόμου το λαμόγιο ο ταρίφας έχει κλίσει την κυκλοφορία!!


Φωτογραφία από το διαδίκτυο.

Στη γωνιά της λεωφόρου ένα συνεργείο κάποιας ΔΕΚΟ έχει ανοίξει ένα λάκκο όπου ένα κορόιδο δουλεύει. Δίπλα του τρία λαμόγια κρατούν κύπελλα με καφέ και φουμάρουν σαν μπέηδες! Όσον αφόρα την κίνηση, η ουρά φτάνει το χιλιόμετρο… Αυτοί ατάραχοι επί το έργον τους, καφέ και τσιγάρο.

Φτάνω στο σχολείο νάσου σκάει μύτη με το απαστράπτον αυτοκίνητο το λαμόγιο ο «συνάδελφος» ο φροντιστηριάκιας!! Λόγω χαρακτήρα και ειδικότητας, μαθηματικός γαρ!! Κάποιοι τον ζηλεύουν, κάποιοι μουρμουράνε πίσω του, κάποιοι θέλουν να του μοιάσουν και τον έχουν πρότυπο, κάποιοι απλά τον ανέχονται.
  Προσωπικά «του τα έχω χώσει» και δεν με ενοχλεί. Δεν λέω ο άνθρωπος με συμβούλεψε, με προέτρεψε να μην κάνω δωρεάν ενισχυτική στο μάθημα της επιλογής γιατί θα βρω τον μπελά μου!! Σε λαμογιάρικο, κουτοπόνηρο ύφος μου επισήμανε ότι με αυτά που κάνω είμαι απροσάρμοστος, μη συνεργάσιμος και κακός συνάδελφος! Είχε το θράσος να μου συστήσει γνωστό φροντιστήριο ώστε να βρω τρόπο να βγάζω μαύρο χρήμα!! 

Όταν του είπα αν έρθει κάποιος μαθητής μου τι θα κάνω; Έλα ρε κάνε το κορόιδο εσύ να κονομήσεις θέλεις άσε τα περί φιλότιμου και αξιοπρεπείας... εγώ σε αγαπάω για αυτό σου τα λέω! Αν μπορείς ψήσε κανένα μαθητή σου να του κάνω μαθηματικά…

Αντί να υιοθετήσω τις απόψεις του και να ξυπνήσω, αντί να τον ευχαριστήσω που μου άνοιγε τα μάτια, τον χούγιαξα! Ναι τον χούγιαξα όπως ο αξέχαστος Λουφολιάς αν ήταν άλλα τα χρόνια θα τον καταχέριζα… !!! Εκτότε με κοιτάζει υποτιμητικά, υπεροπτικά θα έλεγα με οίκτο γιατί σίγουρα με θεωρεί μεγάλο Κορόιδο!

Με καλημέρισε χαρούμενη μια ομάδα μαθητών και μου έφτιαξαν την διάθεση. Λίγο μακρύτερα μου είπε καλημέρα μέσα από τα δόντια του ειρωνικά το λαμόγιο, ο μαθητής που έχει κάνει διδακτορικό στην αντιγραφή!

Στις εξετάσεις του προηγουμένου χρόνου του στέρησα το μέσον της αντιγραφής το τηλέφωνο – υπολογιστή και δεν αρίστευσε σε βάρος άλλων συμμαθητών του!! Μέχρι και πρόγραμμα είχε περάσει σ΄ αυτό με σχήματα και ασκήσεις !! Του είπα ειρωνικά συγχαρητήρια για την λαμογιά σου και εξαντλώντας την επιείκεια τον είχα αφήσει να γράψει στις εξετάσεις χωρίς τα βοηθήματα του! Όταν τελείωσε τον συμβούλεψα.

Μου απάντησε με θράσος και αυθάδεια ότι θεωρεί δύναμη την πράξη του και τις πράξεις των άλλων αδυναμία. «Έλα ρε δάσκαλε στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ παίρνουν πτυχία με αντιγραφή! Αν εσύ δεν έκανες αντιγραφή τότε είσαι κορόιδο! Είχε το θράσος να μου πει ότι επειδή έχει μέσον θα μου κάνει μήνυση, θα φωνάξει τα κανάλια, και θα μου κάνει αναφορά στο υπουργείο γιατί του στέρησα στιγμιαία περιουσιακό στοιχείο και το πήγα στο γραφείο!!! »

Δεν απήντησα αλλά λυπήθηκα και σκέφτηκα ποιος έφτασε αυτό το παιδί να έχει αυτή τη θεώρηση για την ζωή. Κάλεσα να μιλήσω στην μητέρα του. Η «κυρία» μου εξήγησε με γλαφυρότατο ύφος ότι: για όλα φταίει η κοινωνία, το σύστημα και ο πατέρας που τους εγκατέλειψε και είναι αδιάφορος… Αυτή δεν φταίει σε τίποτα και διαπαιδαγωγεί το παιδί της σωστά… γιατί η ζωή είναι ζούγκλα και πρέπει με κάθε τρόπο και τίμημα ο νεαρός να επιβιώσει έστω και σε βάρος των άλλων !!! Ρε τι μαθαίνω ο άνθρωπος ;;

Πριν από λίγο καιρό πήγα στην τράπεζα ζήτησα μια εργασία. Το λαμόγιο θηλυκού γένους εξυπηρετούσε κάποιους συνταξιούχους, εργασία και 5 €!! Τα πέταγε σε ένα ανοικτό συρτάρι. « Δεν δύναμαι κύριε να σας εξυπηρετήσω πρέπει να πάτε στην τράπεζα που έχετε το λογαριασμό».

 Ευγενέστατη και χαμογελαστή ξεχείλιζε εξουσία. Έμαθα ότι την διόρισαν σε ηλικία 20 χρονών σε κρατική τράπεζα! Κομματική πελατεία, κομματικός στρατός υπόγειος τύπος καταφερτζού. Πήγα στο διευθυντή και αυτός στο κόλπο. Του έθεσα έντονα το αίτημα μου και με παρέπεμψε σε ένα «κορόιδο» υπάλληλο οποίος με εξυπηρέτησε!!

Σκέπτομαι και άλλα λαμόγια τον δημόσιο υπάλληλο που τα παίρνει, τον διεφθαρμένο δικαστή, το μεγαλολαμόγιο τον δικηγόρο που έχει παραβιάσει ολόκληρο τον ποινικό κώδικα. Σκέπτομαι και κάποια λαμόγια καλλιτέχνες που φλόμωσαν στις κρατικές επιχορηγήσεις. Το παίζουν και προοδευτικοί τρομάρα τους!!

Αγρότες λαμόγια υπάρχουν; Σώπα καλέ γέμισαν οι τσέπες τους με παράνομες επιδοτήσεις σε συνεργασία με αγροτοσυνδικαλιστές, γεωπόνους και υπαλλήλους του αρμόδιων υπηρεσιών.

Υπάρχουν και λειτουργοί λαμόγια; Σιγά παντού λαμόγια θα βρεις υπάρχουν γιατροί που σε αφήνουν να πεθάνεις γιατί δεν δίνεις φακελάκι. Υπάρχουν παπάδες λειτουργοί του υψίστου που δεν σε θάβουν γιατί δεν τούς δίνεις τα τυχερά παρ όλο που πληρώνονται από το κράτος.

Υπάρχουν «δάσκαλοι» που δεν κάνουν μάθημα για να είναι ξεκούραστοι να τρέξουν στα ιδιαιτέρα μαθήματα. «δάσκαλοι» που ψαρεύουν μαθητές τους και τους οδηγούν στο φροντιστήριο. Το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί με τις πράξεις τους «διδάσκουν λαμογιές» στη νέα γενιά. Τίθεται το ερώτημα όλοι αυτοί θέλουν κρέμασμα; Προσωπικά λέω Ναι αλλά θα πει κάποιος που να βρεθούν τόσες κρεμάλες !!
 

 Γελοιογραφία από το διαδίκτυο..

Γιατί στοχοποιούμε τους άλλους και αφήνουμε τον εαυτό μας απέξω; Είμαστε οι αναμάρτητοι, οι οσιομάρτυρες, οι τίμιοι, οι αδέκαστοι; Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι! 

Οι περισσότεροι κρύβουμε μέσα μας κάποιο λαμόγιο μικρό ή μεγάλο. Όλοι μας θέλουμε την καλοπέραση και φυσιολογικό είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας. Η σοφή παροιμία λέει: «Ο πισινός διακονιάρης βλέπει τα σακούλια του μπροστινού » τα δικά του δεν τα βλέπει γιατί τα έχει στην καμπούρα του ή δεν θέλει να τα δει.

Μπαίνει το μεγάλε ερώτημα; Θέλουμε να γλυτώσουμε από τα κάθε βαθμού και βεληνεκούς λαμόγια; Αν ναι; ποιος θα μας γλυτώσει από αυτούς;

Τι λες ρε αιθεροβάμονα αυτοί είναι ολόκληρη φυλή, έχουν ανθρώπους, έχουν μηχανισμούς, έχουν ρίζες, έχουν βάσεις, έχουν…

Ποιοι θα μας γλυτώσουν εμάς τους απλούς ανθρώπους, την κοινωνία και την πατρίδα από αυτή τη λαίλαπα;

Θα μας γλυτώσουν τα κορόιδα !!! Ναι τα κορόιδα! Μην γελάτε!
Θα μας γλυτώσει το κορόιδο ο εργάτης που παράγει τον πλούτο και αμείβεται με ψίχουλα.
Θα μας γλυτώσει ο εργατικός και έντιμος σκουπιδιάρης που μαζεύει τις βρωμιές που πετά το κακομαθημένο λαμόγιο.
Θα μας γλυτώσει ο πρωτοπόρος αγρότης που παράγει.
Θα μας γλυτώσει ο αδέκαστος δικαστής που δικάζει στηριζόμενος  τους νόμους και την συνείδηση του.
 Θα μας γλυτώσει ο έντιμος και ευσυνείδητος γιατρός που προσφέρει στον άνθρωπο.
Θα μας γλυτώσει ο αιθεροβάμον «Δάσκαλος» εκείνος που αγαπά τα παιδιά και τα διδάσκει εκτός από τα μαθήματα ήθος, τιμιότητα και εργατικότητα όχι με λόγια αλλά με τις πράξεις του.
Θα μας γλυτώσει ο εργατικός μαθητής.
 Θα μας γλυτώσουν οι φιλοπρόοδοι νέοι που διαβάζουν και μοχθούν παρ όλες τις αντίξοες συνθήκες που τους κληρονόμησε η προηγούμενη γενιά.

Τέλος θα μας γλυτώσει από τα βρωμερά λαμόγια και τις πράξεις τους η Παιδεία σε συνδυασμό με τον πολιτισμό!! Ναι η παιδεία σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό την εργατικότητα, την τιμιότητα, την ευσυνειδησία και άλλες αρετές που έχουν τα «Κορόιδα» και απαξιούν τα πονηρά λαμόγια…

Θα μας γλυτώσουν τα «Κορόιδα» …;;;

 Σημειώσεις- Σχόλια.

1  Έγινε ευρέως γνωστή το 2004.  Αργότερα στον αγώνα Παναθηναϊκού – Εργοτέλη στο ΟΑΚΑ στις (22/10/2011), αναρτήθηκε πανό, που έγραφε «Πολιτικοί λαμόγια, βουλή των βολεμένων. Θα σας πνίξει η οργή των εξεγερμένων». Ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα, προκειμένου να κατέβασαν το πανό, με το σκεπτικό ότι προσβάλλει το φίλαθλο πνεύμα !!!!
►2 Πρώτος διδάξας ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Ιωάννης Κωλέττης ο Τουρκομαθημένος γιατρός του Μουχτάρ- πασά. Μάστορας στις  ραδιουργίες έφτασε μέχρι και τις δολοφονίες. Αυτός και οι συν αυτώ δόμησαν το νεοελληνικό κράτος …
3 Εννοεί τους ανθρώπους που ελίσσονται σε όλες τις καταστάσεις. Τα έχουν καλά με την εκάστοτε εξουσία και επιβιώνουν ένεκα του ραγιαδισμού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου