Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΘΕΟΛΟΓΟΣ




O Αγιαννίτης Δάσκαλος                   ΘΕΟΛΟΓΟΣ του Αγιάννη, Άστρους.
Κώστας Σωτ. Ιατρίδης
      Μάιος 2012

Ο Δάσκαλος Κώστας Σ. Ιατρίδης . Το γένος Καμπύλη γεννήθηκε στον Αγιαννη της Κυνουρίας. Χάρη στην εργατικότητα , την μεθοδικότητα και την πίστη στο όραμα του κατόρθωσε να σπουδάσει ξεπερνώντας την απόλυτη φτώχια. Σπούδασε – παιδαγωγικά, φιλολογία, πολιτική, κοινωνιολογία και ψυχολογία - σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δίδαξε στην πατρίδα μας και πολλά χρόνια στη Γερμανία. Τώρα είναι συνταξιούχος. Κατοικεί το καλοκαίρι στη Ελλάδα και το χειμώνα στη Γερμανία. Είναι φίλοι με τον πατέρα μου απο τα δύσκολα χρόνια. Με τιμούν με την αγάπη και την φιλία τους αυτός και η σύζυγος του η Γιαννούλα του μπάρμπα Μήτσου του Χειράκη.   


Γλεντάνε  και απολαμβάνουν την όμορφη φύση.   Εορτάστηκε με επιτυχία το πανηγύρι στο ΘΕΟΛΟΓΟ του Αγιάννη, Άστρους


        « Και στης ζωής τους πιο βαριούς χειμώνες, αλκυονίδες μέρες καρτερώ! »΄Ετσι άρχιζε εκείνο το ωραίο ποίημα του Δροσίνη. Μας έδινε παρηγοριά και μας ενθάρρυνε εκείνα τα σκληρά παιδικά μας χρόνια!   Οι άνθρωποι πάντα  περιμένουν και στους πιο βαριούς χειμώνες με υπομονή και λαχτάρα.Προσδοκούν την άνοιξη, ιδιαίτερα τον ερχομό του Μάη. Προσμένουν να  τους φέρει τον ανοιξιάτικοκαιρό, τα  λουλούδια, τη χαρά και την ελπίδα.
  Για τους κατοίκους της περιοχής του Άστρους η ημερομηνία 8 του Μάη έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Από παλιά γιόρταζαν εκεί την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Εκεί στο παλιό, μικρό εκκλησάκι. Αυτό έχει απομείνει από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Βρίσκεται κοντά στον άλλοτε κατοικούμενο Οικισμό Καμπυλαίικα. Είναι πιο κάτω, χαμηλά και απέναντι από τον ΄Αγιο Ιωάννη, τον Αγιάννη, το θερινό χωριό των κατοίκων του Άστρους.
    Εκεί φτάνει κανείς με το αυτοκίνητο. Σήμερα δεν περπατάμε, όπως παλιά, ούτε πάμε με τα  γαϊδουράκια ή τα μουλάρια. Ξεκινάμε από το ΄Αστρος για τον Αγιάννη. Περνάμε τις Κοδέλες με τις πολλές στροφές, το Ελληνικό και αμέσως μετά το άλλοτε Χάνι του Κοπανίτσα. Στρίβουμε δεξιά. Παίρνουμε την κατηφόρα, τον χωματόδρομο και μετά από περίπου 3-4 χιλιόμετρα φτάνουμε στο εκκλησάκι του Θεολόγου. Η απόσταση από το ΄Αστρος είναι περίπου 16 με 17 χιλιόμετρα.
  Τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνισή του  στο ΄Άστρος  ο υπό ίδρυση « Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΘΕΟΛΟΓΟΣ, Αγιάννη - Άστρους».
 Πρωταγωνιστές και πρωτεργάτες του είναι οι απόγονοι του Νικόλα Καμπύλη, του Παναγιωτέλου, όπως τον έλεγαν οι παλαιότεροι. Σκοπό του συλλόγου έθεσαν να διαμορφώσουν, να συντηρήσουν, να διατηρήσουν και να εξωραΐσουν το χώρο γύρω και δίπλα στην εκκλησία. Να εορτάζουν εκεί  τη μνήμη του Θεολόγου το Μάη, μαζί με την αναζωογόνηση της μνήμης των προγόνων τους.

   Ο Θανάσης, ο Νίκος και ο Γιάννης Καμπύλης πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια με τα δικά τους μηχανήματα εντελώς δωρεάν, αξιόλογες εργασίες στους δρόμους που οδηγούν στην εκκλησία. Αξίζει να σημειωθεί και η υποστήριξη που είχαν και από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας . Στο Θεολόγο μπορεί να φτάσει κανείς και από του Κοπανίτσα, αλλά και από του Σαβανά λίγο πριν. Περνάει από τη Μεγάλη Λάκα , τον παλιό Οικισμό Μάρμαρα και φτάνει στο Θεολόγο.
    Στα χωράφια, δίπλα από την εκκλησία, διαμορφώθηκε ο κατάλληλος  χώρος, ώστε να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες. Κατασκευάστηκε μία κουζίνα – αποθήκη. Λίγο πιο πέρα έγινε η τουαλέτα και διαμορφώθηκε ο χώρος για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Παράλληλα καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε και ο χώρος στην αυλή της εκκλησίας. Κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ο κόσμος κατάλαβε πως ό,τι και να προσφέρει «θα πιάσει τόπο!»
    Με προσωπικές τους ενέργειες πέτυχαν, ώστε οι  ιδιοκτήτες χωραφιών πείστηκαν και δέχτηκαν να προσφέρουν άτυπα και δωρεάν τα μικρά τους αγροκτήματα  για τη δημιουργία των απαραίτητων και βασικών υποδομών που θεωρούνται αναγκαίες για τους επισκέπτες !
 Τα τελευταία χρόνια  έγινε  η καθαριότητα στην αυλή, δίπλα στα δύο υπεραιωνόβια κυπαρίσσια, εκεί όπου βρίσκονταν κάποιοι τάφοι.  Τοποθετήθηκαν καθίσματα, φυτεύτηκαν δεντράκια. Στους τάφους είχαν βρει την τελευταία τους κατοικία κάποιοι από τους παλαιούς μόνιμους κατοίκους της περιοχής από τα Καμπυλαίικα, από τα Μάρμαρα, από του Σταυρούλη το Μύλο και από τα Κολοβέικα που στο μακρινό και το πρόσφατο παρελθόν «είχαν  αποδημήσει εις Κύριον .»  
   Πριν από τον ερχομό του Μάη του 2012, γυναίκες και άντρες φρόντισαν την απαραίτητη καθαριότητα και τα ασβεστώματα  στο ναό. Απέφυγαν όμως να ασχοληθούν με  εργασίες στο κτίριο της εκκλησίας, παρόλο που διαπιστώνουν ότι η εκκλησία έχει άμεση ανάγκη φροντίδας από εξειδικευμένους τεχνικούς. Γνωρίζουν ότι αυτό δεν ανήκει στη δική τους αρμοδιότητα.  Δεν έχουν συνηθίσει να ζουν με αυταπάτες ! . . .
   Την παραμονή της εορτής, τη Δευτέρα το πρωί στις 7 Μαΐου 2012 , οι γυναίκες των πρωτεργατών της ίδρυσης του Συλλόγου με τους άντρες τους και τα παιδιά τους έφτασαν στο Θεολόγο. Άρχισαν αμέσως τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τον φετινό εορτασμό.                 Φυσικά αρκετές ημέρες νωρίτερα είχαν φροντίσει πάλι το χώρο γύρω και μέσα στην εκκλησία. Φρόντισαν με προσοχή την καθαριότητα και το ασβέστωμα της αυλής και του κτιρίου της   εκκλησίας.         
Οι απόγονοι όσων είχαν παλιότερα  αποδημήσει κατάφθαναν εκείνο το απόγευμα και περιποιούνταν τους τάφους των προγόνων τους. Το ίδιο απόγευμα, άρχισαν να καταφτάνουν και οι προσκυνητές- επισκέπτες με τα αυτοκίνητά τους. Κάτι που οι τότε σκληρά εργαζόμενοι στην περιοχή πρόγονοί τους δεν μπορούσαν να τα φέρουν ούτε στη φαντασία τους. Οι καιροί άλλαξαν!
   Πού να βρεθούν σήμερα εκείνα τα υπομονετικά γαϊδουράκια και τα μουλαράκια. Κάποτε πρωταγωνιστούσαν και συναγωνίζονταν στις καθημερινές προσπάθειες για την προώθηση της ύπαρξης εκατοντάδων αγροτοκτηνοτρόφων  από τη Μελιγού, τον Αγιάννη, τα Χαντάκια και το Στόλο. Τα παραπάνω ζωάκια είναι σήμερα «είδος εν ανεπαρκεία!» Λείπουν, απουσιάζουν . . .
  ΄Ήταν και εφέτος αρκετοί εκείνοι που εθελοντικά, με ευχαρίστηση κι αφιλοκερδώς πρόσφεραν και την προσωπική τους εργασία και μικρά χρηματικά ποσά  και κυρίως είδη , τρόφιμα, κρέατα, κρασιά, τυριά και γλυκά για την επιτυχία της γιορτής.
Αυτοί που πρόσφεραν κρέατα ήταν  ο Δημήτριος Μέλλος,  ο Κώστας Ι. Κουρόγιωργας, ο Μανόλης Κουλεντιανός, ο Ηλίας Σούρσος, ο Θανάσης Κολοβός, ο Θανάσης Κ. Κουρόγιωργας, ο Ιωάννης Ν. Δικαίος,  ο Δημήτριος Κουρμπέλης, ο Μιχάλης Λυτρίβης, ο Φώτης Γ. Μπάρλας. Κρασί πρόσφερε ο Βασίλης Γ. Βλαχάκης, υλικά κατασκευής τοίχου πρόσφερε ο Δημήτρης Παν. Κουρόγιωργας. Δίπλες-ξεροτήγανα πρόσφερε ο Κώστας Π. Καμπύλης. Κεφαλοτύρια πρόσφεραν  ο Τάκης Κ. Αλουπογιάννης και ο Γιάννης Καραμαντζάνης. Κουραμπιέδες  πρόσφερε το Ζαχαροπλαστείο ΓΑΛΑΤΣΙΑ. Παξιμάδια  πρόσφερε ο φούρνος των αδερφών Τσιώρου. Διάφοροι ανώνυμοι πρόσφεραν κουραμπιέδες, μελομακάρονα, φανουρόπιτες, καρυδόπιτες, σοκολατάκια.
   Οι πρωτεργάτες του Συλλόγου ΘΕΟΛΟΓΟΣ είχαν αναλάβει τη διοργάνωση και  την διεξαγωγή  της δημόσιας Μουσικοχορευτικής Βραδιάς. Σ΄ αυτό πρόσφεραν εθελοντικά και αφιλοκερδώς μέλη και φίλοι του Συλλόγου.  Αξιοθαύμαστη  και αξιέπαινη ήταν η εθελοντική και αφιλοκερδής προσφορά και εργασία γυναικών, αντρών και παιδιών!
   Οι γυναίκες σε συνεννόηση με τους άντρες αποτελούσαν τη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η διοργάνωση και η επιτυχία της εκδήλωσης. Μερικές και μερικοί άρχισαν νωρίς να ασχολούνται με τα τρόφιμα, κάποιοι άλλοι με τα κρέατα, άλλοι με άλλες απαραίτητες συμπληρωματικές εργασίες. Το φυσικό περιβάλλον και τις δύο παραπάνω ημέρες ήταν υπέροχο. Η άνοιξη στο μεγαλείο της. Ανθισμένα δέντρα, χορτάρια, λουλούδια μαζί με τα ξετρελαμένα πουλιά  που κελαηδούσαν ακούραστα και  ακατάπαυστα. Όλα αυτά παρουσίαζαν ένα εξαιρετικό σύνολο με πρωταγωνιστή τη φύση και συνεργούς τους ανθρώπους που δεν περιορίζονται να βλέπουν και να σχολιάζουν απερίσκεπτα . 
    Η εκδήλωση άρχισε με τον Όρθρο την Δευτέρα το βράδυ και συνεχίστηκε με την λειτουργία την Τρίτη  8 Μαΐου , ημέρα του εορτασμού της Μνήμης του Αγίου Ιωάννη. Σ΄ αυτές πρωτοστάτησε ο εφημέριος Γεώργιος Αρφάνης και ο ιεροψάλτης Γεώργιος Κανατάς . Την Τρίτη εκτός από τους δύο παραπάνω  πήραν μέρος και ο ιερέας  από την ενορία του Αγιώργη Καστρίου   και ο ιεροψάλτης Νίκος Μπακούρης.. Τα μέλη της εκκλησιαστικής Επιτροπής του  Αγίου Παύλου ήταν παρόντα και τις δύο ημέρες και βοηθούσαν τον ιερέα  για την διεξαγωγή της λειτουργίας.
 Ο κόσμος με τους άρτους και όλα όσα είναι απαραίτητα σε παρόμοιες περιπτώσεις, άρχισε να καταφτάνει στην εκκλησία. Οι περισσότεροι έμειναν έξω, καθώς η χωρητικότητα της εκκλησίας είναι περιορισμένη.
   ΄Ήταν ιδιαίτερα όμορφη και κατανυκτική η συμμετοχή του Κοινού των προσκυνητών και των απλών επισκεπτών. Οι περισσότερο είχαν καταφτάσει από νωρίς. Συμμετείχαν και στη λειτουργία του Όρθρου μέσα στη μικρή εκκλησία και εκείνων που βρίσκονταν στην αυλή της εκκλησίας.
  Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί η επίσης εθελοντική εργασία που προσφέρθηκε για την δημιουργία του κατάλληλου ηλεκτρολογικού δικτύου που βοήθησε το φωτισμό μέσα και γύρω από την εκκλησία, καθώς και την εγκατάσταση  μικροφώνων και μεγαφώνων .
  Στα παραπάνω  συνέβαλαν αποφασιστικά τα μέλη του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου ΘΕΟΛΟΓΟΣ με τους ελεύθερους συνεργάτες τους. Τη Δευτέρα το βράδυ, μετά την περιφορά της εικόνας, ακολούθησαν τα νόστιμα εδέσματα. Ήταν τα βραστά, τα  σουβλάκια, τα τυριά και οι σαλάτες που είχαν ετοιμάσει εθελοντικά και με  ωραία διάθεση οι γυναίκες, οι άντρες και τα παιδιά του Συλλόγου μαζί με άλλα άτομα, ελεύθερους  εθελοντές, φίλους και γνωστούς. ΄Όλοι αυτοί βοήθησαν και έκαναν ό,τι μπορούσαν, ώστε οι πολυάριθμοι επισκέπτες καθισμένοι στις πλαστικές καρέκλες, στην αυλή της εκκλησίας,  να απολαύσουν το νόστιμο φαγητό μέσα στην ομορφιά της ανοιξιάτικη φύσης ! Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Χαριλάου Καμπύλης, ευχαρίστησε ονομαστικά και δημόσια, όσους πρόσφεραν εκείνο το βράδυ ό,τι καλύτερο διέθεταν και κατέληξε με τα παρακάτω προφορικά  λόγια από το μεγάφωνο:
  «  Σας ευχαριστούμε όλες και όλους  εσάς που μας βοηθήσατε και  φροντίσατε την εκκλησία και τον περίγυρό της.  Εσάς που βοηθήσατε στις κάθε μορφής μεταφορές, στα μαγειρέματα, στην καθαριότητα, στον φωτισμό. Ευχαριστούμε και όλους εσάς που βοηθήσατε με τις ιδέες σας, με τα ενθαρρυντικά σας λόγια και με τις συμβουλές σας! Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας. »
    Τα πρωταρχικά ευχαριστήρια αποδόθηκαν στον ιερέα και στα μέλη της εκκλησιαστικής Επιτροπής. Με την παρουσία  και τις ενέργειές τους συνετέλεσαν, ώστε οι προσκυνητές να  συναισθανθούν και τις δύο παραπάνω ημέρες ζωντανή την παρουσία της παράδοσης και των προγόνων τους. Εκείνων που ήταν μεν ελάχιστα γραμματισμένοι, αλλά σοφοί και βαθιά  αισθαντικοί άνθρωποι. Συνήθιζαν κάθε χρόνο τα περασμένα χρόνια  να βρίσκονται στο Θεολόγο και να εόρταζαν γεμάτοι από την παραδοσιακή μυσταγωγική και κατανυκτική διάθεση και γοητεία.
   Όπως συμβαίνει πάντα, για την επιτυχία της  Μουσικοχορευτικής Βραδιάς απαραίτητο συμπλήρωμα  ήταν  η  προσφορά της Ομάδας των Καλλιτεχνών μουσικών . Αυτοί με τα
γεμάτα ζωντανό περιεχόμενο και σημασία δημοτικά τραγούδια τους ανέβασαν και κράτησαν ψηλά το κέφι και τη διάθεση των επισκεπτών την παραμονή της εορτής στο Θεολόγο.
Οι μουσικοί που  ενθουσίασαν το Κοινό και κράτησαν συντροφιά εκείνη τη βραδιά  ήταν οι παρακάτω : ο Σπύρος Καρκούλης  με το κλαρίνο, ο Βαγγέλης Λιόντος με τα ωραία τραγούδια,  ο Παναγιώτης Κουτούζος με την κιθάρα και τα τραγούδια, ο Αντρέας Κακαβούλιας με το αρμόνιο.
   Ωραία ήταν και η ευκαιριακή συμβολή του Καρούλια με τα τραγούδια του καθώς και η φιλική συμμετοχή της Γιάννας Κάρλα από την Τρίπολη.
     Η βραδιά είχε μια ακόμη πολύ ευχάριστη έκπληξη. ΄Ηταν η εμφάνιση της ωραίας ομάδας με τις εθνικές ενδυμασίες, Τσολιάδες και Κοντογουνούδες. Αυτές τις εθνικές στολές τις είχαν ντυθεί γυναίκες, άντρες και παιδιά του Συλλόγου!  Συνόδεψαν την Περιφορά της Εικόνας, χόρεψαν ωραία τους δημοτικούς μας χορούς και ξανάφεραν στη μνήμη όμορφες σκηνές από τα παλιά!  Απόλαυσαν όλοι την όμορφη βραδιά. Χάρηκαν τα ωραία δημοτικά τραγούδια, χόρεψαν με κέφι, χαρά, αγαλλίαση και νοσταλγία των χρόνων που πέρασαν. Τα  παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια αναφέρονταν στο κοντινό παρελθόν των κατοίκων της περιοχής. ΄Ηταν γεμάτα πόνο, χαρά, αναμνήσεις, νοσταλγίες.
    Ο χορός από τα πανάρχαια χρόνια είναι μια μορφή προσπάθειας επικοινωνίας με το απροσδιόριστο, με το θείο. ΄Ηταν εκείνη η απροσδιόριστη, αλλά έντονη επιθυμία και τάση του ανθρώπου να επιδιώκει αδιόρατα να επικοινωνεί με κάτι που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει με τη λογική.
  Εκείνη τη βραδιά , την Δευτέρα 7 Μαΐου 2012, το Κοινό, οι χορευτές, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έδειχναν να είναι εκεί στο Θεολόγο μέτοχοι κάποιας μυσταγωγικής διάθεσης. Παρουσίαζαν έντονη ψυχική συμμετοχή. Χόρευαν έμπλεοι από θετική συναισθηματική φόρτιση. Έδειχναν να χαίρονται. Είχαν αφήσει κατά μέρος τις όποιες σκοτούρες. Πετούσαν! Κινούσαν την γήινη ύπαρξή τους ρυθμικά. Προσαρμόζονταν άνετα στους ρυθμούς της μουσικής. Απολάμβαναν τους ωραίους δημοτικούς χορούς. Σε αρκετούς επισκέπτες,  που διέθεταν γνώσεις σχετικές με τη οροθεραπεία που ασκούν οι χοροί, από τα χρόνια των αρχαίων Ελλήνων, έρχονταν στο νου  τους διάφορες σχετικές ρήσεις σχετικές με τους χορούς. ΄Ένας μάλιστα  από αυτούς θυμήθηκε έναν αρχαίο ορισμό: «Χορός εστί κύκλος τρελών, ών ηγείται μενόμενος!»
    Βλέποντας τον κόσμο να διασκεδάζει χορεύοντας, μερικοί θυμήθηκαν ότι από τις πρώτες κοινωνίες που δημιούργησε ο άνθρωπος, ο χορός έπαιζε σπουδαίο ρόλο. ΄Ηταν όχι μόνο μέσο ψυχαγωγίας και αισθητικής, αλλά και οργανικό στοιχείο της θρησκευτικής, εθνικής και πολιτικής ζωής.
   Η ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να διασκεδάσει, να καλλιεργήσει ψυχή και σώμα και να εκφράσει μέσα από την τέχνη του χορού συναισθήματα, εσωτερικές ανάγκες, σκέψεις ή ακόμα και να αφηγηθεί εμπειρίες είτε δικές του είτε συνανθρώπων του, συνέβαλε, ώστε ο χορός, αλλά και κάθε είδους πνευματική δραστηριότητα να ενταχθεί σήμερα στον χώρο των τεχνών.
     Πραγματικά ήταν μια υπέροχη ευκαιρία για τους φετινούς πολυάριθμους επισκέπτες του Θεολόγου να ξεδώσουν, να απολαύσουν, να νιώσουν ευτυχείς! Εγκαταλείποντας την όμορφη παρέα οι περισσότεροι από διακόσιοι επισκέπτες της εορτής, αναχωρούσαν και  εύχονταν ,   «Βοήθειά μας ο Άγιος! Πάλι και του Χρόνου με  Υγεία  και Χαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου