Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΝΟΥΡΙΑΤΕΣ ΦΙΛΙΚΟΊ.




Κυνουριάτες Φιλικοί (Αγιοπετρίτες-Τσάκωνες )

Παν. Ι.Δ. Βλαχάκης
Δεκέμβρης  2013
 Οι Αγιοπετρίτες και οι Τσάκωνες( σημερινή Β –Ν Κυνουρία ) έλαβαν μέρος στους εθνικούς αγώνες σε διάφορα πόστα. Το μυστικό της εταιρίας είχαν την τιμή να το μοιραστούν αρκετοί συμπατριώτες μας . Μετά από έρευνα που έκανα σε καταλόγους και βιβλιογραφία τολμώ να σας τα παραθέσω. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και αλλά ονόματα συμπατριωτών μας. Η Εταιρία ήταν μυστική, προστάτευε τα μέλη της και διαφύλαττε τα ονόματα τους. Οι Δράση τους διαδραματίζεται στον Ελλαδικό χώρο στα Βαλκάνια , στις Παραδουνάβιες χώρες, στην Ευρώπη, στη Ρωσία στην Πόλη κ.α. Πολύ δύσκολη εργασία μετά από τόσα χρόνια και με ελλιπή εργαλεία!!! Τα δημοσιεύω με σκοπό να τους τιμήσουμε. Κρατώ την επιφύλαξη να επανέλθω αν προκύψουν νέα ονόματα. Ο Μοναδικός μη Κυνουριάτης που μνημονεύω είναι ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ . Τον θεωρώ δικό μας άνθρωπο.

Αγιοπετρίτες = 08 , Αγιαννίτες = 06, Πραστιώτες = 06, Καρακοβουνιώτες = 04, Καστρίτης = 03, Πλατανίτες = 03, Βερβενιώτες = 02, Καστανιτσιώτες =02, Λεωνιδιώτες = 02, Δολιανίτης = 01, Κοσμίτης = 01.
                                                                                                                  
                 ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ.

Σταματελόπουλος Νικήτας ή Τουρκολέκας( ο ΝΙΚΗΤΡΑΣ): Από το Τουρκολέκα της Μεγαλόπολης, << ποτέ πεντηκόνταρχος εις την δούλευσιν των Εγγλέζων>> Μυήθηκε στην Καλαμάτα από τον Ηλία Χρυσοσπάθη, στις 18 Οχτώβρη του 1818 .Τότε ήταν 35 χρονών. Προσέφερε στο ταμείο της Φ.Ε. τρία 3 Ολλανδικά φλωριά.

01) Αδραχτάς Γιάννος: Από τα Βέρβενα της Κυνουρίας . Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό . Αναγνώστη Κοντάκη. Το βεβαιώνει ο ίδιος στα 1820)
02) Αναγνωστόπουλος Δημήτρης ή Μητρομάρας:. Δολιανίτης Προεστός , 48 ετών. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό . Αναγνώστη Κοντάκη στις Κυδωνιές της Μ. Ασίας στα 1819.
03) Αντωνάκης Βασίλης: Αγιοπετρίτης προεστός . Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον συγχωριανό του Αναγνώστη Κοντάκη, στα 1820.
04) Αντωνάκης Αθανάσιος Αγιοπετρίτης, αδελφός του προηγουμένου Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον συγχωριανό του Αναγνώστη Κοντάκη, στα 1820.
05) Αρανίτης Μιχάλης: Από τον Πλάτανο της Κυνουρίας , ράπτης στο επάγγελμα ,ηλικίας 35 χρονών . Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία τον Φλεβάρη του 1820.
Ο6) Ασημάκης Γιαννάκης:. Από τον Κοσμά της Κυνουρίας, προεστός. Στις παραμονές της επανάστασης οι Τούρκοι τον φυλάκισαν στην Τριπολιτσά. Τον βασάνισαν να προδώσει το μυστικό της εταιρίας και επειδή αρνήθηκε τον αποκεφάλισαν.
07) Δασκαλόπουλος Μιχάλης: Από τον Πλάτανο της Κυνουρίας. Τις πληροφορίες τις αντλούμε από τα αρχεία της Ρώσικης ( Τσαρικής ) Αστυνομίας
08) Ζαφειρόπουλος Ιωάννης: Αγιαννίτης έμπορος ο μόνος από τους Ζαφειρόπουλος που έλεγε ότι κατάγεται και από το Άστρος. Τις πληροφορίες τις αντλούμε από τα αρχεία της Ρώσικης ( Τσαρικής ) Αστυνομίας.
09) Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος: Από τον Αγιάννη της Κυνουρίας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό . Αναγνώστη Κοντάκη, αν και ήταν ανταγωνιστές , στα 1820.
                              
    
      Ο Αγιαννίτης έμπορος και στρατηγός του αγώνα Πάνος Ζαφειρόπουλος ή Άκουρος.

10) . Ζαφειρόπουλος Πάνος ή Άκουρος : Από τον Αγιάννη της Κυνουρίας. Έμπορος στην Κωνσταντινούπολη. Αδερφός των προηγουμένων. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία στα 1819 στον Μοριά από τον Αναγνωσταρά Παπαγεωργίου .
11) Θεοχάρης Γιώργης: Από τα Βέρβενα της Κυνουρίας. Τις πληροφορίες τις αντλούμε από τα αρχεία της Ρώσικης ( Τσαρικής ) Αστυνομίας.
12) Ιωάννου Δημήτρης ή Πλατανίτης ή Μητρομάρας): Από τον Πλάτανο της Κυνουρίας. Δάσκαλος στο Κισνόβι της Ρωσίας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία στα 1821 από τον Πάνο Αναγνωστόπουλο. Προσέφερε στο ταμείο της Φ.Ε.200 ρούβλια.
                      
      Ο Γιαννούλης Καραμάνος ο αρχηγός των Τσακώνων προεστός και μεγαλοκαραβοκύρης,


13) Καραμάνος Γιαννούλης: Τσάκωνας προεστός, μεγαλοκαραβοκύρης, ο αρχηγός των Τσακώνων. Από τον Πραστό της Κυνουρίας. Την μύηση του άρχισε ο Αγιοπετρίτης προεστός . Αναγνώστη Kοντάκης. Είναι άγνωστος ο τελικός του μυητής (χρειάζεται έρευνα για το αν ανήκε στα ψηλά κλιμάκια της Φ.Ε.).
14) Καρυτσιώτης Προκόπης: Από τον Αγιάννη της Κυνουρίας. Μεγαλέμπορος στην Τεργέστη(διδάσκαλος και ιερωμένος) ανιψιός του μεγάλου Αγιαννίτη ευεργέτη Δημητρίου Καρυτσιώτη. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία στα 1820 στην Τεργέστη της τότε Αυστροουγγαρίας .
15) Καψάμπελης Γιάννης: Από την Καστάνιτσα της Κυνουρίας. Ήταν 25 χρονών όταν μυήθηκε την 1η Μαρτίου του 1820 και το επάγγελμα του ήταν πραγματευτής .
16) Κοκκώνης Γιάννης: Από τον Δραγαλεβό (Έλατο) του Καστρίου της Κυνουρίας. Σπούδασε στη Σμύρνη όπου μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία.
                              

                                  Ο Αγιοπετρίτης προεστός Kοντάκης Αναγνώστης- Ιωάννης.

17) Kοντάκης Αναγνώστης-Ιωάννης: Αγιοπετρίτης προεστός και έμπορος . Όταν μυήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1819, ήταν 38 χρονών. . Μυήθηκε στον Άγιο Πέτρο της Κυνουρίας, από τον Τσάκωνα γιατρό Γιωργάκη Παπαδόπουλο. Προσέφερε 1000 γρόσια για το ταμείο της Φ.Ε. σημαντικότατο ποσό για την εποχή. Ο Αναγνώστης μύησε πολλούς συμπατριώτες μας στη Φ.Ε.
18) Kούτσελας Αναγνώστης: Από τον Άγιο Νικόλαο (Καστρί) της Κυνουρίας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό . Αναγνώστη Κοντάκη στα 1820.
19) Kυριάκος Ιερεύς: Τσάκωνας ιερωμένος από τον Πραστό της Κυνουρίας. Μυήθηκε από τον Σπετσιώτη καραβοκύρη καπετάν Γεώργη Πάνου ,στον Πραστό τον Μάιο του 1819 . Προσέφερε 15 γρόσια . Ένα λογικό ποσό για τους απλούς ανθρώπους . Συγκρίνατε το με τα 1000 γρόσια που προσέφερε ο προεστός Kοντάκης Αναγνώστης-Ιωάννης.
                                  

                                  Ο Καρακοβουνίτης πολιτικός Λεβέντης Γεώργιος του Θεοδ.
20) Λεβέντης Γεώργιος του Θεοδ: Από το Καρακοβούνι της Κυνουρίας. Ήταν πολιτικός και δραγουμάνος του Γενικού Κονσόλου Ρώσου στο Ιάσιο της Μολδαβίας . Ήταν από τους πρώτους και είχε αριθμό 115. Μυήθηκε από τον Θεόδωρο Νέγρη στις 28 Ιανουαρίου του 1818 . Προσέφερε 50 φλωριά, το ποσό μάλλον ήταν συμβολικό !!! Ο Λεβέντης προσέφερε τα πάντα για την λευτεριά της πατρίδας . Όλη την τεράστια περιουσία του και την οικογένεια του. Ήταν ανώτερο στέλεχος της Φ.Ε.
21) Μάνεσης Ηλίας : Από το Καρακοβούνι της Κυνουρίας. Ήταν μεγαλέμπορος στην Οδησσό της Ρωσίας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αναγνωσταρά Παπαγεωργίου στα 1820. Αν και μεγαλέμπορος προσέφερε το ποσόν των 100 γροσίων !!! Συμβολικό ποσό; ή εμπορική τσιγγουνιά; Απλά το συγκρίνω με τα 1000 γρόσια που προσέφερε ο προεστός Kοντάκης !! Πόσο να ήταν άραγε το μεροκάματο ενός εργαζομένου ;
22) Μανωλάκης Αναγνώστης : Αγιοπετρίτης. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό . Αναγνώστη Κοντάκη, στα 1820.
23) Μίχας Παναγιώτης: Τσάκωνας Διδάσκαλος από τον Πραστό της Κυνουρίας. Μυήθηκε από τον Σπετσιώτη καραβοκύρη καπετάν Γεώργη Πάνου ,στον Πραστό στις 26 Νοεμβρίου του 1818. Τότε ήταν 48 χρονών.
24) Μπουγάς Γεώργιος: Τσάκωνας έμπορος από τον Πραστό της Κυνουρίας. Μυήθηκε από τον συγχωριανό του γιατρό Γιωργάκη Παπαδόπουλο. Όταν μυήθηκε στον Πραστό στις 2 Ιανουαρίου του 1819 ήταν 27 χρονών.
25) Παλαδάς Νικόλαος: Από την Καστάνιτσα της Κυνουρίας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό . Αναγνώστη Κοντάκη στα 1820.
26) Παπαδόπουλος Γιωργάκης: Τσάκωνας γιατρός << της Ρωσικής Ουνιβερσιτάς του Χάρκοβου >> από το Λεωνίδιο της Κυνουρίας. Μυήθηκε από τον Σπετσιώτη καραβοκύρη καπετάν -Γεώργη Πάνου , στις 29 Νοεμβρίου του 1818. Τότε ήταν 29 χρονών. Ο Τσάκωνας γιατρός μύησε αρκετούς συμπατριώτες μας στη Φ.Ε.
27) Περβενάς Γιάννης : Από το Καρακοβούνι της Κυνουρίας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό . Αναγνώστη Κοντάκη, στα 1820. Ο Αναγνώστης τον θεωρούσε << άνθρωπον τίμιον και σταθερού χαρακτήρος >>
28) Πέτρου Ιωάννης : Τσάκωνας από το Λεωνίδιο της Κυνουρίας . Φιλικός κατά τις πληροφορίες της Ρωσικής – Τσαρικής – Αστυνομίας .
29) Πολίτης Ιωάννης του Κων: Τσάκωνας από τον Πραστό της Κυνουρίας. Όταν μυήθηκε στο Λεωνίδιο ήταν 29 χρονών. Το δίπλωμα του διασώζετε και αναφέρει το επάγγελμα του που ήταν πραγματευτής .
30) Προεστάκης ή Προεστόπουλος Γεώργιος του Αναγν. : Αγιοπετρίτης έμπορος. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Τσιριγώτη γιατρό Ιωαν. Κλάδο. Η μύηση του έγινε στην Ύδρα τον Φεβρουάριο του 1821. Προσέφερε το μεγάλο για την εποχή ποσό των 300 γροσίων.
31) Προεστόπουλος Σπύρος : γιος του Προαναφερθέντα. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και αυτός από τον Τσιριγώτη γιατρό Ιωαν. Κλάδο. Η μύηση του έγινε τον Φεβρουάριο του 1821. Προσέφερε το ποσό των 300 γροσίων.
32) Ροδοφοινίκης - << Φρόνιμος >>: Καταγόταν από το Καρακοβούνι της Κυνουρίας. Ήταν γραμματέας του Καραγεώργεβιτς – Καραγεώργη της Σερβίας . Στη μυστική αλληλογραφίας της Φ.Ε. αναφέρεται ως Φρόνιμος.
33) Σαρηγιάννης Πάνος ή Παπάζογλου: Από τον Αγιάννη της Κυνουρίας. Ήταν προεστός στον Αγιάννη. Γαμπρός του φιλότουρκου κοτζαμπάση Αναγνώστη Παπάζογλου ή Παπαδόπουλου. Ο κυρ Πάνος ήταν μεγάλος πατριώτης. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό . Αναγνώστη Κοντάκη στα 1820.
34) Τερζάκης Γεώργιος: Αγιοπετρίτης έμπορος . Μυήθηκε στον Άγιο Πέτρο από τον συγχωριανό και συγγενή του Αναγνώστη Κοντάκη στα 1819. Ο Kοντάκης γράφει ότι: << Κατήχησα τον γυναικάδελφόν μου Αντώνην εν πρώτοις, δια να τον έχω βοηθόν και να συνδιαλέγομαι και διασκεδάζω…..>>.
35) Τροχάνης Γεώργιος: Ήταν προεστός από τον Αγιάννη της Κυνουρίας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό . Αναγνώστη Κοντάκη, αν και ήταν ανταγωνιστές , στα 1820.
36) Τσιαμούρης Καλλίνικος: Ήταν ο ηγούμενος του μοναστηριού της Μαλεβής στην Κυνουρία. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό, Αναγνώστη Κοντάκη, στα 1820.
37) Χαλούλος Χρήστος: Από τον Άγιο Νικόλαο (Καστρί) της Κυνουρίας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία από τον Αγιοπετρίτη προεστό . Αναγνώστη Κοντάκη στα 1820.
38) Χατζηπαναγιώτου Κώστας ή Πολίτης: Τσάκωνας εφοπλιστής από τον Πραστό της Κυνουρίας. Μυήθηκε από τον Σπετσιώτη καραβοκύρη καπετάν Γεώργη Πάνου ,στο Λεωνίδιον την 1ην Απριλίου του 1818.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ, ΔΙΠΛΩΜΑ ή ΕΓΚΥΡΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ E mail :vlachakispan@gmail.com . ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου