Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.


                Γράφει 
ο δάσκαλος Καλλιτεχνικών
           Πάνος Ιατρίδης . 

                 
Είδα ταινία για την δίκη Άιχμαν και πως την αντιμετώπισε η Γερμανοεβραία Χάνα Άρεντ. 1 Αν και δεν έχω διαβάσει βιβλία της ας υποθέσουμε πως η ταινία βασίζεται σε όντως πραγματικά γεγονότα. Τότε θα σταθώ σε μία πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη της που παρουσιάζεται δυο φορές μέσα στην ταινία και έχει να κάνει πάρα πολύ με το σήμερα και την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.
                    

                                               Σκίτσο του Πάνου .

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, λέει, οι κρατούμενοι ένιωθαν περιττοί πριν καν εκτελεστούν. Τα βασανιστήρια, οι ατιμώσεις και η ανελέητη εργασία δεν είχαν κανένα νόημα γι αυτούς. Δεν υπήρχε αιτιώδης συνάφεια δύο καταστάσεων (αιτίας και αποτελέσματος). Δεν έκαναν κάτι κακό οι κρατούμενοι και γι αυτό έπρεπε να τιμωρηθούν ούτε η καταναγκαστική εργασία είχε κάποιο νόημα για τους ίδιους.

Στην εποχή μας μπορεί να μην υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά η σχέση αιτίου και αιτιατού είναι απούσα ως επί το πλείστον. Θεμελιώδεις αρχές και αξίες έχουν πάει περίπατο γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι να υψώσουν το ανάστημα τους και να αντισταθούν. Έχουν νιώσει ήδη περιττοί...!
Αυτός που παραβαίνει τον νόμο δεν τιμωρείται πάντα.
Αυτός που έχει τις ικανότητες δεν ανταμείβεται πάντα.
 Όλοι δουλεύουν ατελείωτες ώρες, ας το σκεφτούμε λίγο, χωρίς ουσιαστικό σκοπό. Ο στόχος μας είναι οι πολυεθνικές να καρπώνονται την υπεραξία μας όπως θα έλεγε και ο Μάρξ.
 Ουσιαστικά δουλεύουμε για τους άλλους, αυτούς που μας πουλάνε κινητά, τάμπλετ, αυτοκίνητα, σπίτια και κάθε είδους περιττό πράγμα που μας έχουν αναγκάσει από πριν να το αισθανθούμε ως αναγκαίο.
 Στο σχολείο πρέπει όλοι να παίρνουν άριστα, έχουν δεν έχουν ικανότητες, προσπαθούν δεν προσπαθούν. Στο Πανεπιστήμιο επίσης πρέπει να μπουν όλοι, μη μείνει κανείς απέξω και "στιγματιστεί" για όλη του τη ζωή.
Και όλοι μας στο τέλος επικαλούμαστε την αξιοκρατία!

                             

                                                     Δεύτερο σκίτσο του Πάνου.

'Εχει αναρωτηθεί βέβαια κανείς ποιοι άξιοι θα κρίνουν του άξιους;;;
Εμείς βέβαια, Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει.
Ο φαύλος κύκλος της αναξιοκρατίας...!
Καληνύχτα σας.
Πάνος Ιατρίδης ·

Βιογραφικό

Ο Πάνος Ιατρίδης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. 2 Σε νεαρή ακόμα ηλικία έδειξε την κλίση του στις Καλές Τέχνες -δύο φορές μάλιστα διακρίθηκε αποσπώντας το πρώτο βραβείο σε ισάριθμους μαθητικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής. Το 2003 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ' όπου αποφοίτησε το 2009 με βαθμό 9,66. Από το 2005 ασχολείται με τη γελοιογραφία και έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά (Αιχμή, Κυνουρία, Libre, Οξυγόνο, Blackcherry, Νέο Πρόσωπο) και με την ιστοσελίδα Astrosnews.net . Επίσης έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις γελοιογραφίας και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής ενώ ετοιμάζει την πρώτη του ατομική έκθεση. Από το 2011 εργάζεται ως αναπληρωτής Δάσκαλος Εικαστικών σε Δημοτικά σχολεία.

Σχόλιο Παν Ι.Δ. Βλαχάκη.

1 Στη χώρα μας κυκλοφορεί βιβλίο "Το Ολοκληρωτικό Σύστημα", της Χάνα Άρεντ, που αναλύει τη μορφή εκείνη των καθεστώτων που καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και μετατρέπουν τον πολίτη σε εξατομικευμένο, αποξενωμένο μαζάνθρωπο. Εν ονόματι μιας άκαμπτης "επιστημονικής" ιδεολογίας και με το δίπτυχο προπαγάνδα - τρομοκρατία, τα καθεστώτα αυτά χρησιμοποιούν στο έπακρο τη ρητορική των μέσων ενημέρωσης και με την αστυνομία στο κέντρο της εξουσίας σκοπεύουν, απροκάλυπτα, στην κυριαρχία στο εσωτερικό αλλά και παγκόσμια

 2 Ο Πάνος έλκει καταγωγή από το Καστρί της Κυνουρίας. Παρακολουθώ χρόνια τη δουλειά του χωρίς να είμαι ειδικός. Τα σκίτσα του είναι πάντα εύστοχα και σχολιάζει με χιούμορ και ανεβασμένο πολιτικοκοινωνικό κριτήριο την επικαιρότητα και όχι μόνο. Είναι γνήσιος ΠΑΡΝΩΝΙΤΗΣ και τον ευχαριστώ που τίμησε με το κείμενο και τα σκίτσα του τον ιστότοπο. Είναι κρίμα για τα παιδιά του τόπου μας που ο Πάνος διδάσκει στην άλλη άκρη της Ελλάδας. ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ …..


1 σχόλιο:

  1. Παναγιώτη σ'ευχαριστώ πολύ για τα εύστοχα σχόλια σου και για την ανάρτηση φυσικά! Καλή Πρωτομαγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή